Američki general zapretio Moskvi: Ako Rusija upotrebi nuklearno oružje, SAD bi mogle da unište brodove Crnomorske flote i baze na Krimu

22.09.2022

14:12

0

Iako je ubeđen da Putin neće napraviti taj korak, smatra da će Vašington imati adekvatan odgovor

Američki general zapretio Moskvi: Ako Rusija upotrebi nuklearno oružje, SAD bi mogle da unište brodove Crnomorske flote i baze na Krimu
ruski-brod-moskva - Copyright Profimedia

Sjedinjene Američke Države mogle bi da unište rusku Crnomorsku flotu sa sedištem na Krimu ili njene baze na poluostrvu ako Moskva pribegne upotrebi nuklearnog oružja u Ukrajini, rekao je bivši komandant američke vojske u Evropi Ben Hodžis.

U intervjuu za Dejli mejl u sredu Hodžis je mogućnost da ruski predsednik Vladimir Putin naredi raspoređivanje nuklearnog naoružanja okarakterisao kao „veoma malo verovatnu“.

Putin to neće učiniti jer „zna da će SAD morati da reaguju ako Rusija upotrebi nuklearno oružje“, tvrdi on.

- Odgovor SAD možda neće biti nuklearni, ali bi mogao biti razoran udar koji bi, na primer, uništio brodove Crnomorske flote ili ruske baze na Krimu. Dakle, mislim da će predsednik Putin i oni oko njega nerado uvući SAD u direktan sukob - rekao je Hodžis, koji je bio zadužen za američke snage u Evropi između 2014. i 2018.

Komentari su dati kao odgovor na Putinovo obraćanje ranije tog dana, u kojem je rekao da se Rusija u Ukrajini bori protiv „čitave vojne mašine Zapada“, navodeći raskošnu pomoć u smrtonosnom oružju i obaveštajnim podacima koje su Kijevu pružile SAD, Velika Britanija, EU i drugi.

Profimedia
Ben Hodžes

- Ako je ugrožen teritorijalni integritet naše nacije, sigurno ćemo upotrebiti sva sredstva koja imamo da odbranimo Rusiju i naš narod - upozorio je ruski predsednik.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je da je Bajdenova administracija Putinove reči shvatila „ozbiljno“, ali je insistirao da je „neodgovorna retorika da nuklearna sila govori na taj način“.

Putin je u govoru najavio delimičnu mobilizaciju u Rusiji, a ministar odbrane Sergej Šojgu kasnije je pojasnio da će biti pozvano oko 300.000 rezervista.

Do promene u strategiji Moskve u Ukrajini došlo je nakon najave Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i Zaporoškog i Hersonskog regiona, koji su pod ruskom kontrolom, da održe referendume o pridruživanju Rusiji između 23. i 27. septembra.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike