NATO ima desetogodišnji plan za Ukrajinu: Pojavili se detalji, Alijansa odlučna da zameni sve rusko!

13.10.2022

17:19

0

Inicijativa će biti odvojena od drugog projekta, o kom su zvaničnici za nabavku razgovarali ranije ovog meseca, a koji nastoji da ojača ukrajinski odbrambeni sektor uz dopunjavanje zapadnih zaliha nakon isporuka teškog naoružanja Kijevu

NATO ima desetogodišnji plan za Ukrajinu: Pojavili se detalji, Alijansa odlučna da zameni sve rusko!
profimedia-0625933103 - Copyright Profimedia

NATO blok će uskoro pokrenuti desetogodišnji plan za obnovu ukrajinske odbrambene industrije, nadajući se da će postepeno izbaciti oružje iz sovjetske ere u korist zapadne tehnologije. O tom potezu je izvestio Politiko, pozivajući se na visokog zvaničnika NATO-a, a dolazi u trenutku kada Vašington i njegovi saveznici obećavaju nove pakete vojne pomoći Kijevu.

Zvaničnici NATO-a i Ukrajine trebalo bi da se sastanu sledeće nedelje kako bi razgovarali o „dugoročnoj posvećenosti“ revitalizaciji vojno-industrijskog kompleksa Kijeva nakon višemesečnih borbi sa Rusijom.

- Razmatraćemo zahteve za planiranje odbrane kako bi Ukrajinu u potpunosti bila interoperabilna sa NATO. Radi se o prelasku sa sovjetske opreme na zapadnu opremu kompatibilnu sa NATO - rekao je neimenovani zvaničnik.

Iako je osoblje NATO ponudilo nekoliko detalja o pokušajima za obnovu, rekli su da će se fokusirati na dugoročne potrebe Ukrajine i da će verovatno uključiti nekoliko međunarodnih partnera.

Inicijativa će biti odvojena od drugog projekta NATO, o kom su zvaničnici za nabavku razgovarali ranije ovog meseca, a koji takođe nastoji da ojača ukrajinski odbrambeni sektor uz dopunjavanje zapadnih zaliha nakon isporuka teškog naoružanja Kijevu.

AP Photo/Efrem Lukatsky, File
 

Ranije u sredu na sastanku takozvane „Kontaktne grupe za odbranu Ukrajine“, ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov izjavio je da su sistemi PVO „glavni prioritet njegove zemlje“.

Predsedavajući Zajedničkih štabova američkih generalštaba general Mark Milej rekao je da će Vašington i njegovi saveznici imati za cilj da obezbede takvo oružje, pozivajući članove kontakt grupe da se „uključuju i pomognu Ukrajini da obnovi i održi integrisani sistem vazdušne i raketne odbrane, posebno starih sistema”.

Holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren u međuvremenu je obećala da će poslati dodatne protivvazdušne rakete tokom sastanka u sredu, rekavši da „jedino što će Rusija postići daljom operacijom u Ukrajini jeste isporuka još više oružja“.

Ta obećanja su usledila ubrzo nakon što je Nemačka isporučila prvi od četiri sistema protivvazdušne odbrane IRIS-T Ukrajini, dok su Francuska, Sjedinjene Američke Države i Britanija najavile nove transfere naoružanja, uključujući francuske haubice na kamionima, američke sisteme protivvazdušne odbrane NASAMS i AMRAAM rakete vazduh-vazduh iz Velike Britanije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike