Duma ratifikovala sporazume o pripajanju, gas i dalje curi iz Severnog toka 2

03.10.2022

14:34

0

Pratili ste sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Duma ratifikovala sporazume o pripajanju, gas i dalje curi iz Severnog toka 2
Rusija-Ukrajina rat - Copyright AP Photo, File/Alexander Zemlianichenko, File/Leo Correa/Kostiantyn Liberov

Dvesta dvadeset drugi dan rata u Ukrajini.

Ruska duma ratifikuje sporazum o pripajanju četiri ukrajinske oblasti Rusiji.

Kijev ponovo odbacuje pripajanje delova Ukrajine i najavljuje nove pobede.

Zapad najavljuje nove sankcije i jaču vojnu i finansijsku pomoć Kijevu.

 

Šta znamo do sada?

U  toku je 222. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Putin potpisao dokumenta; ceremonija u Moskvi povodom pristupanja Rusiji teritorija na kojima je održan referendum

- Održani referendumi u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti čime će biti pripojeni Rusiji

- Putin poručio da je misija Rusije da okonča rat koji Kijev vodi protiv Donbasa i zaštiti sebe

- Rusija u SB UN: Svet na ivici nuklearne katastrofe

- Misija IAEA u Zaporožju

- Velike borbe i provokacije u okolini nuklearke Zaporožje

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- EU razmatrala da se zabrani ulazak Rusima na godinu dana

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.26 - Logvinov: "Osude EU neće uticati na svesni izbor stanovnika na referendumu"

Vršilac dužnosti stalnog predstavnika Rusije pri Evropskoj uniji Kiril Logvinov rekao je danas u razgovoru sa predstavnicima Evropskog saveta za spoljne poslove u Briselu da to što EU osuđuje i ne priznaje referendume u četiri ukrajinska regiona i njihovo pripajanje Rusiji "neće uticati na svesni izbor stanovnika ovih regiona u korist Rusije".

Kako je saopšteno iz ruskog diplomatskog predstavništva, u razgovoru je bilo reči i o sankcijama EU protiv Rusije, uključujući predstojeći osmi paket, prenose RIA Novosti.

- Ruska strana je još jednom istakla nelegitimnu i neopravdanu prirodu takvih jednostranih mera koje samo podrivaju globalnu energetsku i prehrambenu bezbednost, i pogoršavaju socio-ekonomsku situaciju samih Evropljana - navodi se u saopštenju.

22.22 - Ivan Filiponenko: Situacija je mirna

Savezničke snage u potpunosti kontrolišu front u oblasti Kremene u Luganskoj Narodnoj Republici, situacija je mirna, saopštio je portparol Narodne milicije LNR Ivan Filiponenko.

- Savezničke snage zauzele su položaje i drže odbranu duž kontakt linije na granicama Luganske Narodne Republike - rekao je Filiponenko.

Filiponenko je objasnio da se u samoj Kremenoj, suprotno informacijama sa društvenih mreža, ne vode borbena dejstva.

- Jedinice Narodne milicije... spremne su da daju odlučan otpor neonacistima - rekao je on.

21.00 - Premijerka Francuske: Rusija je velika sila

Rusija je velika sila koju ne treba ignorisati, dijalog sa njom se nastavlja, izjavila je premijerka Francuske Elizabet Born.

- Rusija ostaje velika sila koja neće sutra prestati da bude naš komšija i mi je ne možemo ignorisati. Budućnost će se rešavati za pregovaračkim stolom, a ne na bojnom polju. Zato je predsednik Republike odabrao da nastavi dijalog sa predsednikom Rusije - rekla je Elizabet Born na zasedanju u Narodnoj skupštini koje je bilo posvećeno situaciji u Ukrajini.

17.00 - Grosi: Oslobođen generalni direktor NE Zaporožje

Generalni direktor ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje Igor Murašov, koga su u petak privele ruske snage, pušten je na slobodu, izjavio je danas prvi čovek Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi.

Ukrajina je nakon privođenja Murašova saopštila da je Rusija ovim činom izvršila akt terorizma, prenosi Rojters.

"Pozdravljam oslobađanje Igora Murašova, generalnog direktora ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje. Dobio sam potvrdu da se gospodin Murašov bezbedno vratio svojoj porodici", naveo je Grosi na Tviteru.

16.35 - Švedska: Curenje gasa iz Severnog Toka 2 nije zaustavljeno

Curenje gasa iz gasovoda Severni tok 2 i dalje traje, navodi se u današnjem saopštenju švedske obalske straže (OS).

- U predviđanjima iznetim na osnovu ranije analize sa upravom Severnog tok kaže se da bi curenje moglo prestati u nedelju, pa bi se moglo reći da ona već važe za gasovod Severni tok 1 - navodi se u saopštenju OS i dodaje da se na Severnom toku 2 od juče povećao obim curenja na površini mora i sada je prečnik iscurelog gasa na površini mora obima od oko 30 metara, saopšteno je iz švedske obalske straže.

Danish Defence Command via AP
 

15.11Lavrov: Pripajanje teritorija logičan je nastavak ponovnog ujedinjenja ruskih zemalja - proces počeo još 2014.

14.29 - Članice EU pozivaju ruske ambasadore da bi osudile aneksiju

Zemlje članice EU, na osnovu zajedničke odluke, od danas pozivaju ruske ambasadore u ministarstva inostranih poslova da bi izaslanicima bio izražen protest zbog održavanja referenduma u četiri ukrajinske oblasti i njihovog pripajanja Rusiji.

Ministar inostranih poslova Italije Etore Frančesko Sekui izjavio je danas posle susreta sa ruskim ambasadorom u Rimu Sergejem Razovim da je pozvao ruskog izaslanika kako bi protestovao zbog referenduma za pripajanje Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i u regiona Hersona i Zaporožja Rusiji.

13.36 - Ratifikovani sporazumi

Državna duma je ratifikovala sporazume o ulasku Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Ruske Federacije.

12.17 - Norveška: Vojnici čuvaju postrojenja za preradu nafte i gasa

Norveška vojska saopštila je danas da je poslala vojnike da pomognu u čuvanju velikih kopnenih postrojenja za preradu nafte i gasa, što predstavlja deo šireg napora da se pojača bezbednost zbog sumnje da je sabotaža izazvala curenje gasovoda Severni tok prošle nedelje.

Ruski gasovodi Severni tok 1 i 2 oštećeni su 26. septembra, pri čemu je ispušten gas u Baltičko more između Danske i Švedske.

12.15Kadirov šalje tri maloletna sina u Ukrajinu: Objavio i snimak njihove obuke (VIDEO)

12.14 - Novi paket sankcija?

Kako piše "Politiko", pozivajući se na neimenovanog diplomatu, Evropska unija neće usvojiti novi paket sankcija protiv Rusije, ako on ne bude sadržao ograničenje cena ruske nafte.

9.25 - Sprečena ofanziva na Herson

Sprečena je ofanziva ukrajinske vojske na Hersonsku oblast. Situacija na Nikolajevskom pravcu ostaje pod kontrolom Oružanih snaga Ruske Federacije, saopštio je zamenik šefa vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

- Ukrajinske trupe su krenule duž Dnjepra u pravcu Dudčana i tamo su ih primetile ruske Vazdušno-kosmičke snage - napisao je on na svom Telegram kanalu.

Stremousov je naglasio da je „u ovom trenutku situacija potpuno pod kontrolom“.

Tanjug/AP Photo
 

9.20 - Gladkov: Poginula žena u ukrajinskom granatiranju Belgorodske oblasti

Jedna žena je poginula u ukrajinskom granatiranju pograničnog sela Golovčino u ruskoj Belgorodskoj oblasti, izjavio je danas regionalni guverner te oblasti Vjačeslav Gladkov.

- Ukrajinske oružane snage granatirale su naše selo Golovčino. Jedna žena (48) je ubijena - objavio je Gladkov.

7.55 - Smenjen vojni komesar ruske oblasti Habarovsk

Vojni komesar ruske oblasti Habarovsk smenjen je sa funkcije, nakon što je polovina novomobilisanih poslata kući, jer nisu ispunjavali potrebne uslove, izjavio je danas guverner ove oblasti Mihail Degtjarjev.

-Regionalni vojni oficir Jurij Sergejevič Lajko smenjen je danas sa funkcije. To ni na koji način neće uticati na izvršenje ciljeva koje je pred nas postavio predsednik Vladimir Putin. Radimo zajedno sa Ministarstvom odbrane, našom industrijom, organizacijama i svim relevantnim agencijama - rekao je Degtjarjev u video snimku objavljenom na Telegramu, a prenela agencija TASS.

Prema rečima guvernera, nekoliko hiljada stanovnika Habarovske oblasti je pozvano u okviru delimične vojne mobilizacije, ali je polovina vraćena kućama, jer nisu ispunjavali potrebne uslove.

7.40 - Ukrajina: Raketirano Zaporožje, jedna osoba povređena

AP Photo
 


Ruske snage jutros su izvele raketni napad na grad Zaporožje i dva sela u Zaporoškoj oblasti, a u tim napadima jedna osoba je povređena, saopštila je regionalna vojna uprava.

Navodi se da je ispaljeno desetak projektila S-300 i da su pogođeni infrastrukturni objekti u gradu Zaporožje, prenosi Interfaks Ukrajina.

U saopštenju se dodaje da je uništen i rehabilitacioni centar za decu sa posebnim potrebama.

7.25 - Porinuta korveta izgrađena u Turskoj za mornaricu Ukrajine

U Istanbulu je u nedelju na svečanoj ceremoniji porinuta korveta klase Ada, izgrađena u Turskoj za potrebe ratne mornarice Ukrajine.

Svečanosti su prisustvovali supruga ukrajinskog predsednika Olena Zelenska i komandant Ratne mornarice Oružanih snaga Ukrajine Aleksij Nejižpapa.

Zelenska je istakla da je Ukrajina zemlja "u kojoj svaka odrasla osoba i svako dete znaju tursku reč Bajraktar i sa zahvalnošću je izgovara tokom meseci ruske agresije".

"Ovo nije preterivanje. Osećamo vas pored sebe, osećamo vašu pomoć. Znamo da imamo zajedničke vrednosti i sada branimo od osvajača ono što je najvažnije za svakog čoveka - naš dom, porodicu, pravo na jezik i državu. Cenimo vaše prijateljstvo", rekla je Zelenska, prenosi Ukrinform.

7.15 - Ruska Duma usvaja amandmane na Ustav u vezi sa aneksijom

Tanjug/AP
 

Ruska Duma usvojiće danas na plenarnom sastanku nacrt amandmana na Ustav u vezi sa aneksijom Donjecke i Luganske Narodne Republike i Hersonskog i Zaporoškog regiona i ratifikovaće međunarodne sporazume u vezi sa aneksijom, izjavio je predsedavajući donjeg doma Skupštine Rusije Vjačeslav Volodin.

On je rekao da će na taj način biti uspostavljen pravni okvir da bi se svaki građanin koji živi na teritoriji četiri anektirane oblasti osećao socijalno zaštićenim kada su u pitanju finansijski sistem i ekonomija, preneo je TAS S.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike