Iranski narod besni: Procureo novi snimak napastvovanja žene na ulici - šta bi ovaj policajac radio iza zatvorenih vrata? (VIDEO)

15.10.2022

12:20

0

Snimak na kojem bezbednosne snage Irana seksualno napadaju ženu prilikom hapšenja izazvao je bes na društvenim mrežama

Iranski narod besni: Procureo novi snimak napastvovanja žene na ulici - šta bi ovaj policajac radio iza zatvorenih vrata? (VIDEO)
iran policija napada žene55 - Copyright Printcreen/Twitter/BBC

Procureo je novi snimak koji je digao iranski narod na noge koji se snažno suprotstavlja bezbednosnim snagama.

Snimak na kojem bezbednosne snage Irana navodno seksualno napadaju ženu dok pokušavaju da je uhapse izazvao je bes na društvenim mrežama.

Korisnici su izrazili ogorčenje, a mnogi su pozvali na "pravdu" i ostavku šefa policije. Počinioce su osudili i pojedini provladini korisnici, prenosi BBC.

Iran se bori sa najmasovnijim protestima nakon smrti Mahse Amini (22) u pritvoru nakon što ju je uhapsila policija za moral jer nije pravilno nosila hidžab.

Brojni snimci sa protesta postali su viralni. U poslednjem snimku, koji je navodno nastao u sredu na Trgu Argentina u Teheranu, vidi se grupa policajaca sa šlemovima i u zaštitnoj opremi kako okružuju ženu na glavnom putu.

Jedan od njih hvata je za vrat i vodi je u masu policajaca, od kojih su mnogi na motorima. Dok ženu teraju da ide ka jednom od motora, drugi policajac joj prilazi otpozadi i hvata je za zadnjicu.

Žena zatim čuči na zemlji dok je okružuje još policajaca. Čuje se ženski glas iza kamere koji govori: "Čupaju je za kosu".

Vozači u vozilima pored njih počinju da trube, što je oblik protesta u sličnim situacijama viđenim poslednjih dana širom zemlje.

Žena, koja, kako se čini na snimku, ne nosi hidžab ili maramu, nakon toga ustaje i beži sa mesta incidenta.

U tom trenutku se na snimku čuje isti glas kako kaže: "Pogledajte ga (službenika snaga bezbednosti), on se smeje".

 

 

Snimak je verifikovao servis BBC Persian.

Služba za odnose s javnošću policije u Teheranu saopštila je da se incident istražuje, javila je državna novinska agencija Irna.

U saopštenju policije se ne navode detalji šta se dogodilo, ali se kaže da su "neprijatelji psihološkim ratom pokušali da izazovu uznemirenost javnosti i podstaknu nasilje".

Činjenica da se incident dogodio u javnosti navela je aktiviste za ljudska prava da se zapitaju šta bi bezbednosne snage mogle da rade iza zatvorenih vrata.

Mnogi Iranci su komentarisali na društvenim mrežama da ih je video iz Teherana učinio odlučnijim da izađu na ulice da protestuju, a jedna osoba je rekla da nameravaju da "svoj bes pretvore u akciju".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike