Saopšteno kada će se Rusija povući sa Međunarodne svemirske stanice: Šef Roskosmosa obrazložio odluku

30.04.2022

15:52

0

U intervjuu za TV kanal „Rosija-24“ Rogozin je pričao o tome da rad na MSS više nije efikasan za Moskvu

Saopšteno kada će se Rusija povući sa Međunarodne svemirske stanice: Šef Roskosmosa obrazložio odluku
Međunarodna svemirska stanica - Copyright Roscosmos Space Agency Press Service via AP

Rusija je odlučila kada će da se povuče sa Međunarodne svemirske stanice (MSS) i otkrila da će svoje pratnere o tome obavestiti godinu dana unapred, rekao je danas šef Roskosmosa Dmitrij Rogozin, piše RT.

U intervjuu za TV kanal „Rosija-24“ šef svemirske agencije je rekao da, iako je vremenski okvir postavljen, vlasti „nemaju obavezu da o tome javno govore“.

Rogozin je ranije istakao da sankcije Zapada uvedene zbog ruske vojne operacije u Ukrajini sprečavaju Roskosmos da nastavi sa „uobičajenim poslom“ kada je u pitanju zajednički rad sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zapadnim zemljama na MSS. Takođe je rekao da bi, da je mogao, već ostvario saradnju.

U intervjuu je napomenuo da uslove ruske aktivnosti na MSS određuju vlada i predsednik i da je agenciji trenutno dozvoljeno da nastavi sa radom na MSS do 2024. godine.

- Mogu da kažem samo jedno: u skladu sa našim obavezama, godinu dana unapred ćemo upozoriti naše partnere o završetku rada na MSS - rekao je on.

Rogozin je takođe objasnio da će Rusija tokom svog preostalog vremena na MSS „demonstrirati svoju spremnost da razmesti rusku orbitalnu servisnu stanicu (ROSS)“, istakavši da će ROSS biti multifunkcionalan i da su planovi razvoja već u toku.

Roscosmos Space Agency Press Service via AP
Međunarodna svemirska stanica

- Kada bude predstavljena, počećemo da pravimo ovaj „pametni hardver“ i pripremamo njegovo lansiranje u svemir - rekao je Rogozin.

Ranije je šef Roskosmosa predvideo da će se MSS, na kojoj je NASA planirala da radi do 2030. godine, do tada „raspasti“ ukoliko se u njenu popravku ne uloži „ogromna svota novca“, ali da u sadašnjem geopolitičkom okruženju rad na MSS više nije efikasan za Rusiju.

Sredinom marta Rogozin je rekao da bi „neprijateljska“ geopolitička situacija mogla da natera Rusiju da učini ROSS „vojno primenljivim“, što bi, prema njegovim rečima, značilo da na ROSS-u, osim ruskih kosmonauta, „neće biti nikog“ ko će „održavati ciljnu opremu postavljenu na ovoj stanici“.

Otkako je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini krajem februara, mnoge zemlje su uvele opsežne sankcije Moskvi, ciljajući, između ostalog, na njene banke, finansije i uvoz osetljive tehnologije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike