U Beloj kući nastala panika: Zahtev Ukrajine da ubrzano stupi u NATO iznenadio Bajdenovu administraciju

01.10.2022

11:04

0

Autor: 24sedam

U Vašingtonu već dugo postoje sukobljeni stavovi o članstvu Ukrajine u Severnoatlantskoj alijansi

U Beloj kući nastala panika: Zahtev Ukrajine da ubrzano stupi u NATO iznenadio Bajdenovu administraciju
Bela kuća - Copyright Profimedia

Izjava ukrajinskog predsednika Vladimir Zelenskog, koja je usledila nedugo pošto je Rusija anektirala četiri njene teritorije, da će Kijev podneti zahtev za ubrzano pristupanje NATO, iznenadila je administraciju američkog predsednika Džozefa Bajdena, piše list „Politiko", koji se poziva na neimenovane izvore.

- Objava da Ukrajina želi po ubrzanom postupku da stupi u NATO iznenadila je Bajdenovu administraciju - navode izvori.

Kako navode, u Vašingtonu već dugo postoje sukobljeni stavovi o članstvu Ukrajine u Severnoatlantskoj alijansi, pored ostalog i zbog neophodnosti da američki vojnici učestvuju u zaštiti bilo koje članice NATO koja je napadnuta.

- Ukrajina je težila takvim garancijama bezbednosti, dok su mnogi u SAD bili zabrinuti zbog mogućnosti rata s Rusijom - navodi list.

Predsednik Urajine u petak je izjavio da je Kijev, kao odgovor na ujedinjenje DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti s Rusijom, podneo zahtev za ubrzani prijem u NATO.

Mnoge pristalice bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa ranije su pokušale da ubede Ukrajinu da odustane od želje da se uđe u NATO.

Mnogi američki političari i predstavnici Bele kuće reagovali su na objavu Zelenskog. Pomoćnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven izjavio je da sada nije vreme za prijem Ukrajine u NATO, dok je predsednica Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi izbegla odgovor „Politika“ na pitanje da li SAD podržavaju članstvo Ukrajine u Severnoatlantskoj alijansi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike