Ko je Đorđa Meloni, žena koja će postati premijerka Italije: Preti da poremeti EU, a poredili je sa Hitlerom i Musolinijem! (FOTO/VIDEO)

26.09.2022

05:48

1

- Povezivanje sa Musolinijem, Hitlerom ili Putinom je smešno. Na kraju krajeva, ja podržavam Ukrajinu - kazala je jednom prilikom

Ko je Đorđa Meloni, žena koja će postati premijerka Italije: Preti da poremeti EU, a poredili je sa Hitlerom i Musolinijem! (FOTO/VIDEO)
Tan2022-9-26_7648765_1 - Copyright Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia)

Prema izlaznim anketama koje je objavila televizija RAI, na parlamentarnim izborima održanim juče u Italiji vodi koalicija desnih stranaka predvođena Braćom Italije na čijem je čelu Đorđa Meloni, pošto je osvojila između 41 i 45 odsto glasova.


Izlazna anketa državne televizije RAI je pokazala da je blok konzervativnih partija, koji takođe uključuje Ligu Matea Salvinija i stranku Forca Italia Silvija Berluskonija, osvojio dovoljno glasova da obezbedi kontrolu nad oba doma parlamenta.

Prema navodima RAI, desničarski blok dobiće između 227 i 257 od 400 mesta u Donjem domu parlamenta i između 111 i 131 mesta u Senatu koji broji 200 ćlanova.

 


Ukoliko rezultati izbora budu potvrđeni, Meloni će, kao lider najveće stranke u pobedničkom savezu, imati šanse da postane prva žena premijer Italije, na čelu najviše desničarski nastrojene vlade od Drugog svetskog rata, navodi Rojters.

 Predsednica stranke Braća Italije Ðorđa Meloni, izjavila je da su italijanski glasači na izborima dali jasan mandat desnici da formira sledeću vladu i pozvala na jedinstvo kako bi se pomoglo u suočavanju sa brojnim problemima zemlje.

Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia)
 


- Ako smo pozvani da upravljamo ovom nacijom, uradićemo to za sve Italijane, sa ciljem da ujedinimo narod, da se fokusiramo na ono što nas spaja, a ne na ono što nas deli. Nećemo izneveriti vaše poverenje -  rekla je Meloni novinarima.

A ko je Đorđa Meloni?

Foto: Tanjug/Mauro Scrobogna/LaPresse via AP
 

 

Đorđa Meloni je lider stranke Braće Italije, koju vodi od 2014. Godine 2020. preuzela je i predsedavanje strankom Evropski konzervativci i reformisti (ECR), u kojoj je, između ostalih, i poljska vladajuća partija PiS.

Predsednica stranke evropskih konzervativaca i reformista od septembra 2020. nastojala je da preobrazi Braću Italije u konzervativnog šampiona patriotizma.

 

 

- Ovo je pomoglo da partija krene napred. Pomoglo je i to što su Braća Italije bila jedina stranka koja je ostala van Dragijeve vlade - rekao je Frančesko Đubilei, autor knjige „Đorđa Meloni: Revolucija konzervativaca".

Melonijeva ima tvrdokorne stavove o masovnim migracijama, opisuje abortus kao „poraz“ i protivi se istopolnim brakovima i roditeljstvu. 

Ona želi da ponovo pregovara o sporazumima EU i članstvu Italije u valutnoj zajednici evra. Njena stranka odbacuje abortuse i istopolne brakove. U ekonomskom i spoljnopolitičkom smislu relativno je neiskusna. Veći deo svoje političke karijere provela je kao narodni poslanik i partijski funkcioner.

 

Hoće da menja EU

Pixabay/Udo Pohlmann
 

Levičari je zovu „nostalgičarkom za fašističkim vremenima." Meloni je u mladosti bila deo omladinskog krila neofašističke partije „Italijanski društveni pokret“. Tada je imala samo 15 godina, ali da je u slične stavove verovala godinama pokazuje i to što je kasnije vodila studentski ogranak krajnje desničarske „Nacionalne alijanse“.

Prošle jeseni, pripremajući se za izbornu kampanju koja je prethodila glasanju 25. septembra, Đorđa Meloni je poslala interne dopise stranačkim grupama u kojima im je naložila da prestanu da daju ekstremne izjave, da se uzdrže od pominjanja fašizma i, iznad svega, da se uzdrže od takozvanog rimskog salutiranja, pozdrava sa ispruženom desnom rukom koja podseća na Hitlerov nacistički pozdrav.

Želi da pomeri stranku sa političke margine, sa ekstremne desnice na desni centar. Nastoji da preoblikuje stranku i da je predstavi kao konzervativnog šampiona patriotizma, kažu italijanski politički analitičari koji primećuju promene u Braći Italije.

- Ako je dogurala ovako daleko u Italiji, to je zahvaljujući svima koji su je „oprali" - od medija koji insistiraju da se Salvini i Melonijeva nazivaju desnim centrom do Berluskonija i Grilinija, koji su je doveli na vlast, i dezorijentisanog levog centra koji ju je potcenio i legitimisao. Melonijeva se nije iznenada pojavila niotkuda. Godinama se spremala da postane premijerka - kaže Alba Sidera, španska novinarka koja godinama istražuje italijansku krajnju desnicu.

Melonijeva je ostala hladna usred oštrih kritika levičarskog političkog tabora. Đinevra Bompani, spisateljica, rekla je za televiziju La7 da je „Melonijeva pravi kreten" i da je „okružena nacistima."

- Povezivanje sa Musolinijem, Hitlerom ili Putinom je smešno. Na kraju krajeva, ja podržavam Ukrajinu - kazala je jednom prilikom.

 

Da li će poremetiti ravnotežu u Evroskom parlamentu?

Profimedia
 

 

- U Evropi su ljudi zabrinuti zbog Melonijeve. Šta će se desiti? Ono što će se dogoditi je da će lakoj zaradi doći kraj - rekla je pre izvesnog vremena. 

Ukoliko, kako se očekuje, Melonijeva postane premijer Italije, njen stav o Evropi više neće biti ograničen na video-obraćanja i političke skupove. Kao lider treće po veličini privrede EU, i jedne od šest država koje su osnovale blok, ona bi bila u dobroj poziciji da iznese svoje stavove o pitanjima koja se kreću od migracija i LGBTQ prava do sprovođenja vladavine zakona i pregovora sa Britanijom nakon Bregzita.

Njena vlada ne bi bila prva evroskeptična vlada u Italiji, ali bi bila prva sa političkom podrškom u drugim prestonicama EU. Osim što je liderka Braće Italije, Melonijeva je predsednica Evropskih konzervativaca i reformista (ECR), panevropske stranke koja uključuje poljsku vladajuću stranku Pravo i pravda (PiS), kao i sve uticajnije stranke u zemljama poput Španije i Švedske. Ona je takođe istorijski bila bliska sa liderom mađarskih nacionalista Viktorom Orbanom.

S obzirom na to da njena partija raste i da nekoliko njenih saveznika iz ECR-a postaje sve popularnije, Melonijeva takođe ima potencijal da poremeti ravnotežu u Evropskom parlamentu nakon što birači izaberu sledeću grupu predstavnika 2024. Bez obzira na to da li ECR deluje sam ili kao deo većeg bloka, ona će verovatno imati moćan glas u raspodeli visokih poslova, kao i u odluci o tome da li će predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen dati još jedan mandat.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike