Sve se danima odvijalo po planu: Objavljeni snimak pripreme napada na Krimski most i fotografije osumnjičenih (FOTO/VIDEO)

12.10.2022

09:12

0

Autor: 24sedam

Eksplozivna naprava je kamuflirana u rolnama polietilenskom folijom na 22 palete težine preko 22 tone

Sve se danima odvijalo po planu: Objavljeni snimak pripreme napada na Krimski most i fotografije osumnjičenih (FOTO/VIDEO)
AP22281670744266 - Copyright AP Photo

Federalna služba bezbednosti Ruske Federacije (FSB) saopštila je da je organizator napada na Krimski most Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine.

Zbog eksplozije koja je 8. oktobra oštetila most koji povezuje Krim i Rusiju privedeni su pet državljana Rusije, tri državljana Ukrajine i jedan državljanin Jermenije.

Nedugo zatim FSB je objavio fotografije osumnjičenih, kao i snimke na kojima se navodno vidi kako je napad pripreman.

Kako je FSB saopštio, zajedno sa Istražnim komitetom Ruske Federacije utvrđeno je da su organizatori terorističkog napada na Krimski most glavno obaveštajno odeljenje Ministarstva odbrane Ukrajine, njegov šef Kiril Budanov, zaposleni i agenti.

Kako su naveli, eksplozivna naprava je kamuflirana u rolnama polietilenskom folijom na 22 palete težine preko 22 tone, a iz luke Odesa je poslata u bugarski grad Ruse početkom avgusta. U prevozu tereta učestvovali su državljani Ukrajine, Gruzije i jedan državljanin Jermenije.

 

 

FSB tvrdi da je eksploziv koji je doveo do urušavanja dela mosta poslat iz Odese preko Bugarske, Gruzije i Jermenije.

- Utvrđeno je da je organizator terorističkog napada na Krimski most bila Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine, njen načelnik Kiril Budanov, zaposleni i agenti, upućeni iz morske luke Odesa u bugarski Ruse po ugovoru br. 02/08/2022 između Translogistic UA LLC (Kijev) i Baltek Capital S.A. (Ruse) - navodi se u izveštaju FSB, prenosi RIA.

U izveštaju se ističe da su državljani Ukrajine Tsiurkalo Mihail Vladimirovič, Kovač Denis Olegovič, Solomko Roman Ivanovič, građani Gruzije Inosaridze Sandro, broker po imenu Levan i jermenski državljanin bili "uključeni u organizovanje transporta tereta iz Bugarske u luku Poti u Gruziji, a zatim u Jermeniju Terčanjan Artur".

 

 

U saopštenju se navodi sledeće: Od 29. septembra do 3. oktobra u Jerevanu, na terminalu Transalliance, teret je ocarinjen prema pravilima EAEU i zamenjena su dokumenta, nakon čega je teret poslala GU AR GROUP LLC (Jermenija, Alaverdi), a primalac je bio LLC "Leader" (Moskva). Teret je 4. oktobra kamionom DAF, registrovanim u Gruziji, prešao rusko-gruzijsku granicu na kontrolnom punktu Gornji Lars i 6. oktobra je isporučen i istovaren u veleprodajnoj bazi Armavir.

Dan pre eksplozije, kako se navodi u daljem tekstu, 7. oktobra, "uz asistenciju R. Solomka, državljanina Ukrajine Zloba Vladimira Vasiljeviča (35), i još pet državljana Rusije, dokumentacija za teret ponovo je promenjena, pošiljalac je naznačen kao DOO „TEK- 34“ (Uljanovsk), a primalac je nepostojeća firma u Republici Krim. Istog dana palete su utovarene u kamion ruskog državljanina Jusubova Mahira (51), koji je otputovao u Simferopolj, a 8. oktobra 2022. godine u 06.03 izvršena je eksplozija na Krimskom mostu - stoji u izveštaju.

Kako navodi FSB, "kontrolu kretanja tereta duž cele rute i kontakte sa učesnicima vršio je službenik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane, predstavljajući se kao Ivan Ivanovič, koji je za koordinaciju koristio i virtuelni anonimni broj kupljen na internetu i Andrejčenko Sergej Vladimirovič, stanovnik grada Kremenčuga, registrovan kao državljanin Ukrajine".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike