Gutereš otvorio Generalnu debatu skupštine UN: Hajde da radimo kao jedan, kao koalicija sveta

20.09.2022

14:25

0

Generalni sekretar UN je govorio o brojnim temama

Gutereš otvorio Generalnu debatu skupštine UN: Hajde da radimo kao jedan, kao koalicija sveta
gutereš - Copyright AP Photo/Mary Altaffer

Generalna debata 77. skupštine UN počela je danas obraćanjem generalnog sekretara UN Antonija Gutereša koji je poručio svetskim liderima da su države "zatvorene u ogromnoj globalnoj nefunkcionalosti" i da nisu spremne da se suoče s vodećim izazovima koji prete budućnosti čovečanstva i sudbini planete.

- Naš je svet u opasnosti i paralizovan - rekao je Gutereš u obraćanju svetskim liderima, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Gutereš je kazao da ipak postoji nada.

Ističući da su saradnja i dijalog jedini put napred, on je upozorio da nikakva sila ili grupa sama ne može da donese odluke.

- Hajde da radimo kao jedan, kao koalicija sveta, kao ujedinjene nacije - pozvao je on lidere okupljene u ogromnoj sali Generalne skupštine.

Generalni sekretar UN je govorio o ratu u Ukrajini, povećanju broja sukoba u svetu, vanrednoj situaciji zbog klimatskih promena, teškoj finansijskoj situaciji u kojoj su zemlje u razvoju i nedavnim neuspesima u ostvarivanju ciljeva UN kao što je okočanje gladi i kvalitetno obrazovanje za svu decu.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike