Poljski ministar alarmirao javnost: NATO bi mogao da učestvuje direktno u borbama u Ukrajini!

29.09.2022

12:13

0

Zbignjev Rau je izjavio da Alijansa uopšte ne bi morala da uđe u zemlju ako bi želela da se aktivno uključi u sukob

Poljski ministar alarmirao javnost: NATO bi mogao da učestvuje direktno u borbama u Ukrajini!
nato vojska rat - Copyright Profimedia

Ministar spoljnih poslova Poljske Zbignjev Rau izjavio je da bi NATO mogao da učestvuje u borbenim dejstima u Ukrajini ukoliko tamo bude upotrebljeno nuklearno oružje, uprkos tome što su ruske vlasti više puta govorile da zemlje NATO već de fakto učestvuju u sukobu u Ukrajini.

- Ako bi došlo do upotrebe nuklearnog oružja, onda bi istovremeno došlo do kršenja konsenzusa članica Saveta bezbednosti. Govorim o stalnim članicama Saveta bezbednosti. A sve te zemlje imaju nuklearno oružje - rekao je Rau u intervjuu za radio-stanicu „RMF FM“.

Kako je istakao, do sada niko nije razmatrao mogućnost upotrebe nuklearnog oružja.

- U takvoj situaciji odgovor zemalja NATO verovatno bi bio isti kao što je to izneo predsednik Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Saliven. To bi dovelo do nenuklearnog odgovora na teritoriji Ukrajine - objasnio je on.

Rau je objasnio da ne isključuje mogućnost direktnog ulaska snaga NATO na teritoriju Ukrajine.

Profimedia
 

- Da li je Džejk Saliven mislio na to? To se ne može isključiti, ali se mora reći i da to ne bi bila neophodna procedura, jer se može koristiti konvencionalno naoružanje, na primer, avijacija, odgovarajuće rakete i to ne obavezno sa teritorije Ukrajine - istakao je on.

Ranije je Saliven izjavio da SAD zadržavaju mogućnosti za direktne kontakte sa ruskim rukovodstvom i aktivno ih koriste, uključujući i poslednjih dana. On je rekao da su SAD direktno upozorile ruske vlasti na katastrofalne posledice po Rusiju ukoliko se upotrebi nuklearno naoružanje u Ukrajini i da će SAD i njeni saveznici „odlučno odgovoriti“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike