Američki admiral alarmirao svet: Nuklearni rat je moguć!

23.09.2022

13:45

0

SAD posle tri decenije ponovo razmatraju svoj odgovor u slučaju da bude bačena prva atomska bomba

Američki admiral alarmirao svet: Nuklearni rat je moguć!
nuklearne rakete profimedia-0102980419 - Copyright Profimedia

Mornarički admiral Čarls Ričard, komandant američke strateške komande, izjavio je u sredu da se prvi put od kraja hladnog rata Sjedinjene Američke Države suočavaju sa mogućnošću nuklearnog rata sa protivnikom na istom nivou.

Govoreći na konferenciji koju je organizovalo Vazduhoplovstvo u Merilendu, Ričard je tvrdio da će SAD morati da se pripreme za brzu eskalaciju protiv mogućih protivnika i da zaštite svoju domovinu.

- Svi mi u ovoj prostoriji ponovo razmišljamo o... direktnom oružanom sukobu podjednako jakim rivalom koji ima nuklearno oružje. To nismo morali da radimo više od 30 godina - rekao je on, prema Pentagonovom rezimeu njegovih komentara.

- Rusija i Kina mogu da eskaliraju do bilo kog nivoa nasilja koji odaberu u bilo kom domenu sa bilo kojim instrumentom moći širom sveta. Jednostavno se dugo nismo suočavali sa takvim konkurentima i protivnicima - dodao je on.

U očima Moskve SAD su trenutno fokusirane na sukob sa Rusijom u Ukrajini i stalno su produžavale rat šaljući Kijevu oružje, obaveštajnu i finansijsku pomoć otkako su ruske trupe u februaru ušle u Ukrajinu.

Profimedia
Nuklearna raketa

Trenutna ruska nuklearna doktrina dozvoljava upotrebu nuklearnog oružja u slučaju prvog nuklearnog udara na njenu teritoriju ili infrastrukturu ili ako je postojanje ruske države ugroženo nuklearnim ili konvencionalnim oružjem. Američka doktrina dozvoljava prvi nuklearni udar u „ekstremnim okolnostima za odbranu vitalnih interesa Sjedinjenih Američkih Država ili njihovih saveznika i partnera“.

Ruski predsednik Vladimir Putin ponovio je ovaj stav u sredu, izjavivši da će Kremlj „bez sumnje upotrebiti sva raspoloživa sredstva da zaštiti Rusiju i narod“ ako ruska teritorija bude ugrožena. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov takođe je upozorio da su SAD „na ivici“ da postanu direktna strana u ukrajinskom sukobu, a da Vašington rizikuje „direktan sudar između nuklearnih sila“.

Slična upozorenja stigla su i iz SAD, pre svega od bivšeg predsednika Donalda Trampa, koji je u sredu izjavio da bi se sukob, za koji je rekao da „nikada nije trebalo da se dogodi“, mogao „završiti kao treći svetski rat“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike