Lukašenko kritikovao zapadne zemlje: Njihova praksa „dolivanja ulja na vatru" može da dovede do trećeg svetskog rata

13.10.2022

11:36

0

Lukašenko kritikovao zapadne zemlje: Njihova praksa „dolivanja ulja na vatru" može da dovede do trećeg svetskog rata
Aleksandar Lukašenko - Copyright Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko upozorio je na to da praksa zapadnih zemalja da organizuju političke prevrate u drugim državama i da uvode sankcije stvara rizik od izbijanja trećeg svetskog rata.

- Na koji način se praksa organizovanja državnih prevrata i diktata kažnjavanja sankcijama država koje su uspele da odgovore na taj izazov upisuje u norme međunarodnog prava? To pitanje čak više niko i ne postavlja. Naš odgovor treba da bude nedvosmislen: to je nedopustivo i donosi rizike od rasplamsavanja trećeg svetskog rata - naglasio je Lukašenko govoreći na Samitu o saradnji i izgradnji poverenja u Aziji, koji se održava u Astani.

Kako je istakao, nakon raspada Sovjetskog Saveza Zapad nije uspeo da ispuni ulogu globalnog regulatora i garanta stabilnosti.

- Posle raspada Sovjetskog Saveza takozvani kolektivni Zapad, opijen svojom pobedom, izgubio je kontrolu, nije uspeo da izađe na kraj s ulogom globalnog regulatora i garanta stabilnosti. A sada to plaća ceo svet - naveo je Lukašenko.

Beloruski lider je istakao da zapadne zemlje, nudeći svoje mirotvoračke usluge u rešavanju sukoba, zapravo, samo dolivaju ulje na vatru i nisu zainteresovane za deeskalaciju.

Nikolay Petrov/BelTA Pool Photo via AP, File
Aleksandar Lukašenko

- Mreža sukoba koji potresaju Stari svet već se dokotrljala i do Azije, pri čemu zapadne zemlje, koje nude svoje mirotvoračke usluge, zapravo samo dolivaju ulje na vatru i nisu zainteresovane za deeskalaciju. Njihov cilj je da posvađaju, podele, da dobiju nekontrolisani pristup tržištu i resursima - upozorio je Lukašenko.

Beloruski predsednik ukazao je i na to da je njegova zemlja odustajanjem od nuklearnog oružja zauzvrat dobila beskonačne pokušaje Zapada da destabilizuje situaciju u toj republici.

- Belorusija je bila jedna od zemalja na postsovjetskom prostoru koje su dobrovoljno odustale od posedovanja nuklearnog oružja. I šta smo dobili zauzvrat? Umesto realnih međunarodno-pravnih garancija - prazne, ničim potkrepljene deklaracije poput Budimpeštanskog memoranduma, beskonačne pokušaje da se destabilizije situacija u mirnoj, radnoj Belorusiji - naveo je Lukašenko.

Samit o saradnji i izgradnji poverenja u Aziji je međudržavni forum koji je ustanovljen na inicijativu Kazahstana 1992. godine. Njegova delatnost je usmerena na stvaranje uslova za dijalog, donošenje odluka i realizaciju mera u oblasti zaštite bezbednosti u Aziji. Priključivanjem Kuvajta ove godine na forumu učestvuje 28 država koje obuhvataju oko 90 odsto teritorije i stanovništva Azije. Još osam zemalja, uključujući Belorusiju, kao i pet međunarodnih organizacija, među kojima su i Ujedinjene nacije, imaju status posmatrača.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike