Četiri regiona su glasala za ujedinjenje sa Rusijom: Šta će se sada dešavati?

28.09.2022

09:45

0

Nakon što su se građani DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti izjasnili da žele da budu ruski državljani, postavlja se pitanje koji su sledeći koraci

Četiri regiona su glasala za ujedinjenje sa Rusijom: Šta će se sada dešavati?
AP22270527320958 - Copyright AP photo

Donjecka i Luganska Narodna Republika, zajedno sa Hersonskom i delom Zaporoške oblasti na jugu Ukrajine glasale su za pridruživanje Rusiji na referendumima koji su održani između 23. i 27. septembra.

U Lugansku je preko 98 odsto birača podržalo pridruživanje Rusiji, pokazuju zvanični podaci. Donjeck je zabeležio slične rezultate sa više od 99 odsto birača koji su podržali predlog. I regioni Zaporožja i Hersona obradili su u utorak sve glasačke listiće i pokazalo se da je 93% odnosno 87% birača podržalo napuštanje Ukrajine i ujedinjenje sa Rusijom.

Proces integracije novih regiona u Rusku Federaciju može da potraje neko vreme jer zahteva odobrenje parlamenta i predsednika zemlje, ali portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u petak da je „uveren da će to biti dovoljno brzo“.

Kako bi sve trebalo da se odvija?

Ruski ustav i savezni zakon o pristupanju novih konstitutivnih članica definišu nekoliko neophodnih koraka.

Senator Konstantin Kosačov, potpredsednik gornjeg doma parlamenta, objasnio je na svom nalogu na Telegramu da, kada regioni koji žele da postanu deo Ruske Federacije podnesu svoje predloge Moskvi, predsednik obaveštava parlament i vladu o tome.

AP photo
 

Ukoliko se postigne politički dogovor o pristupanju, trebalo bi da se izradi „nacrt međunarodnih ugovora o prijemu stranih država ili njihovih delova“ u Rusiju, rekao je Kosačov. Ovi sporazumi regulišu pitanja kao što su naziv i status novih teritorija, državljanstvo, sukcesija, funkcionisanje javnih vlasti i zakonodavstvo.

Nakon potpisivanja ovih ugovora ruski ustavni sud ih ocenjuje kako bi procenio da li eventualnu krše zakon. Ako su ugovori verifikovani, sledeći korak je ratifikacija dokumenata od strane donjeg doma, Državne dume, i njihovo odobrenje od strane gornjeg doma, Saveta Federacije.

Istovremeno, nacrt federalnog ustavnog zakona o prijemu novih konstitutivnih jedinica u Rusiju treba da bude podnet Dumi. Ako se odobri, onda ide u gornji dom na razmatranje.

- Ovaj zakon stupa na snagu ne pre stupanja na snagu samih međunarodnih ugovora - rekao je Kosačov.

Moskva već smatra četiri oblasti delom svoje terirtorije

Moskva je naglasila da će, ako se republike Donbasa i dva južna ukrajinska regiona ujedine sa Rusijom, svaki pokušaj Kijeva da ih povrati smatrati napadima na sopstvenu teritoriju.

Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

- Odmah će Ustav Rusije stupiti na snagu u odnosu na ove teritorije gde je sve vrlo jasno rečeno u vezi sa tim - rekao je Peskov novinarima prošle nedelje.

Ubrzo nakon što su regioni odlučili da održe referendume, ruski predsednik Vladimir Putin najavio je delimičnu mobilizaciju koja je uključivala pozivanje na naoružanje oko 300.000 rezervista. Medijski izveštaji sugerišu da Moskva navodno planira da mobiliše do milion novih vojnika.

Kijev smatra da su te teritorije pod nelegalnom okupacijom i rekao je da neće priznati rezultate referenduma. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski odbacio je bilo kakvu mogćnost razgovora posle glasanja.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je prošlog utorka da „Ukrajina ima svako pravo da oslobodi svoje teritorije i da će nastaviti da ih oslobađa, šta god Rusija ima da kaže“.

Profimedia
 

EU i SAD su referendume već nazvali „lažnim“. Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je za Si-Bi-Es u nedelju da regioni LNR, DNR, Herson i Zaporožje „nikada neće biti priznati“ kao deo Ruske Federacije. On je dodao da Kijev ima „svako pravo“ da ih vrati.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći kao razlog neuspeh Kijeva da primeni sporazume iz Minska, čiji je cilj da se regionima Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Nemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsednik Pjotr Porošenko od tada je priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi prekid vatre da kupi vreme i „stvori moćne oružane snage“.

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike