Ukrajinski ministar mislio da priča sa Amerikancem, pa priznao sabotaže u Rusiji: Još jedna podvala ruskih prankstera (VIDEO)

13.10.2022

14:30

0

Autor: N. Pavlović

Kuleba priznao ono što je Rusija nazvala terorističkim akcijama

Ukrajinski ministar mislio da priča sa Amerikancem, pa priznao sabotaže u Rusiji: Još jedna podvala ruskih prankstera (VIDEO)
Dmitro Kuleba - Copyright AP Photo/Carolyn Kaster, Pool

Ukrajinski ministar spoljnih poslova, Dmitro Kuleba, poslednja je žrtva ruskih šaljivdžija Vovana i Leksusa koji su ga naterali da pomisli da razgovara sa nekadašnjim američkim ambasadorom u Moskvi Majklom Mekfolom.

Kuleba je u tom razgovoru priznao da ukrajinske snage stoje iza nekoliko operacija u Rusiji.

- Pa, ukoliko me pitate ko podmeće eksplozije na Krimu ili Belgorodu, onda ako pričamo privatno, koliko već može biti privatnosti na pozivu preko Zuma, onda vam kažem - da, to smo bili mi - rekao je ukrajnski diplomata na snimku koji je objavljen na Telegramu.

Vovan i Leksus se obično predstavljaju kao strani zvaničnici kako bi nasankali određene poznate ličnosti i političare koji tada priznaju mnoge stvari koje možda ne bi želeli.

Ovoga puta su se predstavili kao Mekfol koji važi za velikog protivnika Moskve, a takođe sarađuje sa grupom koja pomaže da Kijev dobije kontinuiranu podršku od zapadnih zemalja.

Kulebu su pitali o ukrajinskim obaveštajcima za koje se veruje da su aktivni u Rusiji.

Portparolka spoljnih poslova Rusije, Marija Zaharova, navela je da je na ovaj način ukrajinska država priznala krivično delo.

- Kijevski najviši zvaničnik je priznao terorističke akcije. I to na način "da, to smo mi". Ne radi se o specijalnoj službi ili individualnom saboteru. Već o Vladi, državi - navela je na društvenim mrežama.

Vovan i Leksus nisu otkrili kada je razgovor snimljen, ali se pretpostavlja da se to dogodilo prošlog meseca.

Misleći da razgovara sa Mekfolom, Kuleba je kazao da je Krim izvor municije za ruske trupe i baza svih njihovih ratnih aviona.

Kako je dodao, skeptičan je po pitanju afričkih zemalja kada je reč o ratu u Ukrajini.

- Iznenada, naši prijatelji i partneri, SAD i Evropljani počeli su pre nekoliko meseci da nam govore da je Afrika veoma važna, da je važno da bude na našoj strani - rekao je Kuleba.

Istakao je da postoje zemlje koje su čvrsto zauzele proruski stav i da to ne može da se promeni.

U razgovoru sa fiktivnim Mekfolom je diskutovao i o sankcijama, pozvao je na dodatno naoružanje i osvrnuo se i na aktuelnu ekonomsku situaciju Ukrajine.

Vovan i Leksus

Inače, Vovan i Leksus, odnosno, Vladimir Kuznjecov i Aleksej Stoljarov, čine komičarski duo koji se proslavio po šaljivim pozivima mnogim poznatim ličnostima. Do sada su uspeli da prevare mnoge političare, poput Borisa Džonsona, Džordža Buša, Zorana Zaeva ili Kamale Haris, ali i pevače Bili Ajliš i Eltona Džona.

Profimedia/Artyom Geodakyan/TASS
Leksus (levo) i Vovan

U poslednje vreme uspeli su da prevare spisatelje Džoanu K. Rouling i Stivena Kinga koji su mislili da pričaju sa Vladimirom Zelenskim.

Ruski komičari su jednom prilikom istakli da je njihova misija razotkrivanje političkih tajni putem lažnog predstavljanja u telefonskim razgovorima sa svetskim liderima.

Primera radi, kada su se predstavili kao poznata ekološka aktivistkinja Greta Tunberg razgovarali su sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom i, između ostalog, tražili od političara da napusti NATO. Nekadašnji premijer Severne Makedonije, Zoran Zaev, bio je 2019. ubeđen da razgovara sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i bivšim predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike