Kapsula se odvojila i završila u Meksičkom zalivu: Maskovi astronauti na Zemlji posle šest meseci! (FOTO/VIDEO)

06.05.2022

07:03

0

Autor: A. B.

SpaceX, koji je 2002. osnovao Ilon Mask, snabdeva rakete "Falcon 9" i kapsule "Crew Dragon" koje sada lete sa NASA-inim astronautima u orbitu

Kapsula se odvojila i završila u Meksičkom zalivu: Maskovi astronauti na Zemlji posle šest meseci! (FOTO/VIDEO)
pjimage - Copyright NASA via AP

Treći tim astronauta koji je SpaceX lansirao na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) bezbedno se vratio na Zemlju posle šest uspešnih meseci, negde kod Meksičkog zaliva kod Floride.

Kapsula koja nosi tri astronauta američke NASA-e i člana posade Evropske svemirske agencije (ESA) iz Nemačke pala je padobranom u mirno more u mraku na kraju 23-časovnog autonomnog leta sa ISS.

Posada "Endurance", koja je počela svoj boravak u orbiti 11. novembra, sastojala se od američkog veterana svemirskih letova Toma Maršburna (61) i tri astronauta NASA - Radža Čari (44), i Kajla Baron (34) i njihov ESA kolega Marijas Maurer (52).

Vraćeni astronauti su zvanično označeni kao NASA-in "komercijalni tim 3", treći punopravni, dugotrajni tim od četiri osobe koje je SpaceX poslao na svemirsku stanicu po ugovoru za američku svemirsku agenciju.

SpaceX, koji je 2002. osnovao Ilon Mask, snabdeva rakete "Falcon 9" i kapsule "Crew Dragon" koje sada lete sa NASA-inim astronautima u orbitu.

Kompanija takođe kontroliše te letove i obrađuje oporavak, dok NASA obezbeđuje posade i objekte za lansiranje u svemirskom centru "Kenedi" u Kejp Kanaveralu na Floridi i upravlja operacijama američkih svemirskih stanica.

SpaceX sa sedištem u Kaliforniji pokrenuo je sedam svemirskih letova sa ljudima u poslednje dve godine - pet za NASA i dva za privatne poduhvate - kao i desetine misija tereta i satelita od 2012.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike