Tajvan uočio kineske bespilotne letelice kad su prešle središnju liniju, ali su im helikopteri promakli

13.09.2022

13:52

0

Vojni stručnjak ukazao na propust vojske Tajpeja

Tajvan uočio kineske bespilotne letelice kad su prešle središnju liniju, ali su im helikopteri promakli
AP21225458561526 - Copyright Savitskiy Vadim/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Tajvanske vlasti verovatno nisu uspele da otkriju helikoptere Vazduhoplovnih snaga Narodnooslobodilačke armije Kine (NOAK), rekli su posmatrači, pošto su tajvanske oružane snage u nedelju objavile da su prvi put otkrile bespilotnu letelicu KVD-001, koji obično služi kao komunikacioni relej za helikoptere.

Tajvanske vlasti saopštile su da su u nedelju otkrile osam aviona NOAK i pet mornaričkih brodova NOAK u vodama u blizini ostrva Tajvan, prenose tajvanski mediji.

Dva vojna aviona, borbeni avioni Šenjang J-11, preletela su "srednju liniju" Tajvanskog moreuza nasuprot severnom Tajvanu, dok je dron KVD-001 prešao "srednju liniju" dalje na sever, preneli su tajvanski mediji.

NOAK sprovodi normalne vojne operacije oko ostrva Tajvan od početka avgusta nakon provokativne posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi.

Tajvanske vlasti saopštile su da su 5. septembra otkrile bespilotne letelice BZK-007. Ovo je prvi put da tajvanske vlasti otkrivaju ovaj tip letelica.

AP Photo/Sergei Grits
 

I 8. i 9. septembra iste bespilotne letelice takođe su otkrivene kako deluju u blizini ostrva, prenose mediji.

Odlike uočene letelice

KVD-001 je taktička bespilotna letelica Vazduhoplovnih snaga NOAK koja se uglavnom koristi za izviđanje i procenu štete. Bespilotna letelica vodi avion Vazduhoplovnih snaga NOAK da napadne kada pronađe metu, rekao je Song Žongping, kineski vojni stručnjak i TV komentator za Global tajms u ponedeljak.

U nekim teškim uslovima na bojnom polju, ova bespilotna letelica takođe bi mogla da posluži kao komunikacioni relej, kaže Song.

Na 5. kineskoj izložbi helikoptera održanoj u Tjenđinu 2019. godine saopšteno je da je KVD-001 višenamenska bespilotna letelica, poboljšana verzija JVP02 srednjeg dometa opšte namene.

Uglavnom se sastoji od podsistema aviona, podsistema veze podataka, podsistema zemaljske kontrole, podsistema opreme za misiju i podsistema sveobuhvatne podrške, kao i drugih komponenti, prema njenom opisu na izložbi.

Prema programu Kineske centralne televizije (CCTV) iz 2021. koji je predstavio UAV KVD-001 i pokazao kooperativnu vežbu između bespilotne letelice i helikoptera, ona je unapred poslata na bojno polje i nadgledana i pratila je metu na visini većoj od 1.000 metara.

Bespilotna letelica KVD-001 slala je podatke o meti u realnom vremenu u kontrolni centar. Helikopteri su poleteli i precizno i brzo se uhvatili za svoje mete i izvršili napade, navodi se u programu CCTV.

Vojni posmatrači sumnjaju da je, pošto KVD-001 obično služi kao komunikacioni relej za helikoptere, veoma verovatno da je bespilotna letelica takođe sarađivala sa helikopterima u nedelju tokom vežbe NOAK, ali vlasti Tajvana nisu uspele da otkriju NOAK helikoptere koji su leteli na ekstremno malim visinama.

Song je primetio da otkrivanje drona KVD-001 u blizini ostrva Tajvan verovatno ukazuje na to da bi Vazduhoplovne snage NOAK služile kao glavna snaga ako izbije rat u Tajvanskom moreuzu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike