Evropska komisija izvodi Maltu na sud: „Zlatni pasoši" moraju da postanu prošlost

30.09.2022

13:45

0

Malteška vlada je saopštila da je primila k znanju akciju Komisije, ali je dodala da ne veruje da je to kršenje evropskog zakona

Evropska komisija izvodi Maltu na sud: „Zlatni pasoši" moraju da postanu prošlost
Zastava Evropske unije - Copyright AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Evropska komisija saopštila je da će preduzeti pravne mere protiv malteškog državljanstva za investitore ili šeme „zlatnog pasoša“.

U okviru šeme Malta nudi strancima državljanstvo EU u zamenu za ulaganje u zemlji od oko milion evra.

Kako se ova vrsta državljanstva izdaje bez „ikakve stvarne veze sa dotičnom državom članicom“, ono „nije kompatibilno“ sa „principom iskrene saradnje sadržanim u Ugovoru o Evropskoj uniji i konceptom državljanstva Unije“, navodi Komisija u svom saopštenju i dodaje da će stoga Maltu uputiti Sudu pravde EU.

Evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders pisao je na Tviteru o tom potezu, rekavši da „vrednosti EU nisu na prodaju“.

Malteška vlada je saopštila da je primila k znanju akciju Komisije, ali je dodala da ne veruje da je to kršenje evropskog zakona, prenose lokalni mediji.

Komisija je upozorila Maltu o mogućim pravnim koracima protiv programa koji je sprovođen 2020. i 2021. godine, ali Valeta do sada nije ispunila zahteve za okončanje šeme.

Profimedia
 

Iako je zemlja suspendovala šemu za ruske i beloruske državljane nakon invazije na Ukrajinu, ona je i dalje dostupna građanima drugih država.

Otkako je pokrenula šemu 2014. godine, Malta je ponudila posao nekoliko hiljada investitora i članovima njihovih porodica, navodi se u saopštenju Komisije.

Kipar i Bugarska su takođe ponudili slične šeme, što je izazvalo zabrinutost u pogledu bezbednosti, pranja novca, utaje poreza i transparentnosti. Komisija i dalje pomno prati Kipar, jer je samo zaustavila šemu 2020. godine, ali je nastavila da obrađuje nerešene prijave do jula prošle godine. Bugarska je ovu šemu u potpunosti ukinula 2022.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike