Iranski lider u UN: SAD su pogazile nuklearni sporazum Teherana sa svetskim silama

21.09.2022

17:02

0

Raisi se obratio drugog dana generalne debate

Iranski lider u UN: SAD su pogazile nuklearni sporazum Teherana sa svetskim silama
raisi - Copyright AP Photo/Julia Nikhinson

Iranski predsednik Ebrahim Raisi rekao je danas u obraćanju pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija da su Sjedinjene Američke Države "pogazile" nuklearni sporazum Teherana sa svetskim silama iz 2015. godine.

Raisi je drugog dana generalne debate istakao da je njegova zemlja ozbiljna kada je reč o oživljavanju tog sporazuma, ali je postavio pitanje da li može da veruje u posvećenost SAD bilo kakvom dogovoru.

- Naša želja je samo jedno: poštovanje obaveza - rekao je Raisi i upitao da li Iran može "zaista da veruje bez garancija i uveravanja" da će Vašington ovog puta ispuniti svoje obaveze".

On je osudio "jednostrano ispitivanje iranskih nuklearnih aktivnosti", dok nuklearni programi drugih zemalja ostaju tajni, misleći, kako navodi AP, na Izrael.

Agencija podseća da se 2018. godine bivši američki predsednik Donald Tramp povukao iz sporazuma, što je dovelo do toga da Teheran vremenom odustane od svakog ograničenja usvog nuklearnog programa koje je sporazum nametao.

Razgovori o oživljavanju nuklearnog sporazuma približavali odlučujućoj fazi.

Zvaničnici Evropske unije upozorili su da će se zatvoriti prostor za postizanje sporazuma, koji je 2015. ograničio iranski nuklearni program u zamenu ublažavanja sankcija, za koje Teheran tvrdi da nikada nije dobio.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike