Bajden potvdio paket vojne pomoći Ukrajini, EU uvodi nove sankcije Rusiji

04.10.2022

19:33

0

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Bajden potvdio paket vojne pomoći Ukrajini, EU uvodi nove sankcije Rusiji
Ukrajina Rusija - Copyright Pixabay AP/Andrew Kravchenko Leo Correa, Alastair Grant, file/Russian Defense Ministry Press Service

U Ukrajini je u toku 223. dan sukoba.

Ruska duma ratifikovala sporazume o pripajanju ukrajinskih oblasti Rusiji.

Kijev od SAD dobija još četiri sistema HIMARS, javlja "Rojters".

Švedska tvrdi da curenje gasa iz Severnog toka 2 i dalje traje, dok "Gasprom" saopštava da je pritisak u gasovodima stabilizovan, te da je curenje zaustavljeno.

Oslobođen direktor nuklearke Zaporožje, saopštava Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Šta znamo do sada?

U  toku je 223. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina

- Zapad ne priznaje referendume

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Putin poručio da je misija Rusije da okonča rat koji Kijev vodi protiv Donbasa i zaštiti sebe

- Misija IAEA u Zaporožju

- Velike borbe i provokacije u okolini nuklearke Zaporožje

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- EU razmatrala da se zabrani ulazak Rusima na godinu dana

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.38 - To bi bilo sve za danas. Hvala na poverenju i što pratite lajv-blog portala 24sedam.

22.48 - Novi paket sankcija Rusiji

Predstavnici zemalja EU dogovorili su novi paket sankcija Rusiji, uključujući i gornju granicu cene ruske nafte, piše list „Politiko“ pozivajući se na evropske diplomate.

21.32 - Nord strim: Stabilizovan pritisak u gasovodu Severni tok 1

Pritisak u obe linije gasovoda Severni tok 1 stabilizovao se od 3. oktobra, saopštila je danas operater Nord strim AG.

21.18 - IAEA: Murašov neće više rukovoditi elektranom u Zaporožju

Direktor ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje Igor Murašov koji je nedavno uhapšen u, kako je ocenjeno u Ukrajini, aktu terorizma Rusije, a potom pušten, neće se vratiti na svoj posao u nuklearki, saopšteno je danas iz Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

- IAEA razume da je gospodin Murašov sada sa svojom porodicom na teritoriji koju kontroliše Ukrajina i da neće nastaviti sa svojim dužnostima u nuklearnoj elektrani - navodi se u saopštenju IAEA, prenosi Rojters.

20.31 - Bajden potvrdio Zelenskom novi paket vojne pomoći

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je danas u razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim da će Vašington obezbediti još 625 miliona dolara VOJNE pomoći za Kijev, uključujući lansere za raketni sistem visoke pokretljivosti (HIMARS), saopštila je Bela kuća.

AP Photo/Matt Slocum, File
Džozef Bajden

Bajdenu se pridružila potpredsednica SAD Kamala Haris, navodi se u saopštenju Bele kuće, prenosi Rojters.

Tom prilikom predsednik SAD je naglasio da Vašington nikada neće priznati rusku aneksiju ukrajinske teritorije, obećavši da će nastaviti da podržava Ukrajinu sve dok se brani od ruske agresije "onoliko dugo koliko bude potrebno", navodi se u saopštenju.

20.26 - Uskoro nastavak sednice Generalne skupštine UN o Ukrajini

Specijalna sednica Generalne skupštine UN o Ukrajini biće nastavljena 10. oktobra nakon što je Rusija stavila veto u Savetu bezbednosti na američku rezoluciju koja osuđuje referendume o pripajanju Rusiji u četiri regiona Ukrajine, rekla je danas portparol predsednika Generalne skupštine Paulina Kubiak.

SAD i Albanija su 30. septembra inicirale glasanje o nacrtu Rezolucije Saveta bezbednosti UN kojom se osuđuju referendumi u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici i Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, podseća TASS.

Rusija je stavila veto na taj dokument, a Brazil, Gabon, Indija i Kina su se uzdržali od glasanja.

AP Photo/Evan Vucci
 

20.23 - Dodatni oprez u NATO nakon novih Putinovih poteza

NATO nije primetio promene u nuklearnoj strategiji Rusije, ali je na oprezu, izjavio je danas zvaničnik Severnoatlantske alijanse, komentarišući poteze ruskog predsednika Vladimira Putina koji je, kako je naveo, eskalirao rat u Ukrajini opštom mobilizacijom i upozorenjima o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja.

- Nismo videli nikakve promene u nuklearnom ponašanju Rusije, ali NATO i saveznici ostaju na oprezu - rekao je zvaničnik NATO Rojtersu.

19.35 - Grosi sledeće nedelje u Kijevu i Moskvi

Generalni direktor Agencije UN za nuklearnu energiju Rafael Grosi posetiće naredne nedelje Kijev, a zatim i Moskvu.

Podsetimo, misija agencije na čelu sa Grosijem posetila je u avgustu Energodar i Zaporošku nukelarnu elektranu.

18.25 - Modi sa Zelenskim o mirovnim naporima u Ukrajini

Yuichi Yamazaki/Pool Photo via AP
Narendra Modi

Indijski premijer Narendra Modi rekao je danas ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom da je njegova zemlja spremna da doprinese mirovnim naporima u tekućem sukobu sa Rusijom koji besni već sedam meseci.

- Izrazio je svoje čvrsto uverenje da može postojati nemilitarno rešenje sukoba i preneo je spremnost Indije da doprinese bilo kakvim mirovnim naporima - navodi se u saopštenju kabineta indijskog premijera nakon telefonskog razgovora Modija i Zelenskog, prenosi Rojters.

Premijer je, kako se dodaje, istakao značaj koji Indija pridaje opštoj i nuklearnoj bezbednosti, što uključuje i Ukrajinu.

18.00 - Američki zvaničnik objasnio šta G7 planira da uradi sa ruskom naftom: Razrađene tri faze

17.08 - Britanija uvela sankcije pogrešnom čoveku

Britanska vlada je greškom uvela sankcije protiv zamenika komandanta ruske Baltičke flote Sergeja Stanislavoviča Jelisejeva.

On je 26. septembra uvršten na spisak sankcija, ali je danas skinut sa njega - umesto toga sankcije su uvedene protiv premijera Hersonske oblasti Sergeja Vladimiroviča Jelisejeva.

16.25 - Himarsom gađan Antonovski most

Printscreen / Youtube / Sam Eckholm
 

Ukrajinske snage gađale su iz sistema Himars Antonovski most u Hersonu. Tri rakete pogodile su most, a tri je oborila protivvazdušna odbrana, saopštio je predstavnik hitnih službi grada.

U napadu nije bilo povređenih.

16.17 - U Melitopolju sprečen teroristički napad

U Melitopolju je sprečen teroristički napad, saopštili su novinarima u pres-službi Ruske garde, dodajući da je u blizini vrtića pronađena i potom deaktivirana eksplozivna naprava na daljinsko upravljanje.

16.11 - Ukrajinske snage otvorile artiljerijsku vatru ka Energodaru

Registrovano je najmanje 16 projektila, saopštile su vlasti Zaporoške oblasti.

16.00 - Zelenski izdao dokument o nepriznavanju Putinovih ukaza o Krimu, DNR, LNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izdao je dokument o nepriznavanju ukaza predsednika Rusije Vladimira Putina o Krimu, DNR, LNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.

- Priznati za nevažeće, odnosno one koje ne izazivaju nikakve pravne posledice, ukaze predsednika Ruske Federacije - navodi se u tekstu ukaza na sajtu kabineta Zelenskog.

15.50 - Danska: Dronovi primećeni kod gasnih polja u Severnom moru

Danska policija je tokom vikenda primila izveštaje o aktivnostima dronova u blizini gasnog polja Roar u Severnom moru, rekao je danas portparol danske policije.

Poljem Roar koje se nalazi pored Tira, najvećeg danskog gasnog polja, upravlja francuska energetska kompanija „Total enerdžis“.

15.07 - Lukašenko: Ukrajina nastavlja sa provokacijama na granici

Ukrajina nastavlja sa provokacijama na beloruskoj granici, izjavio je danas u Minsku na sastanku o vojnoj bezbednosti zemlje beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

AP Photo/Dmitri Lovetsky, File
Aleksandar Lukašenko

14.23 - Poljska poziva NATO da poveća proizvodnju oružja za Ukrajinu

Predsednik Poljske Andžej Duda pozvao je zemlje NATO da povećaju proizvodnju oružja za isporuku Ukrajini.

- Danas je Ukrajini potrebno pre svega naoružanje. Mi ga i dalje dajemo u malim količinama. Obezbeđivanje isporuka oružja Ukrajini zahteva povećanje proizvodnih kapaciteta odbrambene industrije s obe strane Atlantika - naveo je Duda.

13.59 - Izrael spreman da pomaže Ukrajini, ali neće da prelazi „crvene linije“

Ambasador Izraela u Ukrajini Mihael Brodski izjavio je da je izraelska vlada spremna da pomaže Kijevu, ali da neće da prelazi „crvene linije“, odnosno da ugrožava sopstvenu bezbednost.

- Izrael aktivno pomaže Ukrajini, ali ne prelazeći „crvene linije". Te „crvene linije" su povezane s veoma složenom situacijom na Bliskom Istoku. Izrael, u suštini, sedi na buretu baruta. Nužno je da delujemo vrlo oprezno i da pre svega mislimo na interese sopstvene bezbednosti - rekao je Brodski.

12.30 - Šojgu: Do sada mobilisano više od 200.000 ljudi

U Oružane snage Ruske Federacije do sada je došlo više od 200.000 ljudi pozvanih u okviru delimične mobilizacije, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Naveo je da se obuka mobilisanih izvodi na 80 poligona i u šest centara za obuku.

U Rusiji je 21. septembra proglašena delimična mobilizacija i najavljeno da će biti mobilisano 300.000 rezervista, što je nešto više od jedan odsto ukupnog mobilizacionog resursa zemlje.

Russian Defense Ministry Press Service via AP
 

12.24 - Japan proteruje ruskog konzula kao recipročnu meru

Japan je danas naredio ruskom konzulu u Saporu da napusti Japan u roku od šest dana, do 10. oktobra, saopštio je japanski ministar spoljnih poslova Jošimaša Hajaši.

Hajaši je rekao novinarima da je ministarstvo proglasilo konzula u ruskom generalnom konzulatu u Saporu personom non grata, nakon što je ruska Federalna služba bezbednosti zadržala japanskog konzula u Vladivostoku na nekoliko sati zbog navodne špijunaže i naredila mu da napusti zemlju.

11.34 - Zelenski potpisao ukaz o nemogućnosti pregovora sa Putinom

11.16 - Zaharova: Provokacija Poljske prema ruskom ambasadoru

Očigledna provokacija Poljske prema ruskom ambasadoru u Varšavi Sergeju Andrejevu predstavlja kršenje opštih pravila diplomatske komunikacije, izjavila je danas portparol ruskog ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

Ona je navela da je ambasador Andrejev juče pozvan u poljsko ministarstvo inostranih poslova, gde mu je jedan visokorangirani diplomata ponudio, u zamenu za određenu vrstu pomoći poljskih zvaničnika, da javno govori protiv specijalne vojne operacije u Ukrajini i da se potpuno distancira od političkog kursa svoje zemlje.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 

11.13 - Austrija: Popunjenost skladišta gasa dostigla 80 odsto

Popunjenost skladišta gasa u Austriji je trenutno 80,37 odsto, čime je postignut ranije utvrđeni cilj, i to mesec dana ranije nego što se predviđalo, saopštilo je danas Ministarstvo energetike.

Pošto Rusija i dalje dostavlja gas, nastavlja se skladištenje pa je cilj da do 1.novembra strateška rezerva dostigne nivo od 20 teravatsati gasa.

Austrija ima, u odnosu na svoju privredu, veoma velika skladišta gasa, i ako su gotovo popunjena, ona pokrivaju godišnju potrebu gasa.

10.30 - Berbok optužila Putina za teror

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok optužila je predsednika Rusije Vladimira Putina za nespremnost na mirovne pregovore i vršenje terora.

„Kako stvari trenutno stoje, Putin je jasno govorom u petak pokazao koliko je spreman na pregovore“, podvukla je Berbok u izjavi dnevniku „Noje Osnabriker Cajtung“.

Prema njenim rečima, Putinova ponuda glasi: „Otimamo vam zemlju, pokoravamo vam građane i vi možete to onda da potpišete“.

AP Photo/Andreea Alexandru
 

Berbok smatra da je to suprotnost miru i da to predstavlja teror i neslobodu.

9.55 - I Savet federacije ratifikovao sporazume o pripajanju četiri oblasti Rusiji

9.10  - Isplivala tajna direktora Zaporoške nuklearke

Generalni direktor Zaporoške nuklearne elektrane Igor Muraškov je priznao da je Kijevu davao informacije

8.55 - Severna Koreja podržava rusku aneksiju ukrajinskih oblasti

Severna Koreja podržava rusku aneksiju četiri ukrajinske oblasti, izjavila je danas severnokorejska ministarka inostranih poslova Ko Son-hui, optužujući Sjedinjene Države za primenu dvostrukih standarda i mešanja u unutrašnja pitanja država širom sveta.

Ko je za državni medij KCNA navela da su referendumi održani legitimno, u skladu sa poveljom Ujedinjenih nacija, preneo je Rojters.

8.25 - Komitet Saveta Federacije podržao zakone o prijemu novih oblasti u sastav Rusije

Komitet Saveta Federacije za ustavno zakonodavstvo podržao je ustavne zakone o prijemu Donjecke i Luganske Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Rusije i obrazovanju novih subjekata Ruske Federacije.

Savet Federacije će te zakone razmatrati danas.

Tanjug/AP
 

7.25 - Ukrajina: U raketiranju Harkova poginula žena

U noćašnjem raketiranju Harkova koje su izvele ruske snage poginula je jedna žena, saopštio je šef regionalne vojne administracije Oleg Sinegubov.

Naveo je da su udari izvedeni na dva okruga Harkova i da je u jednom pogođeno preduzeće, a u drugom važan infrastrukturni objekat, javlja Interfaks Ukrajina.

Posle udara na oba mesta došlo je do požara koji su lokalizovani.

7.20 - Ukrajinski prodor na jugu, zauzeto vise naseljenih mesta

Ukrajinske snage probile su rusku odbranu na jugu zemlje, a istovremeno su proširile svoju brzu ofanzivu na istoku, i na taj način su povratile više teritorija u oblastima koje je pripojila Rusija, prenosi Rojters.

Ukrajinska vojska je u ponedeljak napravila najveći prodor na jugu od početka rata, i zauzela je nekoliko sela duž strateški važne reke Dnjepar, saopštili su zvaničnici u Kijevu i proruske vlasti u tom regionu.

Južna operativna komanda ukrajinske vojske je tokom noći saopštila da je uništila 31 ruski tenk i jedan višecevni bacač raketa, ne navodeći detalje o tome gde su se sukobi odigrali, navodi britanska agencija, uz napomenu da nije mogla nezavisno da proveri ove informacije.

Ukrajina je postigla značajan napredak u dva od četiri regiona koje je Moskva prošle nedelje prisajedinila posle rezultata referenduma, koji su vlasti u Kijevu i Zapad proglasili nelegalnim i prinudnim.

Predsednik Vladimir Zelenski saopštio je da je ukrajinska vojska zauzela gradove u brojnim oblastima, ne iznoseći detalje.

- Nova naseljena mesta su oslobođena u nekoliko regiona. Teške borbe se vode u nekoliko sektora fronta - rekao je Zelenski u video-obraćanju.

Na jugu, ukrajinske trupe su ponovo zauzele grad Dudčani duž zapadne obale reke Dnjepar, saopštio je ruskoj državnoj televiziji Vladimir Saldo, lider proruskih vlasti u delovima Hersonske oblasti pod kontrolom Moskve.

Južno napredovanje ukrajinskih snaga utiče na linije snabdevanja za čak 25.000 ruskih vojnika na zapadnoj obali Dnjepra, navodi Rojters.

Ukrajina je već uništila glavne mostove na reci, primoravajući ruske snage da koriste improvizovane prelaze.

7.10 - Gradonačelnik: Ruske snage granatirale Harkov, dve eksplozije

Ruske snage granatirale su noćas dve centralne oblasti Harkova, ođeknule su dve snažne eksplozije, saopštio je gradonačelnik Igor Terehov.

Naveo je da su pogođeni industrijski i infrastrukturni objekat, prenosi Ukrinform.

Prema rečima stanovnika, u pojedinim delovima Harkova nestalo je struje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike