Amerika reagovala na „ruske pretnje nuklearnim oružjem": Drastično pojačali aktivnosti, ne smeju ništa da prepuste slučaju

28.09.2022

14:32

0

Putinov govor uznemirio je Zapad bez obzira na jasnu ratnu doktrinu Moskve

Amerika reagovala na „ruske pretnje nuklearnim oružjem": Drastično pojačali aktivnosti, ne smeju ništa da prepuste slučaju
Ilustracija - Copyright Pixabay

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici povećali su prikupljanje obaveštajnih podataka i nadzor zbog zabrinutosti da bi Rusija mogla da upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini, rekao je američki zvaničnik „Politiku".

Zapad je zabrinut da bi znaci da se Moskva odlučila na „nezamislivo“ mogli „doći prekasno“, prema izvorima novina, citiranim u članku objavljenom u utorak.

Do pojačanja špijunskih aktivnosti došlo je nakon obraćanja Vladimira Putina pre nedelju dana, u kojem je kritikovao „neke visoke zvaničnike u državama NATO” zbog sugestija da je upotreba nuklearnog oružja protiv Rusije opravdana. On je jasno stavio do znanja da takav potez neće ostati bez odgovora, napominjući da Rusija ima sopstveni arsenal destruktivnog oružja, od kojih neka nadmašuju ono koje imaju zapadne kolege.

- Ako bude ugrožen teritorijalni integritet naše nacije, sigurno ćemo upotrebiti sva sredstva koja imamo da odbranimo Rusiju i naš narod. To nije blef - rekao je predsednik.

Međutim, političari i mediji u SAD i EU protumačili su Putinove reči kao „prikrivenu pretnju“ da bi Rusija mogla da primeni nuklearno oružje tokom sukoba u Ukrajini.

- Mi to pažljivije pratimo - rekao je za „Politiko" zvaničnik američke vlade koji ima „pristup obaveštajnim podacima o moskovskim nuklearnim snagama i strategiji“.

Alexandr Demyanchuk, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

Prema rečima zvaničnika, dodatna sredstva američke i savezničke obaveštajne službe, u vazduhu, svemiru i sajber-prostoru, nadgledaju aktivnosti Rusije. Zapad je takođe povećao oslanjanje na komercijalne satelite za snimanje Zemlje kako bi posmatrali ruske jedinice u Ukrajini koje bi potencijalno mogle da dobiju nuklearno naređenje od Moskve.

Ruska eksklava Kalinjingrad, koja se nalazi između Poljske i Litvanije na baltičkoj obali, takođe privlači povećanu pažnju zapadnih obaveštajnih agencija zbog sistema naoružanja dvostruke namene i hipersoničnih projektila koji su tamo raspoređeni, navodi se u izveštaju.

Sticanje saznanja o eventualnom ruskom nuklearnom napadu unapred moglo bi da bude teško, priznao je zvaničnik. To je zato što Moskva ima dvadesetak sistema naoružanja koji mogu da isporuče i konvencionalne i nuklearne bojeve glave, dodao je on.

Trenutna procena zapadnih obaveštajnih službi jeste da Rusija „nikada neće upotrebiti strateško nuklearno oružje“ zbog zabrinutosti da će izazvati sveopšti nuklearni rat sa NATO, rekao je izvor.

Pixabay
 

- Oni će koristiti oružje kratkog dometa. Imaju bojeve glave koje mi zovemo mikro-nuklearke - rekao je on i dodao da je to „i dalje velika bomba“.

- Ne pretimo nikome nuklearnim oružjem - ponovio je prošle nedelje zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov, podsećajući novinare na vojnu doktrinu zemlje.

Ova doktrina dozvoljava upotrebu nuklearnog oružja samo ako se takvo oružje ili druge vrste oružja za masovno uništenje koriste za gađanje Rusije ili ako je zemlja suočena sa egzistencijalnom pretnjom od konvencionalnog naoružanja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike