Ubistvo koje je podiglo Iran na noge: Da li će policija za moral jednog dana postati prošlost? (VIDEO)

21.09.2022

07:16

0

Autor: N. Pavlović

Iako misle da šire vrline, u narodu vlada samo strah

Ubistvo koje je podiglo Iran na noge: Da li će policija za moral jednog dana postati prošlost? (VIDEO)
Žene u Iranu - Copyright AP Photo/Vahid Salemi

Mahsa Amini iz Kurdistana je bila u poseti rođacima u Teheranu kada je jedne večeri, po izlasku iz stanice metroa, bila primorana da uđe u kombi patrole Gašt e Eršad.

Takozvana policija za moral treba da osigura da se žene oblače u skladu sa strogim islamskim pravilima.

Amini (22) je odvezena u zloglasni pritvorni centar Vozara gde je su bile i druge žene osumnjičene da nisu nosile hidžab ili adekvatno prekrile glavu. Trebalo je da joj "očitaju lekciju" zbog njenog navodnog neprikladnog oblačenja. Međutim, ubrzo je preminula.

Iako je policija izjavila da se radi o nesrećnom slučaju i da je devojci pozlilo u pritvoru i da je doživela srčani udar, porodica tvrdi drugačije. Amini je već bila u komi kada je prebačena u bolnicu, a imala je vidljive modrice po telu. Sumnja se da je pretučena nasmrt, a porodica ističe da ne veruju u policijska saopštenja jer nije imala nikakvih zdravstvenih problema.

Profimedia
Amini

Skener njene glave je pokazao frakturu kosti, krvarenje i moždani edem što potvrđuje da je preminula usled udarca u glavu.

Protesti i smena načelnika

Nakon što se proširila vest o smrti devojke, na ulicama su izbili veliki protesti, a brojne žene su počele da skidaju i pale svoje hidžabe.

Pojavile su se i informacije da među demonstrantima ima i mrtvih što vlasti takođe negiraju.

Ipak, mediji prenose da je smenjen načelnik policije za moral, Ahmed Mirzaei, ali iz Teherana nisu precizirali da li je suspendovan ili otpušten.

AP photo
 

Predsednik Irana Ibrahim Raisi je telefonom razgovarao sa porodicom nesrećne devojke.

- Vaša ćerka je poput moje ćerke i osećam se kao da se ovaj incident dogodio nekom od mojih voljenih. Molim vas da primite moje saučešće - navodno je poručio.

Inače, Raisi u Njujorku treba da se obrati Generalnoj skupštini UN o budućnosti nuklearnih pregovora sa Zapadom, a nada se da će do tada protesti da utihnu, preneo je Gardijan.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova, Džavad Zarif, istakao je da se srami onoga što se dogodilo.

Policijski komandant Teherana, Hosein Rahimi, rekao je da je policija zaustavila Amini dok je šetala parkom jer joj je "hidžab bio neprikladan". Tvrdi da policija nije načinila nikakvu grešku i optužbe je nazvao kukavičkim. Sa druge strane, rekao je da su pripadnici patrole opremljeni kamerama, ali da ih u ovom slučaju nisu nosili.

Naložena je detaljna istraga, ali se sumnja da se će se doći do nekakvih objektivnih zaključaka pogotovo jer je Raisijeva vlada u poslednjih nekoliko meseci sama pooštrila pravila po kojima postupa policija za moral.

Policija za moral

Iran upošljava hiljade tajnih agenata koji treba da sprovode stroga pravila odevanja, a slične policijske snage postoje i u drugim muslimanskim zemljama poput Saudijske Arabije, Sudana i Malezije.

I dok ima onih koji podržavaju ovakav način života, drugi bi želeli da se uvedu promene u društvu.

Iran je od revolucije 1979. godine imao nekoliko formi policija za moral, a trenutno je Gašt e Eršad  glavna agencija čiji je zadatak da osigura da se poštuje islamski način ponašanja. Fokus im je na hidžabu - žene moraju da prekriju svoju kosu i telo, a šminka se ne preporučuje. Oni koji krše pravila se često hapse ili moraju da plaćaju velike kazne. Među pripadnicima patrola ima i žena koje posebno uteruju strah u kosti svojim sugrađankama.

Međutim, iako ove patrole misle da u društvu grade vrline i moralnost, efekat je potpuno suprotan jer se time samo širi strah, mržnja, ali i prezir prema islamu.

Vlada je nedavno najavila novčane kazne onima koji krše pravila hidžaba u javnosti što je samo jedan način na koji režim želi da zaradi u ime religije i "širenja vrlina".

Različita tumačenja

Hidžab se odnosi na veo ili maramu koju nose neke žene islamske veroispovesti. Za pojedine vernike, izraz khimār korišćen je za označavanje marame, a ḥijāb za označavanje pregrade, zavese ili se uglavnom koristio za islamska pravila skromnosti i odevanja za žene. Doslovce, ova arapska reč se prevodi kao zavesa ili pokrivanje. Šerijat definiše ovaj način oblačenja kao pokrivanje celokupnog tela, izuzev lica i šaka. Škole islama daju hidžabu širu simboliku i značenje predstavljajući ga kao simbol skromnosti, privatnosti i morala.

U svom tradicionalističkom obliku, žene nose hidžab kako bi održale skromnost i privatnost od muškaraca koji nisu u srodstvu. Prema Enciklopediji islama i muslimanskog sveta, skromnost se tiče muškog i ženskog „pogleda, hoda, odeće i genitalija“. Kuran upućuje muslimanke i muslimane da se skromno oblače, a neki islamski pravni sistemi definišu ovu vrstu skromne odeće tako da pokriva sve osim lica i ruku do zglobova.Sa druge strane, ima i onih koji smatraju da sam Kuran ne propisuje da žene nose hidžab.

U stihovima Kurana izraz hidžab se odnosi na zavesu koja odvaja posetioce glavne Muhamedove kuće od rezidencija njegovih žena. Ovo tumačenje navelo je pojedine tumače da tvrde da se mandat Kurana o hidžabu zapravo odnosi samo na Muhamedove žene, a ne i na sve žene.

Kako za Tajms piše iransko-američka novinarka, Tara Kangarlou, u Iranu postoje milioni žena koji veruju u vrlinu hidžaba, ali preziru nametnuta pravila oblačenja koja su rezultat nasilne i zastarele politike režima. Sa druge strane, mnoge Iranke bi hidžab skinule u treptaju oka.

Profimedia
 

Protesti koji su izbili u zemlji samo su odraz dvostrukih standarda koji vladaju u toj zemlji. Dok su potomci mnogih zvaničnika napustili zemlju i lagodno žive u zapadnim zemljama, "obična" iranska omladina je prinuđena da živi pod veoma strogim uslovima u društvu koje je protkano i korupcijom i srednjevekovnim praksama, navodi Kangarlou.

- Ovde se ne radi samo o pokrivanju glave - zaključila je.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike