EU indirektno ratuje protiv Rusije: Obučavaju 15.000 ukrajinskih vojnika i šalju 500 miliona evra nove pomoći

17.10.2022

09:21

0

"Budžet za sedam godina potrošen je za sedam meseci“"

EU indirektno ratuje protiv Rusije: Obučavaju 15.000 ukrajinskih vojnika i šalju 500 miliona evra nove pomoći
ukrajinska-vojska - Copyright AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Ministri spoljnih poslova Unije danas će u Luksemburgu doneti odluku o misiji za obuku 15.000 ukrajinskih vojnika na teritoriji EU i dodelom nove pomoći od 500 miliona evra za nabavku oružja.

Unija do sada nije sprovodila ovaj tip misija i ovo je za Uniju premijera. Misija nosi ime EUMAM Ukrajina.

Održavaće se kursevi obuke u raznim državama članicama, posebno u Nemačkoj i Francuskoj, gde će se ukrajinski vojnici obučavaju da koriste topove, raketne bacače i sisteme protivvazdušne odbrane koje isporučuju Evropljani. Evropska misija će dopuniti obuku koju već pružaju Britanci i Amerikanci. Cilj je da se obezbedi „osnovna obuka“ za 12.000 ukrajinskih vojnika i „specijalna obuka“ za 2.800 drugih.

Pixabay
 

Misijom će iz Brisela rukovoditi Služba za vojno planiranje, telo vojnog štaba EU koje već upravlja obukom nekih afričkih armija u Mozambiku i Somaliji. Dva glavna operativna štaba biće smeštena u Poljskoj i Nemačkoj. Kao kapija za Ukrajinu, Poljska je jedna od tranzitnih tačaka za naoružanje koje se prebacuje u Ukrajinu.

Očekuje se da će Poljska biti domaćin osnovne obuke u svom kampu za obuku u Novoj Debi, 150 kilometara od ukrajinske granice. Nemačka još nije precizirala tačnu lokaciju objekata na svom tlu. Berlin namerava da obuči 8.000 do 9.000 ljudi.

AP Photo/Efrem Lukatsky, File
 

Za početak ove misije Unija planira budžet od 50 do 60 miliona evra godišnje, precizirano je u Briselu. Ukoliko ovih 500 miliona evra za nabavku oružja odobreni EU ministri, ulaganje Evropljana će biti tri milijarde evra, čemu treba da se dodaju i bilateralni doprinosi.

Prema rečima visokog evropskog zvaničnika, „budžet za sedam godina potrošen je za sedam meseci“.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike