Šta se dešava na dnu okeana? Naučnici otkrili nove "tragove života" (VIDEO)

01.08.2022

19:36

0

"Misterija" pronađena na 2,5 kilometara dubine

Šta se dešava na dnu okeana? Naučnici otkrili nove "tragove života" (VIDEO)
rupe u okeanu - Copyright printscreen/youtube/ 2011ACVVV

Istraživači američke Nacionalne uprave za okeane i atmosferu (NOAA) na brodu „Okeans eksplorer“ otkrili su rupe dva i po kilometara ispod površine Atlantskog okeana koje su ih posebno zaintrigirale zbog svoje ravnomerne raspoređenosti i neverovatno pravilnog oblika.

Koristeći robotsku podmornicu za istraživanje podvodnog vulkanskog grebena severno od Azorskog arhipelaga, u blizini Portugalije, 23. jula istraživači su otkrili ovaj neobičan prizor, a otprilike nedelju dana kasnije identifikovali su još četiri seta rupa oko 483 kilometra dalje, na 1,6 kilometara dubine.

Istraživači su otišli korak dalje, pa su u "misteriju rupa" uključila i javnost, te upitali na društvenim mrežama šta misle od čega su rupe. Naravno, dobili su mnoštvo različitih odgovora, poput onih da rupe potiču od vanzemaljaca, do nešto realnijih - od izbijanja gasa.

- Rupe neodoljivo podsećaju na delo ljudskih ruku, a male gomile sedimenta oko njih ukazuju na to da su iskopane. Pokušali smo, ali nismo bili u mogućnosti da zavirimo u rupe i probodemo ih alatima sa vozila na daljinsko upravljanje - stoji u saopštenju NOAA za javnost.

Viđali ih i ranije

Ovo nije prvi put da naučnici vide ovakve rupe, te ih intrigiraju već dve decenije. Godine 2004. objavljeno je da su u istom regionu viđene iste takve rupe, a kako bi ih opisali, istraživači su ih nazvali „lebenspuren“, što na nemačkom znači „tragovi života“.

- Od čega potiču ove rupe i na koji su način napravljene i dalje je nepoznato, ali okolni sedimenti mogu da upućuju na zaključak da su ih napravile infanualni organizmi (vodene životinje koje žive u supstratu i koje su posebno česte u mekim sedimentima) - napisali su autori izveštaja iz 2004. godine.

-Nijedan načinjen krupan plan ovih otvora nije pokazivao da se unutra nalaze bilo kavi živi organizmi. Nije bilo vidljivo ni da li su rupe međusobno bile povezane ispod površine sedimenta - dodaje se.

Pomoću uređaja za usisavanje kojim je opremljena istraživačka podmornica istraživači su bili u mogućnosti da uzrokuju sediment oko rupa u nadi da će možda pronaći odgovor.

- Tamo se nešto važno dešava, a mi ne znamo šta je. Misterije još uvek postoje - rekao je pomorski biolog Majkl Vekione za NJujork tajms, prenosi Sajens alert.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike