Sijarto: Ne želimo da dovodimo u opasnost postojanje planete, najvažnije je izbeći direktan sukob NATO i Rusije

24.09.2022

08:22

0

Mađarski šef diplomatije zalaže se za direktne pregovore Vašingtona i Moskve, jer smatra da je koren ukrajinskog sukoba u odnosu ove dve države

Sijarto: Ne želimo da dovodimo u opasnost postojanje planete, najvažnije je izbeći direktan sukob NATO i Rusije
Peter Sijarto - Copyright AP Photo/Darko Vojinovic, File

Najvažnija stvar koju u ovom trenutku treba uraditi je da se ne dozvoli da napetost u odnosima Rusije i NATO preraste u otvoreni vojni sukob, čije posledice nisu potrebne nijednoj od strana, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

- Ako mene pitate, to je sad najvažniji zadatak - izbeći bilo kakav direktni sukob Rusije i NATO, jer će nas to dovesti do posledica koje nisu potrebne nijednoj od strana - rekao je Sijarto u intervjuu za Sputnjik.

Šef mađarske diplomatije, koji boravi u Njujorku radi učešća u radu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, priznao je da se on, kao i mnogi drugi pripadnici njegove generacije, ranije nadao da nikada neće doživeti rat koji su preživeli njegovi roditelji.

- To očekivanje se krajem februara pokazalo kao iluzija. Ne želimo da dovodimo u opasnost postojanje planete, jer direktan sukob NATO i Rusije nema kraj i svima je jasno šta to znači. Eto zašto svaki put kada se sastajemo s kolegama iz NATO imamo kao zadatak broj jedan da ne dopustimo sukob Rusije i NATO - rekao je Sijarto.

Prema njegovim rečima, rizik od prerastanja napetosti u odnosima zemalja NATO i Rusije u otvoreni sukob neće nestati dok god traje kriza u Ukrajini.

Šef mađarske diplomatije je, međutim, rekao da veruje da su Ujedinjene nacije i dalje „najpogodnije mesto“ za razmatranje pitanja u vezi s ponovnim uspostavljanjem mira na raznim tačkama planete.

AP Photo/John Minchillo
Peter Sijarto

Prema njegovom mišljenju, kriza u Ukrajini neće biti rešena ukoliko ne bude postignut dogovor Rusije i SAD, nezavisno od toga da li on odgovara drugim zemljama.

- Zaista smatram da bez dogovora Rusije i SAD, bez razgovora Rusije i SAD, ovu situaciju neće biti moguće rešiti, sviđalo se to nama ili ne. To je naš stav. On može biti pogrešan, ali smatram da je za rešavanje ove situacije neophodan rusko-američki dijalog što je moguće pre - rekao je Sijarto.

Šef mađarske diplomatije je, takođe, komentarisao mogućnost upućivanja snaga NATO u Ukrajinu, koja se već mesecima spominje u zapadnim medijima. Prema njegovim rečima, do sada su sporazumi zemalja NATO omogućavali da se izbegne razmeštanje snaga te alijanse u Ukrajini.

- Voleli bismo da te odluke ostanu na snazi - naglasio je Sijarto.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike