Grčka spremna za dijalog sa Turskom! Erdogan oštar: Ne postoji ništa vredno razgovora - Atina svoju politiku zasniva na „lažima”

07.10.2022

10:22

0

Autor: I. P.

Grci sigurni da je međunarodno pravo na njihovoj strani

Grčka spremna za dijalog sa Turskom! Erdogan oštar: Ne postoji ništa vredno razgovora - Atina svoju politiku zasniva na „lažima”
profimedia-0669342313 - Copyright Profimedia

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je u četvrtak da sa Grčkom u ovom trenutku ne postoji ništa vredno razgovora i, na inauguracionom sastanku Evropske političke zajednice, optužio je Atinu da svoju politiku zasniva na „lažima”.

- Oni nisu tamo gde bi trebalo da budu - rekao je Erdogan na konferenciji za novinare u Pragu. - Cela njihova politika je zasnovana na lažima, nisu pošteni. Nemamo o čemu da razgovaramo sa Grčkom.

Erdogan je rekao da je Atina razumela poruku Ankare kada su turski zvaničnici rekli: „Možda ćemo iznenada stići jedne noći“ – komentar koji su grčki i neki drugi zapadni zvaničnici osudili kao pretnju susednoj državi. 

Dan nakon što je turski predsednik Tajip Erdogan izdao slabo prikrivenu pretnju da će preduzeti vojnu akciju protiv Grčke, grčki premijer Kirijakos Micotakis rekao je da je njegova zemlja otvorena za dijalog sa susednom zemljom.

- Grčka nikada ne provocira i uvek reaguje sa samopouzdanjem kada je izazvana - rekao je Micotakis, dok su se lideri EU pripremali za sastanak u Pragu u petak.

- Nema smisla optuživati Grčku da je podigla tenzije u Egejskom moru kada Turska čak pokreće pitanja suvereniteta ostrva - rekao je on.

Ipak, grčki lideri su poručili da „Grčka ne zatvara vrata dijalogu“, dodajući: „Sigurni smo da je međunarodno pravo na našoj strani.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike