Masakr koji je promenio sve: Premijer Tajlanda posle napada u vrtiću naredio strožu kontrolu oružja i droge

11.10.2022

14:43

0

Redovne provere mentalnog zdravlja biće potrebne i za podnosioce zahteva i nosioce dozvole za oružje

Masakr koji je promenio sve: Premijer Tajlanda posle napada u vrtiću naredio strožu kontrolu oružja i droge
profimedia-0729087535 - Copyright Profimedia

Tajlandski premijer Prajut Čan-Oča naredio je agencijama za sprovođenje zakona da pooštre pravila o posedovanju oružja i suzbiju upotrebu droge nakon masovnog ubistva koje je bivši policajac izvršio u vrtiću, što je naciju i ceo svet ostavilo u šoku.

Ukupno 36 ljudi, uključujući 24 dece, ubijeno je prošle nedelje u napadu nožem i vatrenim oružjem kada je bivši policajac, koji se kasnije ubio, upao u predškolsku ustanovu u Utai Savanu, gradu 500 kilometara severoistočno od Bangkoka. Bio je to jedan od najgorih napada u novijoj istoriji kada je u pitanju broj nastradale dece.

Prajut je naložio vlastima da proaktivno traže i testiraju upotrebu zabranjenih droga među zvaničnicima i zajednicama i pojačaju lečenje zavisnika, rekla je portparolka vlade Anuča Burapačaisri u saopštenju.

Premijer je naredio vladinim registratorima da oduzmu dozvole za oružje registrovanim vlasnicima koji su se navodno ponašali na način koji „preti društvu“ i „stvara haos ili izaziva nemire“, rekla je Anuča.

Tajlandske vlasti planiraju da oduzmu oružje zvanicima i policajcima koji su zloupotrebili vatreno oružje ili su se ponašali agresivno na dužnosti.

Redovne provere mentalnog zdravlja biće potrebne i za podnosioce zahteva i nosioce dozvole za oružje, rekao je novinarima šef policije general Damrongsak Kitiprapas.

Broj vlasnika oružja visok je na Tajlandu u poređenju sa nekim drugim zemljama jugoistočne Azije. Ilegalno oružje, koje se mnogo donosi iz zemalja zahvaćenih sukobima, uobičajena je pojava.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike