U jeku rata u Ukrajini SAD i Rusija šalju astronaute u svemir: Zajednička misija od velike važnosti

21.09.2022

09:53

0

Rubio će postati prvi američki astronaut koji će leteti ruskom Sojuz raketom od početka sukoba

U jeku rata u Ukrajini SAD i Rusija šalju astronaute u svemir: Zajednička misija od velike važnosti
profimedia-0724773684 - Copyright Profimedia

Jedan američki i dva ruska astronauta lansiraće se danas zajedno na Međunarodnu Svemirsku Stanicu.

Frenk Rubio, astronaut koji radi za NASU, i ruski astronauti Sergej Prokopjev i Dmitri Petelin lansiraće se danas sa kosmodroma u Baikonuru, u Kazahstanu, prenosi ruska svemirska agencija Roskosmos.

Rubio će postati prvi američki astronaut koji će leteti ruskom Sojuz raketom na Međunarodnu Svemirsku Stanicu od kada je započeo rat u Ukrajini.

Pre nekoliko nedelja Rubio je rekao da se radi o "jako važnoj misiji", a dodao je i da je postao "dobar prijatelj" sa članovima ruske posade.

 

 

Nakon Rubiovog leta, očekuje se da će i jedina žena astronaut Ana Kikina otputovati na oribtalnu stanicu početkom oktobra. Ona će postati jedna od pet žena iz Rusije kojima je uspelo da odu u svemir, ali i jedina ruskinja koja je letela na svemirskom brodu SpaceKs-a koji pripada kompaniji Ilona Maska, američkog milijardera.

Rusija ističe da sankcije SAD-a i EU utiču na njene aktivnosti i razvoj u području svemira, uključujući i proizvodnju raketa, koje takođe imaju i vojnu primenu.

Moskva je nedavno objavila da će se, u svetlu sukoba sa zapadnim silama, nakon 2024. povući s dugovečne Međunarodne svemirske stanice.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike