Zelenski zapretio Moskvi, Putin potpisao ukaz kojim se Hersonska i Zaporoška oblast priznaju kao nezavisne teritorije

29.09.2022

21:49

1

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Zelenski zapretio Moskvi,  Putin potpisao ukaz kojim se Hersonska i Zaporoška oblast priznaju kao nezavisne teritorije
Rusija-Ukrajina rat - Copyright AP Photo, File/Alexander Zemlianichenko, File/Leo Correa/Kostiantyn Liberov

Sukob u Ukrajini je ušao u 218. dan.

Nakon što su se stanovnici četiri ukrajinske oblasti izjasnili za ujedinjenje sa Rusijom, očekuje se da Vladimir Putin prizna rezultate referenduma.

Ne priznaju ih Kijev, Vašington, EU, NATO i UN i smatraju da Rusiji treba uskratiti članstvo u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Evropska komisija predlažila je u sredu osmi paket sankcija. Hitna sednica SB UN zbog Severnog toka održava se u petak.

Šta znamo do sada?

U  toku je 218. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Putin poručio da je misija Rusije da okonča rat koji Kijev vodi protiv Donbasa i zaštiti sebe

- Rusija u SB UN: Svet na ivici nuklearne katastrofe

- Misija IAEA u Zaporožju

- Velike borbe i provokacije u okolini nuklearke Zaporožje

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- EU razmatrala da se zabrani ulazak Rusima na godinu dana

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

- Održani referendumi u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti čime će biti pripojeni Rusiji

23.40 Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz kojim se Hersonska i Zaporoška oblast priznaju kao nezavisne teritorije

 

 

Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

„U skladu sa opšteprihvaćenim principima i normama međunarodnog prava, priznajući i potvrđujući princip ravnopravnosti i samoopredeljenja naroda, sadržanih u Povelji Ujedinjenih nacija, vodeći računa o volji naroda Hersonske oblasti. na referendumu koji je održan 27. septembra 2022. odlučujem: Priznati suverenitet i nezavisnost Hersonske oblasti“, navodi se u dokumentu.

U drugom ukazu, iste sadržine, govori se o priznavanju suvereniteta i nezavisnosti Zaporoške oblasti.

Podsetimo, u petak, u Kremlju održaće se ceremonija potpisivanja dokumenata o ulasku četiri nove oblasti u sastav Ruske Federacije - Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i Hersonske i Zaporoške oblasti.

23.15 Stojanov: "Bugarska neće isporučivati teško naoružanje Ukrajini"

Bugarska neće isporučivati teško naoružanje Ukrajini uprkos zahtevima Kijeva, izjavio je danas bugarski ministar odbrane Dimitar Stojanov.

- Ukrajinski ambasador je od nas tražio teško naoružanje. Moj odgovor je bio jasan: postoji odluka našeg parlamenta da se pruži vojno-tehnička pomoć, ali ne i oružje - rekao je Stojanov odgovarajući na pitanje Bugarske nacionalne televizije, a preneo je TAS S.

22.25  Bajden: Nikad nećemo priznati ruske referendume u Ukrajini

Predsednik SAD DŽozef Bajden rekao je danas da Amerika nikad neće priznati ruske pokušaje da prisvoji delove ukrajinske teritorije, u vreme dok se Rusija sprema da pripoji neke delove Ukrajine, prenosi Rojters.

Bajden je osudio referendume koje su izvele proruske snage na istoku Ukrajine i nazvao ih "apsolutnom laži".

Atef Safadi/Pool via AP
 

22.22 Zelenski: Putin mora da bude zaustavljen


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je večeras da Rusija može da izbegne najštetnije posledice svog rata protiv Ukrajine, ali da bi se to desilo, predsednik Vladimir Putin mora da bude zaustavljen.

U večerašnjem obraćanju, Zelenski je istakao da planirana aneksija četiri ukrajinska regiona od strane Kremlja neće dati očekivane rezultate, prenosi Rojters.

Ludovic Marin, Pool via AP
 


Umesto toga, sama Rusija bi postala neraskidivo povezana sa katastrofom bezakonja, koja se odvija u oblastima koje su proruske snage zauzele 2014, smatra Zelenski.

22.05 Putin: Tužilac odmah da reaguje na prekršaje mobilizacije

Ruski predsednik Vladimir Putin zatražio je danasod ruskog generalnog tužioca da odmah reaguje na izveštaje o prekršajima u vezi sa mobilizacijom, javlja TAS S.

"Po mom uputstvu su i tužioci odgovarajućih nivoa uključeni u rad komisija na čijem su čelu regionalni predstavnici. Molim glavnog tužioca da odmah reaguje na svaki signal", rekao je Putin na operativnom sastanku sa članovima Saveta bezbednosti Rusije.

Russian Presidential Press Service via AP
 

 

On je dodao da su u nizu regiona formirane radne grupe po kancelarijama, čija svrha da obezbede građanima neophodnu pomoć.

"Molim vas da izveštavate o preduzetim merama, a svi zvaničnici treba da najbliže sarađuju sa organima gonjenja na svim nivoima", naglasio je Putin.

20.58Putin izričit: Sabotaža gasovoda je čin međunarodnog terorizma

18.58 - UN: Aneksija četiri regiona bila bi opasna eskalacija

Ukoliko Rusija nastavi sa svojim planovima za aneksiju četiri ukrajinska regiona, to bi predstavljalo opasnu eskalaciju koja bi ugrozila izglede za mir u regionu, upozorio je danas generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

- Svaka odluka da se nastavi sa aneksijom ukrajinskih oblasti Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje ne bi imala nikakvu pravnu vrednost i zaslužuje da bude osuđena - rekao je Gutereš.

18.51 - Američki major optužen da je davao podatke Rusima

Protiv bivšeg američkog majora Džejmija Lija Henrija i njegove supruge anesteziologa podignuta je optužnica zbog sumnje da su odavali izuzetno poverljive zdravstvene podatke Rusiji o vojnim pacijentima, saopštilo je danas ministarstvo pravde SAD.

Henri, bivši major, koji je takođe doktor u Fort Bragu u američkoj državi Severna Karolina i njegova supruga Ana Gabrijelijan optuženi su pred saveznim sudom u Merilendu za zaveru i nezakonito otkrivanje informacija.

U optužnici se navodi da je zavera počela nakon što je Rusija napala Ukrajinu 24. februara.

 

 

18.20 - Gutereš:  Ulazak Donbasa u sastav Rusije nema pravnu snagu

Gensek Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš tvrdi da ulazak Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR), Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Rusije neće imati pravnu snagu.

- Svaka odluka o pridruživanju regiona Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja neće imati pravnu snagu i zaslužuje osudu“, rekao je Gutereš novinarima u četvrtak.

- Povelja UN je jasna. Svaka aneksija teritorije jedne države od strane druge države kao rezultat pretnje ili upotrebe sile predstavlja kršenje principa Povelje UN i međunarodnog prava. General UN Skupština je takođe bila jasna po ovom pitanju - rekao je Gutereš.

Generalni sekretar UN je takođe primetio da "Ruska Federacija, kao jedna od stalnih članica Saveta bezbednosti UN, snosi posebnu odgovornost za poštovanje Povelje".

Russian Foreign Ministry Press Service via AP)
 

17.39 - DNR: Doživotna kazna umesto smrtne i za ratne zločince

Smrtna kazna u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) za sve osuđene, uključujući i ratne zločince, biće automatski zamenjena doživotnom kaznom zatvora nakon što je taj region postane deo Rusije, rekao je danas viši poslanik donjeg doma ruske Državne dume.

Prvi zamenik predsednika komiteta Dume za zakonodavstvo, Daniil Besarabov, kazao je da će zatvorenici bilo kog novog entiteta moći da zatraže pregled svojih sudskih predmeta, uključujući i krivičnih, prenosi Tas s.

- Oni će, naravno, zadržati pravo da traže reviziju po utvrđenom postupku, ali moraće da se suoče sa kaznom u svakom slučaju - naveo je Besarabov.

17.29 - Zelenski hitno sazvao Savet za nacionalnu bezbednost

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski sazvao je za sutra hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine.

Kremlj je ranije danas saopštio da će ruski predsednik Vladimir Putin sutra na ceremoniji u Moskvi potpisati dokumenta o pristupanju Rusiji ukrajinskih teritorija na kojima je održan referendum.

16.15 - Zelenski: Odgovorićemo oštro ako Rusija pripoji 4 regiona

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski upozorio je danas Rusiju da sledi "veoma oštar" odgovor Kijeva ukoliko Moskva pripoji četiri ukrajinska regiona nakon održanih referenduma na tim teritorijama.

Saopštenje koje je izdala kancelarija Zelenskog nakon telefonskog razgovora sa italijanskim premijerom Mariom Dragijem ne odnosi se na sutrašnju ceremoniju na kojoj će ruski predsednik Vladimir Putin potpisati dokumenta kojima se proglašava ruska aneksija četiri ukrajinska regiona.

- Glasovi su bezvredni i ne menjaju realnost. Teritorijalni integritet Ukrajine biće vraćen. I naša reakcija na priznanje rezultata od strane Rusije biće veoma oštra - rekao je Zelenski.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

16.05 - Savezna agencija upozorava: Trošimo previše gasa

Savezna agencija za mreže Nemačke upozorava da je potrošnja gasa prevelika.

Skladišta gasa u Nemačkoj su dobro popunjena i to trenutno za 91,5 odsto.

Međutim, potrošnja gasa domaćinstava je prevelika, zbog čega je reagovala savezna agencija.

Prošle nedelje je potrošnja domaćinstava i manjih preduzeća bila jasno iznad proseka, navela je Agencija, dodajući da su brojke "veoma otrežnjavajuće".

14.49 - Nuklearka Zaporožje napadnuta dronom

Na teritoriju Zaporoške nuklearke bačen je dron, ali reaktor nije oštećen, požar koji je nastao je ugašen, saopštio je šef administracije Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

On je dodao da napad ne predstavlja veliku opasnost sa stanovišta nuklearne pretnje.

14.18 - Zaharova: Kijev tokom referenduma usaglašavao napade s američkom vojnom komandom

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 

Kijev je tokom referenduma usaglašavao napade iz višecevnih raketnih bacača HIMARS na teritoriju Donbasa, Zaporoške i Hersonske oblasti s američkom vojnom komandom, izjavila je portparolka Ministarstva odbrane Rusije Marija Zaharova.

13.26 - Finska u ponoć zatvara granicu za ruske turiste

Finska od ponoći zatvara granicu za ruske turiste, saopštila je danas vlada te zemlje.

Finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto je na konferenciji za novinare rekao da će granica biti zatvorena za sve ruske turiste, ali ne i za sve ruske državljane, preneo je Rojters.

Havisto je rekao da će iza ove zabrane biti izuzeti ruski državljani koji posećuju porodicu, kao i oni koji rade ili studiraju u Finskoj.

12.44 - Peskov: Minsk će nezavisno odlučiti da li da prizna Krim kao rusku teritoriju

Moskva očekuje da će Belorusija doneti nezavisnu i blagovremenu odluku o priznanju Krima kao dela ruske teritorije, izjavio je danas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

On je rekao da ovo pitanje nije bilo na dnevnom redu nedavnih bilateralnih razgovora u Sočiju između ruskog i beloruskog predsednika Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka, prenosi TASS.

AP Photo/Pavel Golovkin
Dmitrij Peskov

- Ne, to je apsolutno unutrašnje i suvereno pravo Belorusije - rekao je Peskov odgovarajući na pitanje da li su Putin i Lukašenko razgovarali na ovu temu tokom sastanka u Sočiju.

12.25 - Rusija: Incidenti na gasovodima liče na teroristički čin

Incidenti na dva velika gasovoda od Rusije do Nemačke izgledaju kao "teroristički čin" i zahtevaju istragu u saradnji više zemalja, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Evropska unija istražuje velika curenja u gasovodima Severni tok 1 i 2 ispod Baltičkog mora i saopštila je da sumnja na sabotažu, prenosi Rojters.

Američka televizija CNN, pozivajući se na tri izvora, izvestila je da su evropski bezbednosni zvaničnici primetili brodove i podmornice ruske mornarice nedaleko od mesta curenja Severnog toka.

Upitan za komentar na ovaj izveštaj CNN-a, Peskov je odgovorio da je u toj oblasti mnogo veće prisustvo NATO snaga, prenosi Rojters.

12.20 - Putin sutra potpisuje pristupanje četiri teritorije Rusiji

Predsednik Rusije Vladimir Putin sutra će na ceremoniji u Moskvi potpisati dokumenta o pristupanju Rusiji ukrajinskih teritorija na kojima je održan referendum, saopštio danas je Kremlj.

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

11.30 - NATO: Sve informacije ukazuju na sabotažu na gasovodima

NATO smatra da su oštećenja na gasovodu Severni tok 1 i 2 u međunarodnim vodama u Baltičkom moru rezultat sabotaže.

- Oštećenje gasovoda Severni tok 1 i Severni tok 2 u međunarodnim vodama u Baltičkom moru izaziva duboku zabrinutost. Sve trenutno dostupne informacije ukazuju da je to rezultat namernih, nepromišljenih i neodgovornih dela sabotaže. Ova curenja izazivaju rizike za transport i značajnu štetu po životnu sredinu. Podržavamo istrage koje su u toku kako bi se utvrdilo poreklo štete - ističe se u saopštenju NATO.

Zapadna vojna alijansa ističe da su se njene članice obavezale da se pripreme za odvraćanje i odbranu od upotrebe energeneta i drugih hibridnih taktika od strane državnih i nedržavnih aktera.

10.44 - Ukrajinske snage izvele su napad na gasovod u Hersonskoj oblasti

Bez gasa je ostala Nova Kahovka, saopštile su lokalne vlasti.

10.38 - Berbok: Lažni referendumi suprotnost slobodnih i fer izbora

Ministarska spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok izjavila je da su lažni referendumi, koji su održani u delovima Ukrajine, suprotnost slobodnih i fer izbora.

Ona tvrdi da su na tim referendumima uz pretnju oružjem građani vođeni iz stanova i sa radnih mesta da bi glasali.

AP Photo/Andreea Alexandru
Analena Berbok

- To je suprotnost slobodnih i fer izbora - naglasila je Berbok.

10.33 - Zaharova: Gas curi na teritoriji pod kontrolom službi SAD

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije saopštilo je danas da je oštećenje na gasovodu Severni tok, koje je prouzrokovalo curenje gasa, nastalo na teritoriji koja je „pod punom kontrolom“ obaveštajnih službi SAD.

10.31 - Oko trideset ljudi poginulo u ukrajinskom granatiranju izbegličke kolone

Tridesetak ljudi je poginulo prilikom ukrajinskog granatiranja kolone izbeglica u Harkovskoj oblasti, rekao je za Sputnjik šef Predstavništva Luganske Narodne Republike u Rusiji Rodion Mirošnik.

Prema njegovim rečima, hitne službe ne mogu da iznesu tela poginulih u izbegličkoj koloni zbog neprekidnog ukrajinskog granatiranja.

9.43 - U školi u Melitopolju je eksplodirala bomba kućne proizvodnje, jedna osoba je ranjena, saopštile su vlasti regiona

 

 

9.26 - Lideri oblasti koje su glasale na referendumu planiraju da se sastanu sa Putinom

Lideri DNR, LNR i oslobođenih teritorija planiraju da se sastanu sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, saopštio je zamenik šefa administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov, ali nije naveo više detalja.

- Mi ćemo već otići odavde kao punopravni subjekti Ruske Federacije - dodao je on.

Stremousov je u sredu uveče na svom kanalu na Telegramu saopštio da su rukovodstva Zaporoške i Hersonske oblasti, DNR i LNR odletela u Moskvu na donošenje istorijske odluke.

9.16 - Ukrajinska vojska pucala na izbeglice

Ukrajinske trupe pucale su na kolonu izbeglica u Harkovskoj oblasti, povređena su deca, saopštilo je za Sputnjik Ministarstvo zdravlja Luganske Narodne Republike.

- Ukupno sedam osoba, od kojih dvoje dece - precizirali su u Ministarstvu. Ranjeni su evakuisani u LNR.

9.11 - Erdogan: Putin kad nešto zamisli, on to i uradi!

AP Photo/Mary Altaffer
Redžep Tajip Erdogan

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je, opisujući ruskog predsednika Vladimira Putina i planove Rusije posle referenduma u četiri oblasti u Ukrajini, da "ako ruski lider nešto zamisli on to i uradi“.

8.00 - Antonov: Branićemo svoj suverenit svim sistemima naoružanja

Akcije Vašingtona usmeravaju situaciju ka otvorenoj konfrontaciji najvećih nuklearnih sila, a zapadne zemlje testiraju strpljenje Rusije, koja je spremna da brani svoj suverenitet, teritorijalni integritet i narod svim sistemima naoružanja koje ima, saopštio je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

On je prema članku objavljenom na sajtu američkog magazina „Nešnl interest“ juče rekao da je "očigledno da su SAD direktno umešane u vojna dejstva kijevskog režima“, prenosi TAS S.

- Čini se kao da se Rusija testira kako bi videlo koliko će dugo ostati strpljiva i uzdržati se od odgovora na očigledne protivničke akcije i napade. U stvari, Vašington gura situaciju ka direktnoj konfrontaciji velikih nuklearnih sila koje nose nepredvidive posledicama - rekao je Antonov.

7.40 - Rusija upozorava SAD i Britaniju da ne vuku nesmotrene poteze

Moskva je upozorila Vašington i London na nesmotrene poteze koji bi mogli da situaciju oko Ukrajine dovedu do opasne tačke, izjavio je šef ruske delegacije na Forumu o vojnoj bezbednosti i kontroli oružja na plenarnoj sednici OEBS-a u Beču Konstantin Gavrilov.

Profimedia
 

- Modernizovanjem svog nuklearnog potencijala Vašington ohrabruje neodgovornu eskalaciu nuklearne retorike svojih saveznika u Londonu, koji otvoreno izražavaju bezuslovnu spremnost da pritisnu crveno dugme, ako bude neophodno - kazao je Gavrilov, prenosi TASS.

On je dodao da Rusija upozorava Vašington i London da ne preduzimaju ishitrene korake koji bi situaciju oko Ukrajine doveli do opasne tačke.

Gavrilov je istakao da Rusija "pažljivo prati pokusaje SAD da mobilišu svoje satelite radi još oštrije konfrontacije sa Ruskom Federacijom".

- Ruski predsednik Vladimir Putin kazao je da bi, ako bi teritorijalni integritet naše zemlje bio ugrožen, sva raspoloživa sredstva bila upotrebljena da se zaštiti Rusija i naš narod - ponovio je ruski zvaničnik.

7.30 - Podoljak: Odlučni smo da vratimo okupirane oblasti od Rusije

Ukrajina je odlučna da povrati teritoriju koju će Rusija verovatno anektirati nakon glasanja u okupiranim oblastima, rekao je savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

On je u intervjuu agenciji AP dodao da ozbiljno shvata pretnje Moskve da će upotrebiti nuklearno oružje u ratu sa susedom.

Savetnik predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog tvrdi da se ništa neće promeniti na bojnom polju ako u narednim danima Rusija, kao što se očekuje, bude namerila da pripoji četiri regiona južne i istočne Ukrajine.

- Oslobodićemo našu teritoriju vojnim putem, što ne zavisi od toga šta Rusija misli ili želi, koliko od vojnih sposobnosti Ukrajine - poručio je Podoljak.

On je dodao da je od vitalnog značaja da Ukrajina ponovo preuzme svu svoju zemlju koja je zaplenjena silom i to je okarakterisao kao važno ne samo za njegovu zemlju, već i za njene evropske susede.

Ukrajinski zapadni saveznici osudili su referendume koje je organizovao Kremlj kao nezakonite i lažne, napominjući da su mnogi stanovnici i dalje raseljeni zbog sedmomesecnog rata.

Proruski zvaničnici u oblastima Donjecka, Hersona, Luganska i Zaporožja istakli su da će zatražiti od ruskog predsednika Vladimira Putina da uključi te oblasti u sastav Rusije, a aneksija bi omogućila Moskvi da tretira ukrajinske regione kao zvaničnu rusku teritoriju i da ih u skladu sa tim brani.

6:25 -  Švedska pronašla još jednu rupu na cevovodu Severnog toka

Danish Defence Command via AP
 

Švedska obalska straža pronašla je i četvrto mesto na gasovodu Severni tok iz kojeg curi gas, rekao je portparol Švedske obalske straže za list Svenska Dagbladet.

Dve rupe nalaze se u švedskoj ekonomskoj zoni, a dve u danskoj.

Evropska unija sumnja da je iza curenja gasa sabotaža i najavljuje oštar odgovor onima koji oštećuju njenu energetsku infrastrukturu.

7.20 - Zvaničnik SAD: Rano je reći da su curenja gasovoda "sabotaža"

Uprkos strahovanjima američkih saveznika da su curenja gasovoda Severni tok namerno izazvana, SAD veruju da je preuranjeno za zaključak da je reč o "sabotaži", izjavio je visoki američki vojni zvaničnik koji nije želeo da bude imenovan.

- Mnogi naši partneri, kako mi se čini, zaključili su ili veruju da je u pitanju sabotaža. Ja još nisam u poziciji da mogu da kažem da li je to tako ili nije - dodao je zvaničnik, prenosi agencija Rojters.

Na pitanje da li se može isključiti bilo kakva umešanost SAD u curenja gasovoda, vojni zvaničnik je odgovorio da "SAD apsolutno nisu uključene u to".

7.08 - Ursula fon der Lajen predložila novi paket sankcija za Rusiju

AP Photo/Jean-Francois Badias
 

Inače, juče je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predložila i novi paket sankcija Rusiji s ciljem da kako kaže "Kremlj plati" za eskalaciju sukoba u Ukrajini zbog kako navode "lažnog" referenduma o prisajedinjenju četiri ukrajinske teritorije Rusiji.

- Ne prihvatamo lažni referendum i bilo kakvu vrstu aneksije u Ukrajini, i odlučni smo da Kremlj plati za dalju eskalaciju - rekla je Fon der Lajen novinarima u Briselu, prenosi Rojters.

Predloženi osmi paket sankcija uključuje mere zabrane uvoza ruskih proizvoda, koje bi trebalo da umanji prihod Rusiji za sedam milijardi evra.

Sankcije obuhvataju i zabranu izvoza ključnih tehnologija koje se koriste u vojsci, kao što su avionski proizvodi, elektronske komponente i specifične hemikalije supstance, saopštila je fon der Lajen.

Fon der Lajen navodi i da će paket sankcija postaviti pravnu osnovu za ograničenje cene nafte i zabraniti građanima EU da budu u upravnim telima ruskih državnih kompanija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike