EU uvela nove sankcije Iranu zbog smrti Mahse Amini, na spisku i policija za moral

17.10.2022

14:50

0

Lista sada obuhvata ukupno 97 pojedinaca i osam entiteta

EU uvela nove sankcije Iranu zbog smrti Mahse Amini, na spisku i policija za moral
Mahsa Amini - Copyright AP Photo/Markus Schreiber

Savet EU je na današnjem sastanku ministara spoljnih poslova u Luksemburgu, dodao 11 pojedinaca i četiri entiteta na listu sankcija zbog kršenja ljudskih prava u Iranu.

Ovo je učinjeno imajući u vidu njihovu ulogu u smrti Mahse Amini i nasilnom odgovoru na nedavne demonstracije u Iranu.

Radi se o onima koji su, kako saopštava EU, odgovorni za smrt Mahse Amini, a to su iranska moralna policija i dve njene ključne ličnosti Mohamed Rostami i Hajahmad Mirzaei.

Pored toga, EU imenuje iranske snage za sprovođenje zakona, kao i nekoliko njenih lokalnih šefova zbog njihove uloge u brutalnoj represiji protesta. EU navodi i Isu Zarepura, iranskog ministra informacionih i komunikacionih tehnologija, za njegovu odgovornost za gašenje interneta.

AP Photo
Protesti u Iranu

Danas uvedene mere sastoje se od zabrane putovanja i zamrzavanja imovine. Pored toga, građanima i kompanijama u Evropskoj uniji je zabranjeno da sredstva stave na raspolaganje navedenim pojedincima i subjektima. Iranski režim sankcija za ljudska prava takođe uključuje zabranu izvoza u Iran opreme koja bi se mogla koristiti za unutrašnju represiju i opreme za praćenje telekomunikacija.

Lista sada obuhvata ukupno 97 pojedinaca i osam entiteta.

Evropska unija i njene države članice osuđuju rasprostranjenu i nesrazmernu upotrebu sile protiv mirnih demonstranata.

EU očekuje od Irana da odmah zaustavi nasilni udar na mirne demonstrante, da oslobodi pritvorene i da osigura slobodan protok informacija, uključujući pristup internetu.

Profimedia
Mahsa Amini

Države članice Unije takođe očekuju od Irana da razjasni broj mrtvih i uhapšenih, kao i da obezbedi odgovarajući postupak za sve pritvorenike. Ubistvo Mahse Amini mora biti propisno istraženo i svako ko se dokaže da je odgovoran za njenu smrt mora biti pozvan na odgovornost, saopštio je Savet Unije.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike