Komšije iz "pakla": Ostavljaju smeće ispred stana, a neretko i kroz prozor bacaju šta stignu!

12.09.2022

08:00

0

Bacanje smeća i ostalih stvari sa terase svakodnevna je pojava - kaže za 24sedam Stanimir Spasić iz Udruženja profesionalnih upravnika Srbije

Komšije iz "pakla": Ostavljaju smeće ispred stana, a neretko i kroz prozor bacaju šta stignu!
Copyright Pixabay

Ružna navika ostavljanja smeća u hodnicima ispred stanova neretka je pojava u pojedinim delovima Beograda, a neki sugrađani se čak ne ustručavaju ni da bacaju šta stignu sa svojih terasa i prozora.

Tako je nedavno u jednoj beogradskoj višespratnici osvanula molba da komšije bacaju smeće tamo gde mu je mesto, a ne da ga ostavljaju u hodnicima.

- Poštovane komšije, najljubaznije vas molimo da kućno smeće ne ostavljate ili zadržavate u hodnicima zgrade, a ako se đubre prospe u zajedničkim delovima, pokupite ga za sobom. Vrlo je važno da higijena zgrade bude na visokom nivou, te molimo sve komšije da se pridržavaju gore navedenog i da svojim ponašanjem budu primer ostalima - navodi se u objavi.

Ovaj slučaj je samo jedan u "moru" primera kršenja kućnog reda u beogradskim zgradama, a iako prema propisima građani ne bi smeli da ostavljaju pune kese sa smećem ispred vrata satima, mnogi to ipak čine, zbog čega se neprijatni mirisi šire po hodnicima i ulaze u stanove.

Novinari portala 24sedam kontaktirali su Stanimira Spasića iz Udruženja profesionalnih upravnika Srbije kako bi saznali šta stanari mogu da urade u slučaju da imaju nesavesnog komšiju.

Naš sagovornik objašnjava da stanari mogu u svom stanu da skupljaju šta žele, ali da nemaju pravo da ostavljaju bilo šta u hodniku.

- Ukoliko neko od stanara ostavlja smeće u hodniku, dužan je da ga ukloni. Problem se prijavi upravniku zgrade, zatim on naloži tom čije je smeće da ga ukloni, a ukoliko neće, to se uradi o trošku stambene zajednice. Hodnici su zajednički delovi zgrade, koji su ujedno i putevi za evakuaciju u slučaju neke opasnosti i tu čak u teoriji ne sme ni cveće da se ostavlja, ali se to toleriše - rekao je Spasić za.

Privatna arhiva/Stanimir Spasić
 

Objašnjava da je Komunalna milicija zadužena za sankcionisanje nesavesnih građana koji bacaju smeće kroz prozor, ali je problem što ih je jako teško uhvatiti na delu, tačnije gotovo nemoguće.

Spasić ističe da kada živite u soliteru ne možete sa sigurnošću utvrditi ko iz vaše vertikale baca ostatke hrane ili još gore cigarete.

- Bacanje smeća i ostalih stvari sa terase svakodnevna je pojava. Taj problem se stalno javlja, stanari žele da nas uvuku u njihove svađe, ali to su njihovi komšijski odnosi, mi nismo zaduženi da nikoga vaspitavamo i učimo lepom ponašanju. Svašta smo nalazili ispred zgrade, od smeća, razbijenih flaša, pikavaca do tolet papira koji ostaje zalepljen na fasadu. Pretpostavljali smo ko baca i prlja zgradu, ali jednostavno ako komunalni milicioner ne zatekne lice u prekršaju, ne može ni da mu napiše kaznu - pojasnio je Spasić za 24sedam.

Pixabay
 

Navodi da je za njega neshvatljivo da bi trebalo u 21. veku nekoga da uči kućnom vaspitanju.

- Ako komunalni milicioneri ne uspevaju da ih sakcionišu, kako mi upravnici možemo? Nadležni i kad neko prijavi buku ili galamu, prvo što pitaju je da li se čuje muzika, a ako nema muzike, ništa, i uglavnom ne dolaze. Ukoliko se čuje vika i dreka, kažu “dok mi dođemo to će se stišati”. Veoma je teško izboriti se nesavesnim sugrađanima i komšijama - zaključio je za 24sedam Spasić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike