Žene spaljuju hidžabe i šišaju se u znak protesta: Narod besni na ulicama Irana zbog smrti devojke, broj stradalih se krije! (FOTO/VIDEO)

21.09.2022

11:42

0

Pripadnice nežnijeg pola posebno su ogorčene zbog brutalnosti policije koja je usmrtila Mahsu Amini (22)

Žene spaljuju hidžabe i šišaju se u znak protesta: Narod besni na ulicama Irana zbog smrti devojke, broj stradalih se krije! (FOTO/VIDEO)
Iran - Copyright Profimedia; Printscreen Tiktok/mohsenetaromi

Postupci takozvane policije za moral koja je zadužena za kontrolisanje adekvatnog odevanja žena izazvali su bes u Iranu nakon što je prošlog petka devojka koju su uhapsili umrla kad je završila u pritvornom centru Vozara. 

Dok su iz policije tvrdili da je Mahsi Amini (22) iznenada pozlilo nakon što je uhapšena, fotografije iz bolnice pokazale su da ima modrice na telu, što ukazuje na to da je bila fizički malteretirana pre nego što je pala u komu.

Skener njene glave pokazao je frakturu kosti, krvarenje i moždani edem, što potvrđuje da je preminula nakon udarca u glavu.

Potreseni ovom pričom, ljudi su izašli na ulice, a u negodovanju su posebno oštre bile žene, koje su svoj protest izrazile na više načina.

- Dosta nam je seksualnog zlostavljanja - napisala je iranska novinarka i aktivistkinja Masih Alinedžad na Tviteru.

Iranci i Iranke od petka protestuju na ulicama zbog strogih zakona koji zahtevaju da žene starije od 7 godina nose široku odeću i pokrivaju kosu.

 

 

Mogli su se čuti povici "smrt diktatoru" i "smrt Hamneju", pošto narod optužuje vrhovnog vođu Irana, ajatolaha Alija Hamneja, da zatvara oči pred nepotrebnim nasiljem pošto je u više navrata branio ulogu verske policije u iranskom društvu.

U nemirima su, kako navode grupe za ljudska prava, u ponedeljak stradale dve osobe nakon što su snage bezbednosti otvorile vatru na demonstrante u kurdskom gradu Sakezu, rodnom gradu ubijene devojke. Još dve osobe poginule u gradu Divandere, a jedna je ubijena u Degolanu, takođe u kurdskom regionu.

 

 

Ipak, vlasti i dalje negiraju da ima mrtvih među demonstrantima i tvrde da u skladu sa propisima regulišu proteste.

Sveopšti bes

Mnogi zvaničnici, sveštenici, poznate ličnosti i sportisti osudili su nasilje i pozvali da se prekine sa praksom uznemiravanje i zatvaranje žena zbog nepoštovanja strogih pravila oblačenja.

Na društvenim mrežama mogu se videti i snimci u kojima se vidi kako se policija brutalno obračunava sa ženama koje se ne pridržavaju propisa.

 

 

Korisnici mreža pisali su da je policija otvarala vatru čak i na mirne i nenaoružane demonstrante.

U želji da izraze svoj protest zbog stroge iranske politike prema ženama koja odnosi i života, neke žene su se snimale kako se šišaju i to objavljivale na društvenim mrežama. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by mahsa (@his_mahsa1994)

 

Neke od njih su spalile svoje hidžabe, a mnoge od njih koje se mogu videti na ulicama učestvuju u protestima nepokrivene glave.

 

 

Vlasti pokušavaju da ućutkaju porodicu stradale devojke

Mahsa Amini je prošlog utorka došla u posetu svojoj porodici u Teheranu, a istog dana privela ju je policija za moral kada su ona i njen brat napustili stanicu metroa.

Ona je sa ostalim "neadekvatno" odevenim ženama odvedena u policijsku stranicu gde je trebalo da prođe kroz "edukativni trening" o tome kako pravilno da nosi hidžab.

Iz policije je saopšteno da je tamo pala u nesvest, nakon čega je prebačena u bolnicu.

Zatim su Iranom odjeknule vesti da je Amini pala u komu, a tri dana kasnije i da je umrla.

Zvanični uzrok smrti bio je srčani udar, a smrt žene označena je kao "nesreća". Sa druge strane, nekoliko iranskih lekara sugerisalo je na Tviteru da je žena imala potres mozga nakon povrede glave. To dokazuje krvarenje iz uha koje se vidi na fotografiji.

U intervjuu za jednu iransku televiziju Mahsina majka rekla je da njena ćerka nije bolovala ni od kakve bolesti i da je na dan hapšenja nosila dugu i široku haljinu, dodajući da su službe bezbednosti zabranile porodici da govori u medijima. Po nalogu iranskog predsednika Ibrahima Raisija, vlasti su pokrenule istragu o smrti Mahse Aminija.

Predsednik Irana Ibrahim Raisi je telefonom razgovarao sa porodicom nesrećne devojke.

- Vaša ćerka je poput moje ćerke i osećam se kao da se ovaj incident dogodio nekom od mojih voljenih. Molim vas da primite moje saučešće - navodno je poručio.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike