Italija dobija prvu ženu premijera! Prve ankete govore da je desničarka Đorđa Meloni pobednica izbora

25.09.2022

21:26 >> 21:57

0

Autor: 24sedam

Prema izlaznim anketama koje je objavila televizija RAI, vodi koalicija desnih stranaka predvođena Braćom Italije na čijem je čelu Đorđa Meloni, pošto je osvojila između 41 i 45 odsto glasova

Italija dobija prvu ženu premijera! Prve ankete govore da je desničarka Đorđa Meloni pobednica izbora
profimedia-0722529764 - Copyright Profimedia

Desničarska političarka Đorđa Meloni na putu je da pobedi na izborima u Italiji i postane prva žena premijer, prenosi BBC rezultate prvih izlaznih anketa.

Prema izlaznim anketama koje je objavila televizija RAI, vodi koalicija desnih stranaka predvođena Braćom Italije na čijem je čelu Đorđa Meloni, pošto je osvojila između 41 i 45 odsto glasova, što je dovoljno za formiranje parlamentarne većine, prenosi Rojters.

Koalicija, koja je na putu da formira parlamentarnu većinu, uključuje i Ligu Matea Salvinija i stranku bivšeg premijera Silvija Berluskonija, Forca Italija.

Blok predvođen Demokratskom partijom, najjačom strankom snaga levog centra na čijem čelu je nekadašnji premijer Enriko Leta, osvojio je između 25,5 i 29,5 odsto glasova.

Pokret pet zvezdica, koji predvodi bivši premijer Đuzepe Konte je, prema izlaznim anketama, dobio između 13,5 i 17,5 procenata.

Stranka centra "Akcija" ima između 6,5 i 8,5 odsto glasova.

Više od 50 miliona građana Italije glasalo je za novi parlament. Birališta su zatvorena u 23 časa.

 

Italija je do podneva zabeležila nizak odziv birača, a predviđa se da će desničarske stranke pobediti na parlamentarnim izborima, koji su usledili nakon pada vlade Marija Dragija. Đorđa Meloni bi mogla da bude prva žena premijer Italije.

 

Njena stranka, koja ima koriene u postfašističkom pokretu koji su osnovale pristalice diktatora Benita Musolinija, na poslednjim izborima 2018. godine dobila je samo četiri posto glasova.

Vanredni izbori usledili su nakon ostavke premijera Marija Dragija u julu, kada se vladajuća koalicija raspala pošto je Pokret pet zvezda bojkotovao glasanje o poverenju Vladi.

Naredni italijanski premijer će voditi 68. vladu zemlje od 1946. godine i suočiće se sa mnoštvom izazova, posebno sa rastućim troškovima energije, kao i sa javnim dugom, koji iznosi oko 150 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Konačni rezultati očekuju se sutra ujutru.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike