Zašto nisu svi članovi kraljevske porodice nosili uniforme i kome je to bilo zabranjeno? (FOTO)

19.09.2022

16:10

0

Autor: N. Pavlović

Pravila se poštuju

Zašto nisu svi članovi kraljevske porodice nosili uniforme i kome je to bilo zabranjeno? (FOTO)
vilijam-hari - Copyright AP Photo/Alberto Pezzali

Među članovima britanske porodice koji su prisustvovali sahrani kraljice Elizabete II bilo je onih koji su nosili vojne uniforme. Međutim, istakli su se oni kojima je to bilo zabranjeno.

Kralj Čarls III, princeza Ana, princ Edvard i princ Edvard bili su odeveni u uniforme, a princ Endru i princ Hari su nosili crna odela.

Bakingemska palata je prethodno potvrdila da samo "aktivni" članovi kraljevske porodice koji imaju vojne činove mogu nositi uniforme na sahrani.

Sarah Meyssonnier/Pool Photo via AP
 

Pošto Endru i Hari više ne obavljaju kraljevske dužnosti bili su primorani da nose odela, baš kao i Piter Filips, sin princeze Ane, koji nema nijednu vojnu titulu.

Sa druge strane, mediji podsećaju da je princ Hari služio godinama u britanskoj vojsci, a dva puta je bio raspoređen u Avganistanu.

Ipak, tri počasne vojne titule je izgubio kada je sa suprugom Megan Markl u martu 2020. odlučio da se povuče sa kraljevskih dužnosti.

AP Photo
 

Njegov portparol je istakao da će nositi specijalno odelo tokom ispraćaja kraljice Elizabete.

- Decenija koju je proveo u vojsci nije određena unoformom koju nosi i mi sa poštovanjem tražimo da se fokusirate na život i nasleđe Njenog kraljevskog visočanstva kraljice Elizabete II - navodi se.

Princ Endru je 22 godine proveo u Kraljevskoj mornarici, a pilotirao je helikopterima tokom rata na Folklandima 1982. godine. Kao što smo već pisali, kada je otkriveno da je bio umešan u pedofilsku mrežu ozloglašenog Džefrija Epstajna i da je odnose imao sa brojnim devojkama od kojih su mnoge, navodno, bile maloletne, ostao je bez svih tutula i morao je da se povuče iz javnosti.

AP Photo/Emilio Morenatti,Pool
 

Posebno se osramotio tokom intervjua BBC-ju 2019. godine kada je pokušao da se opravda rekavši da nikada nije upoznao Virdžiniju Džufri, koja ga je optužila za seksualno zlostavljanje. Sa njom je uspeo da se nagodi, a sumnja se da se radi o sumi od 12 miliona dolara. Dobro je poznato da se družio sa bogatašem i pedofilom Epstajnom kao i Gilejn Maksvel koja je godinama podvodila devojke za ozloglašenog pedofila.

Profimedia
Princ Endru sa Virdžinijom Džufri i Gilejn Maksvel

Ipak, princu Endruu i princu Hariju je bilo dozvoljeno da nose uniforme tokom bdenja koje je održano proteklog vikenda, a prema izvorima iz palate, to se dogodilo na "zahtev kralja".

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike