Mask šalje ruskog kosmonauta na Međunarodnu svemirsku stanicu: U posadi Ana Kikina, jedina žena u Roskosmosu (FOTO)

05.10.2022

12:45

0

Autor: M.M.

Misija nosi naziv "Crew-5", a posadu čine još dva američka astronauta i jedan Japanac

Mask šalje ruskog kosmonauta na Međunarodnu svemirsku stanicu: U posadi Ana Kikina, jedina žena u Roskosmosu (FOTO)
Ilustracija - Copyright Profimedia

Raketna kompanija Ilona Maska, "Space X" trebalo bi danas da lansira dugotrajnu posadu Međunarodne svemirske stanice u orbitu u, a jedan od članova posade je i ruski kosmonaut.

Četvoročlanu posadu čine američki astronauti Nikol Man i Džoš Kasada, japanski astronaut Koiči Vakata i ruska kosmonautkinja Ana Kikina.

"SpaceX" raketa-nosač, trebala bi da poleti u podne iz NASA-inog svemirskog centra Kenedi u Kejp Kanaveralu na Floridi.

Oni bi trebalo da stignu do Međunarodne svemirske stanice za 29 sati, a plan je da ostanu 150 dana. U pitanju je naučna misija u laboratoriji 420 kilometara iznad Zemlje.(ISS) 

Misija nosi naziv "Crew-5", a zanimljivo je da je jedan od članova Ana Kikina, jedina žena kosmonaut u Roskosmosu, ruskoj svemirskoj agenciji.

Profimedia
 

Izbor posade čini se veoma neobičnim, s obzirom na to da je u toku rat u Ukrajini, a Rusija pod sankcijama SAD-a i EU.

Rusija je istakla da sankcije SAD-a i EU utiču na njene aktivnosti i razvoj u području svemira, uključujući i proizvodnju raketa, koje takođe imaju i vojnu primenu.

Moskva je nedavno objavila da će se, u svetlu sukoba sa zapadnim silama, nakon 2024. povući s dugovečne Međunarodne svemirske stanice.

Kikina je prva žena astronaut iz Rusije koja će leteti u američkoj letelici, ali nedavno je objavljeno da su dva Rusa otišla u misiju sa američkim astronautom.

Profimedia
 

Frenk Rubio, astronaut koji radi za NASU, i ruski astronauti Sergej Prokopjev i Dmitri Petelin lansirali su se 21. septembra sa kosmodroma u Baikonuru, u Kazahstanu, prenela je ruska svemirska agencija Roskosmos.

Rubio je tako postao prvi američki astronaut koji je leteo i ruskom Sojuz raketom na Međunarodnu Svemirsku Stanicu, od kada je započeo rat u Ukrajini.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike