Najbogatije evropske zemlje šalju svoje smeće u Tursku

21.09.2022

21:16

0

Autor: 24sedam

Na Tursku otpada gotovo polovina izvoza plastičnog otpada EU u 2020. i 2021.

Najbogatije evropske zemlje šalju svoje smeće u Tursku
smeće1 - Copyright Profimedia

Najbogatije evropske zemlje šalju svoje smeće u Tursku izlažući je ekološkim i zdravstvenim rizicima, navodi se u izveštaju HRW-a.

Zagađivači vazduha i toksini koji se oslobađaju tokom recikliranja utiču na radnike i ljude koji žive u blizini postrojenja za recikliranje, ističe HRW dodajući da "neučinkovite" mere turske vlade dodatno povećavaju problem.

Na Tursku otpada gotovo polovina izvoza plastičnog otpada EU u 2020. i 2021.

Izveštaj je izrađeno na temelju intervjua s više do 60 ljudi u velikim turskim gradovima poput Istanbula i Adane. Tursko ministarstvo životne sredine nije davalo komentare na ovu temu.  Nakon što je Kina zabranila uvoz plastičnog otpada 2018., Turska je postala primarno odredište za plastični otpad EU.

Na Tursku otpada gotovo polovina izvoza plastičnog otpada EU u 2020. i 2021., prema podacima HRW-a. Turska je 2020. primila otprilike 450.000 tona otpada iz EU, rekla je stručnjakinja HRW-a Krista Šenum u sredu dodajući da je Nemačka jedna od najvećih zemalja izvoznica u Uniji.

EU i pojedine zemlje izvoznice plastike trebalo bi da "okončaju izvoz plastike u Tursku i generalno smanje količinu plastike koju proizvode i troše", dodala je Šenum.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike