Oglasio se i Čavušoglu: Ankara zahteva objašnjenje Kijeva zbog predloga da se uvedu sankcije turskim državljanima i kompanijama

15.09.2022

13:49

0

Na sajtu koji se povezuje sa ukrajinskim ministarstvom spoljnih poslova istaknut je spisak onih koji treba da budu „kažnjeni zbog podrške Moskvi"

Oglasio se i Čavušoglu: Ankara zahteva objašnjenje Kijeva zbog predloga da se uvedu sankcije turskim državljanima i kompanijama
čavušoglu - Copyright AP Photo/Hussein Malla

Ankara je zatražila „objašnjenja" od Ukrajine zbog onoga što su turski mediji opisali kao kampanju koja poziva na uvođenje sankcija turskim kompanijama, rekao je u sredu ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu. Turske diplomate su preduzele korake da razjasne situaciju „i u Kijevu i u Ankari“, rekao je ministar spoljnih poslova novinarima.

Čavušoglu je potvrdio da je Turska svesna opsežne ukrajinske kampanje koja cilja ne „samo turske kompanije“, već i preko 18.000 pojedinaca i entiteta iz različitih delova sveta, uključujući SAD i EU, zbog njihovih navodnih veza sa Rusijom. Međutim, „nas zanimaju naše kompanije“, dodao je on.

Komentari ministra spoljnih poslova usledili su dan nakon što je turski list Ajdinlik skrenuo pažnju na veb-stranicu koja je očigledno „povezana sa ukrajinskim Ministarstvom spoljnih poslova“ na kojoj se navode pojedinci i subjekti za koje se predlaže da budu sankcionisani zbog njihovih navodnih poslova sa Rusijom.

Turska vlada je 11. septembra „tražila pojašnjenja“ od ukrajinskog ambasadora u Ankari i vlade u Kijevu, piše list.

- S obzirom na naše postojeće strateško partnerstvo, solidarnost i saradnju sa Ukrajinom, očekuje se da turski pojedinci i organizacije neće biti na meti sankcija - rekao je diplomatski izvor za Ajdinlik.

AP Photo/Michael Sohn
Mevlut Čavušoglu

Veb-sajt „Rat i sankcije“, koji sebe opisuje kao „glavnu bazu podataka o sankcijama uvedenim zbog ruskog napada na Ukrajinu“, kaže da ga podržavaju ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova i Nacionalna agencija za prevenciju korupcije. Takođe sadrži spiskove kompanija i pojedinaca „koji su već bili podvrgnuti sankcijama“ i onih koji „tek treba da budu podvrgnuti sankcijama“.

Između ostalog, navode se stranci koji rade za ruske kompanije i strane kompanije koje imaju imovinu u Rusiji i ističe se da bi trebalo da budu podvrgnuti sankcijama „zbog podrške ratu Rusije protiv Ukrajine“.

Podružnice najmanje tri turske banke – Ziraat Bank, Isbank i Credit Europe Bank – nalaze se na ovoj listi, među hiljadama drugih subjekata.

Kijev do sada nije javno komentarisao reakciju Turske, ali Ukrajina je u više navrata pozivala različite nacije, uključujući SAD i njihove saveznike u Evropi i drugde, da nastave da uvode sankcije Moskvi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike