Zaharova ismejala predlog Kijeva: Ako zapadne zemlje nastave da pomažu Ukrajini, to će ih opustošiti

14.09.2022

11:40

0

Osvrnula se na nacrt „Kijevskog sporazuma o bezbednosti“ - nacrt dokumenta o davanju međunarodnih garancija Kijevu koji je objavio kabinet ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog

Zaharova ismejala predlog Kijeva: Ako zapadne zemlje nastave da pomažu Ukrajini, to će ih opustošiti
Marija Zaharova - Copyright Profimedia

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova smatra da će predlozi izneti u ukrajinskom projektu o bezbednosnim garancijama o nastavku vojne i finansijske pomoći zapadnih zemalja Kijevu „opustošiti“ ove države.

- Dovesti u potpunu zavisnost zapadne zemlje, obavezujući ih da nastave sa ogromnom pomoći kijevskom režimu opustošiće ih. Zamislite - to se predlaže državama koje sada brinu kako da prežive zimu. Zamislite - govorimo o razvijenim zemljama - naglasila je ona.

Ona je objasnila da države brinu zbog predstojeće zime ne zbog toga što je neki meteor zbrisao sa lica zemlje energetiku ovih država i ne zato što su se izlili Rajna, Dunav, Sredozemno more izašlo iz korita i potopilo elektrane.

- Ne zbog toga, već zato što je nevolja došla naglo u vidu vašingtonskih učitelja koji su govorili Evropskoj uniji kako da živi i šta da radi. A sada, razvijene države su momentalno skliznule na nivo nerazvijenih zemalja, koje ne znaju kako da se ugreju - objasnila je Zaharova.

Ona je dodala da se zemljama koje su se već našle u takvom položaju „nudi tako strašno ropstvo da se svojom krvlju obavežu na užas bez kraja“.

Kabinet ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog objavio je nacrt „Kijevskog sporazuma o bezbednosti“ - nacrt dokumenta o davanju međunarodnih garancija Kijevu. Između ostalog, u nacrtu dokumenta navodi se da će zemlje koje potpišu ukrajinske bezbednosne garancije biti dužne da pruže Ukrajini vojnu pomoć u slučaju agresije protiv nje.

Ranije je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev izjavio da kijevski režim nastavlja da izmišlja neke „bezbednosne garancije“ za budućnost, ali da je jasno da ih Ukrajini ne mogu dati nikakvi susedi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike