Kina negodovala zbog nacrta novog zakona SAD o Tajavanu: Odnosi Vašingtona i Pekinga mogli bi da budu trajno narušeni

15.09.2022

16:02

0

Komitet Senata za spoljne poslove podržao je nacrt ovog zakona sa 17 prema 5, a nakon ovoga on ide na razmatranje pred gornji dom američkog Kongresa

Kina negodovala zbog nacrta novog zakona SAD o Tajavanu: Odnosi Vašingtona i Pekinga mogli bi da budu trajno narušeni
Tajvan Bajden Si - Copyright AP/Susan Walsh Profimedia Pixabay

Ministarstvo spoljnih poslova Kine zvanično je izrazilo nezadovljstvo zbog politike Vašingtona nakon što je odbor američkog Senata podržao zakon koji omogućava jačanje vojne podrške Sjedinjenih Američkih Država Tajvanu, prenosi Rojters.

Ukoliko bi se nastavilo sa primenom ovog zakona, to bi uticalo na odnose SAD i Kine, saopštila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning na konferenciji za novinare, navodi britanska agencija.

Mao je istakla i da je kineska strana u više navrata izrazila svoje čvrsto protivljenje američkom "zakonu o politici Tajvana iz 2022", kao i da princip "jedne Kine" čini politički temelj odnosa Pekinga i Vašingtona.

Komitet Senata za spoljne poslove podržao je nacrt ovog zakona sa 17 prema 5, a nakon ovoga on ide na razmatranje pred gornji dom američkog Kongresa.

Tenzije oko ostrva koje Kina smatra delom svoje teritorije pojačane su prošlog meseca tokom posete predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, koja je uprkos upozorenjima Pekinga došla u Tajpej.

Kina je na to odgovorila pokretanjem opsežnih vojnih vežbi u blizini ostrva, tokom čega je zabeleženo nekoliko manjih incidenata i prelaženja linije razdvajanja u Tajvanskom moreuzu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike