Premijerka Estonije: Moguće restrikcije struje ako Rusija isključi Baltik

23.09.2022

08:38

1

Kalas je istovremeno objavila vojnu vežbu

Premijerka Estonije: Moguće restrikcije struje ako Rusija isključi Baltik
Kaja Kalas - Copyright Profimedia

Premijerka Estonije Kaja Kalas izjavila je da su isključenja struje moguća ako Rusija isključi baltičke države iz zajedničke elektro-energetske mreže.

-Bilo bi mudro biti spreman za moguća isključenja", rekla je Kalas u televizijskom obraćanju - objavljeno je na sajtu vlade.

Dodala je da se to odnosi na javne institucije, kompanije i pojedince i da će ti poremećaji biti "privremeni", prenosi Rojters.

Kalas je istovremeno objavila vojnu vežbu.

Skoro 3.000 rezervista pozvano je juče na godišnju odbrambenu vežbu, ali Kalas je istakla da nema neposredne vojne pretnje po zemlju.

Ona je pozvala ruske državljane koji žive u Estoniji da ignorišu sve pozive za odlazak u rat Ukrajini. „Ne idite, jer nema povratka”, rekla je Kalas.

Trideset godina nakon otcepljenja od tadašnjeg Sovjetskog Saveza i 17 godina od ulaska u EU baltičke zemlje Litvanija, Letonija i Estonija i dalje zavise od Rusije kada je reč o stabilnosti snabdevanja strujom.

Projekat koji finansira EU i koji vredi 1,6 milijardi evra treba da 2025. godine odvoji baltičke zemlje iz zajedničke električne mreže sa Rusijom i Belorusijom.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike