Ni sa sobom ne može da se dogovori: Bajden se pravdao posle izjave o „nuklearnom armagedonu"

12.10.2022

11:15

0

Putinova izjava koju su na zapadu protumačili kao pretnju podstakla je američkog predsednika da upotrebi jake reči koje je sada morao da ublažava

Ni sa sobom ne može da se dogovori: Bajden se pravdao posle izjave o „nuklearnom armagedonu"
Džo Bajden - Copyright AP Photo/Susan Walsh

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da ne veruje da će Rusija rasporediti nuklearno oružje u Ukrajini, ublaživši prethodne primedbe u kojima je sugerisao da bi sukob mogao da rezultira sveopštim „armagedonom“.

Tokom razgovora sa Džejkom Taperom iz Si-En-Ena u utorak Bajden je upitan da li misli da će njegov ruski kolega Vladimir Putin odobriti upotrebu taktičkog nuklearnog oružja.

- Mislim da neće. Mislim da je neodgovorno da on govori o tome, ideji da svetski lider jedne od najvećih nuklearnih sila na svetu kaže da može da upotrebi taktičko nuklearno oružje u Ukrajini - rekao je predsednik.

Iako Putin nikada nije izrekao takvu pretnju, a posebno nije pomenuo „taktičko“ oružje, on je u više navrata obećao da će braniti rusku teritoriju i narod koristeći „sva dostupna sredstva", a ove njegove reči zapadni stručnjaci i zvaničnici naširoko tumače kao nuklearno upozorenje.

Tokom prošlonedeljnog prikupljanja sredstava, Bajden je izjavio da su nuklearne tenzije na najvišoj tački od Kubanske raketne krize 1960-ih i upozorio da bi rat koji besni u Ukrajini na kraju mogao da dovede do „armagedona“. Kada je zamoljen da elaborira te komentare, ukazao je na potencijalne „greške“ i „pogrešne procene“.

 

 

- Poenta je da sam mislio da to može dovesti do užasnog ishoda. I to ne zato što neko namerava da to pretvori u svetski rat ili bilo šta, već kada jednom upotrebite nuklearno oružje, ne zna se kakve se greške mogu napraviti, pogrešne procene, ko zna šta bi se desilo - rekao je Bajden.

U danima nakon Bajdenovog upozorenja o „armagedonu“ zvaničnici administracije su pojasnili da nisu videli „nove indikacije“ da Rusija planira da upotrebi nuklearno oružje, a portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je da nema znakova da je Moskva donela takvu odluku, kao i da deluje da nisu „učinili bilo šta da se približe toj odluci“.

Upitan kako bi Sjedinjene Američke Države reagovale ako bi Rusija upotrebila nuklearno oružje u Ukrajini, Bajden je odbio da ponudi detalje, navodeći da bi, iako je bilo „diskusija“ o toj mogućnosti, „bilo neodgovorno od mene da govorim o tome šta bismo ili ne bismo uradili”.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike