Britanija se igra sa EU: Gde je stao Bregzit i da li će Brisel imati strpljenja za neozbiljnost Londona

14.09.2022

19:13

0

Nova premijerka Ujedinjenog Kraljevstva poslala je poruke koje su ranije u Evropskoj komisiji označavane kao neprihvatljive

Britanija se igra sa EU: Gde je stao Bregzit i da li će Brisel imati strpljenja za neozbiljnost Londona
profimedia-0664016987 - Copyright Profimedia

Liz Trus će uskoro morati da napravi svoj prvi veliki potez kao premijerka Velike Britanije u sporu oko Bregzita vezanom za Protokol o Severnoj Irskoj.

Uprkos oštroj retorici u toku kampanje o preduzimanju oštrijih akcija protiv Brisela, očekuje se da će Tras nastaviti da se zalaže za nastavak postojećih „grejs perioda“ – koji odriču niz provera nakon Bregzita u lukama Severne Irske.

Poziv će stići u pismu Evropskoj komisiji u narednim danima, pošto Ujedinjeno Kraljevstvo odgovori na pravni postupak bloka.

Takav potez označio bi korak unazad od agresivnije akcije koja bi mogla da pojača razdor između dve strane dok Velika Britanija oplakuje kraljicu Elizabetu II.

To, međutim, ne znači da će ga Evropska unija dočekati sa oduševljenjem. Dugoročno rešenje spora i dalje se ne nazire.

AP Photo/Frank Augstein
Liz Tras

- Ono što smo im neformalno rekli jeste da može da se desi da ne odgovorimo na takvo pismo. Komisija ne može jednostavno da odgovori „o, dobro, nastavite" - rekao je zvaničnik EU upoznat sa diskusijama.

Još jedno odlaganje?

London i Brisel su dugo bili u zavadi oko Protokola o Severnoj Irskoj, koji je mukotrpno pregovaran deo sporazuma o Bregzitu.

Ujedinjeno Kraljevstvo tvrdi da je dogovor, čiji je cilj da se izbegne čvrsta granica na ostrvu Irska, previše birokratski i da izaziva gnev među sindikalistima Severne Irske. Brisel uzvraća da je Velika Britanija dobrovoljno potpisala sporazum i predstavlja ga kao jedini realan način da očuva integritet svog jedinstvenog tržišta nakon Bregzita.

Velika Britanija je do sada uspela da izbegne sprovođenje većine provera robe koja se kreće iz Ujedinjenog Kraljevstva u Severnu Irsku, iako provere zahteva Protokol, tako što je više puta produžavala takozvane grejs periode pre njihovog potpunog uvođenja, uz nevoljni pristanak Komisije.

Očekuje se da će britansko nastojanje za dalje produženje grejs perioda biti u zvaničnom odgovoru na pravni postupak koji je Komisija pokrenula još u junu ističući neuspeh Londona da u potpunosti primeni sporazum. Neki od tih postupaka zahtevaju zvaničan odgovor do četvrtka; ostali do 22. septembra.

Profimedia
 

Britanski zvaničnik je otkrio da je Ujedinjeno Kraljevstvo sada finalizovalo svoj odgovor, ali da bi slanje pisma moglo biti odloženo jer su službeni poslovi vlade pauzirani tokom perioda žalosti za kraljicom.

Zvaničnik EU je potvrdio da Ujedinjeno Kraljevstvo još nije zatražilo produženje roka od četvrtka - ali da će ga Komisija verovatno odobriti jedno ako ga London zatraži, s obzirom na vanredne okolnosti.

Član 16 kao slamka spasa

Tokom leta Tras i njen tim su pokušali drugačije da pristupe problemu - pokrenuvši član 16 Protokola, klauzulu o hitnim slučajevima koja omogućava obema stranama da privremeno suspenduju delove sporazuma. Ujedinjeno Kraljevstvo je tvrdilo da bi možda trebalo da koristi član 16 jer bi tekuća pravna akcija EU mogla da izbriše pravne osnove za nastavak trenutnih grejs perioda.

Novo pismo u kojem se navodi da Britanija umesto toga planira da zadrži postojeće grejs periode verovatno će biti predstavljeno Briselu kao britanska alternativa pozivanju na član 16.

Isti zvaničnik EU rekao je da bi bilo „nezamislivo“ da Komisija otvoreno pristane na ovaj zahtev, jer bi to ometalo njen pravni slučaj.

Profimedia
 

EU će verovatno doneti odluku u naredne tri nedelje o tome da li će pojačati svoju pravnu akciju tako što će Britaniju izvesti pred Sud pravde EU, koji je konačni arbitar u sporovima koji su u vezi sa sporazumima o Bregzitu, dodao je zvaničnik EU, napominjući da do toga neće doći ako Velika Britanija povuče svoj kontroverzni Predlog zakona o Protokolu o Severnoj Irskoj ili u slučaju uspešne „političke intervencije“ predsednice Komisije Ursule fon der Lajen.

Prvi telefonski razgovor između Fon der Lajen i Liz Tras tek treba da bude održan. Smatra se da je Fon der Lajen bila „pomirljivija“ od potpredsednika Komisije i šefa Bregzita Maroša Šefčoviča, koji se u prošlosti privatno zalagao protiv produžavanja grejs perioda na neograničeno, rekao je zvaničnik EU.

- Držaćemo vrata otvorena i ispruženu ruku. Nastavićemo da razgovaramo sa njima u pokušajima da pronađemo rešenja. Ako bismo došli do rešenja, mi bismo povukli postupak, a oni predlog zakona. Verujem da je to izvodljivo - rekao je neimenovani evropski zvaničnik za „Politiko".

EU obećava minimalan broj provera

Šefčovič je u ponedeljak pozvao Liz Tras da nastavi političke razgovore o Protokolu, koji su pauzirani krajem februara, i da odustane od kontroverznog zakona.

On je za Fajnenšel tajms rekao da bi prema idejama EU za reformu Protokola, prvi put iznetim prošlog oktobra, na kraju bilo proveravano samo „nekoliko kamiona dnevno“.

Profimedia
Maroš Šefčovič

Ključ za postizanje takvog scenarija bilo bi davanje pristupa zvaničnicima EU sveobuhvatnim podacima u realnom vremenu od britanskih vlasti o pošiljkama iz Velike Britanije u Severnu Irsku. U ovoj oblasti sporo se napredovalo tokom prošle godine, iako neki zvaničnici veruju da bi rešenje moglo da se pronađe relativno brzo.

Šefčovič je rekao da su ga „ohrabrili” komentari Trasove u Donjem domu prošle srede, kada je rekla poslanicima da želi da se ovaj spor „reši pregovaranjem”.

Privatno, međutim, zvaničnici EU su mnogo pesimističniji, i to ne samo zato što je Trasova takođe upozorila u svojoj prvoj debati u Donjem domu da dogovoreno rešenje mora da „obuhvati sve stvari” koje je Velika Britanija ranije zahtevala.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva postavila je 28. oktobar kao krajnji rok za formiranje nove izvršne vlasti Severne Irske. Demokratska unionistička partija, koja se duboko protivi Protokolu, nastavlja da blokira formiranje decentralizovane izvršne vlasti, a neuspeh da se nastavi podela vlasti u Severnoj Irskoj pokrenuo bi nove izbore - što bi još jednom odložilo pregovore o Protokolu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike