Iran ustao zbog devojke koju je policija ubila zbog hidžaba: Neredi na ulicama, ima mrtvih (VIDEO)

20.09.2022

07:57

0

Autor: 24sedam

Amini je pretučena jer nije prekrila glavu

Iran ustao zbog devojke koju je policija ubila zbog hidžaba: Neredi na ulicama, ima mrtvih (VIDEO)
Protesti u Iranu - Copyright AP photo

Pet osoba je ubijeno u kurdskom regionu u Iranu kada su snage bezbednosti otvorile vatru tokom protesta zbog smrti žene u policijskom pritvoru, saopštila je grupa za zaštitu prava Kurda, trećeg dana nemira zbog incidenta koji je izazvao gnev širom Irana.

Mahsa Amini, 22-godišnjakinja iz iranske provincije Kurdistan, pala je u komu i umrla nakon što ju je u Teheranu prošle sedmice uhapsila policija za moral, što je izazvalo demonstracije u više oblasti, uključujući glavni grad.

AP photo
 

Dve osobe su poginule kada su snage bezbednosti otvorile vatru na demonstrante u kurdskom gradu Sakezu, rodnom gradu Mahse Amini, objavila je organizacija za ljudska prava Hengav na Tviteru.

U saopštenju se navodi da je još dvoje ljudi ubijeno u gradu Divandareh u „direktnoj vatri“ snaga bezbednosti, a peta osoba je ubijena u Dehgolanu, takođe u kurdskom regionu.

Zvanična novinska agencija IRNA javila je da je u nekoliko gradova u sedam provincija bilo „ograničenih“ protesta, koje je policija rasturila.

Profimedia
Amini

Državna televizija je javila da je uhapšen veći broj demonstranata, ali je odbacila, kako je navedeno, „neke tvrdnje o smrti na društvenim mrežama“ i prikazala dva povređena mladića koji su negirali izveštaje da su ubijeni.

Policija je saopštila da je njoj pozlilo dok je bila pritvorena sa drugim ženama i sve je nazvala nesrećnim slučajem.

Iranska policija za moral primenjuje stroga pravila u Islamskoj republici i zahteva od žena da pokrivaju kosu i da nose široku odeću u javnosti.

Otac pretučene devojke je, međutim, više puta izjavio da njegova ćerka nije imala zdravstvenih problema, navodeći da je dobila modrice na nogama. On smatra da je policija odgovorna za njenu smrt.

Policija je privela Amini jer nije nosila hidžab, a u Iranu je za to predviđena i smrtna kazna. Aktivisti za ljudska prava u toj zemlji pozivaju žene da ne poštuju nošenje hidžaba.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike