Fascinantan video sa Pacifika: Plastični otpad duplo veći od površine Teksasa pluta okeanom, a Bojan je smislio kako da ga se rešimo (VIDEO)

22.09.2022

07:06

0

Procenjuje se da od 1,15 do 2,41 milion tona plastike uđe u okean svake godine iz reka

Fascinantan video sa Pacifika: Plastični otpad duplo veći od površine Teksasa pluta okeanom, a Bojan je smislio kako da ga se rešimo (VIDEO)
pacifik - Copyright printscreen/Twitter/ The Ocean Cleanup

Veliko pacifičko smeće (GPGP) je najveća od pet priobalnih zona akumulacije plastike u svetskim okeanima. Nalazi se na pola puta između Havaja i Kalifornije.

Procenjuje se da 1,15 do 2,41 miliona tona plastike uđe u okean svake godine iz reka.

Naučnici su godinama mislili da se “nedostajuća” plastika brzo raspadne po ulasku u vodu i razloži na mikroplastiku, sićušne fragmente ne duže od pet milimetara, koji potom padnu na morsko dno. Sa ovim se ne slažu istraživači organizacije “Čišćenje okeana” (The Ocean Cleanup), kojoj je cilj da izvuče plastiku iz okeana. Naime, više od polovine ove plastike je manje gustine od vode, što znači da neće potonuti.

Jednom kada ova plastika uđe u krug, malo je verovatno da će napustiti područje dok se ne razgradi u manju mikroplastiku pod uticajem sunca, talasa i morskog života. Kako se sve više i više plastike odbacuje u životnu sredinu, koncentracija mikroplastike u Velikoj pacifičkoj đubrištu će samo nastaviti da raste.

Inače, Organizaciju „Čišćenje okeana“ je osnovao Holanđanin Bojan Slat 2013, koji je tada imao svega 19 godina, sa idejom da očisti “Veliko pacifičko ostrvo smeća”, plastični otpad dvostruko veći od površine Teksasa koji pluta okeanom. I ide ka tom cilju što je dobra vest za sce stanovnike planete.

Profimedia
 

 

Tim naučnika koji stoji iza ovog istraživanja sproveo je najsloženiju metodu uzorkovanja ikada koordinisanu.

Sastojao se od flote od 30 čamaca, 652 površinske mreže i dva leta iznad površine radi prikupljanja snimaka krhotina iz vazduha.

Uzimanje uzoraka na različitim lokacijama u istom vremenskom periodu omogućilo je tačniju procenu veličine zagađene površine plastike koja pluta na njoj.

Simulacijom nivoa koncentracije u severnom Pacifiku, istraživači su mogli da prate lokaciju zagađenog spruda pokazujući značajne sezonske i međugodišnje varijacije.

Prema projekcijama ove organizacije očekuje se da će pacifičko đubre biti očišćeno (sadrži 100.000.000 kg plastike) koristeći deset sistema zasnovanih na Sistemu 03.

Svo đubre se skuplja pomoću splava u obliku slova U i poseduje tehnologiju da prikuplja otpad, kao što su proizvodi od plastike.

Pogledajte snimak objavljen pre nekoliko dana.

Inicijativa nazvana "Čišćenje okeana" (Ocean Cleanup), prikupila je 35 miliona dolara donacije i do 2020. godine po Pacifiku će biti rapoređeno nekoliko splavova za čišćenje.

Veliki pacifički tepih od smeća počeo je da se stvara 1950-ih godina. Centar te zone je relativno miran region Tihog okeana, a morske struje koje kruže oko njega donose smeće. To uzrokuje akumulaciju plutajućeg smeća u velikim gomilama.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike