Iz Pekinga stigla oštra poruka: SAD neće uspeti da obuzdaju Kinu preko Tajvana

10.09.2022

11:19

0

Predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa obratio se javnosti iz Moskve

Iz Pekinga stigla oštra poruka: SAD neće uspeti da obuzdaju Kinu preko Tajvana
AP18248024944046 - Copyright AP Photo/Mark Schiefelbein, File

Vašington neće moći da „obuzda“ Kinu koristeći tenzije oko Tajvana kao polugu nad Pekingom, rekao je Li Džanšu. Predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa rekao je to u petak u Moskvi tokom sastanka sa Valentinom Matvijenko, predsedavajućom gornjeg doma ruskog parlamenta, Saveta Federacije.

- Zaista, pitanje Tajvana tiče se suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kine. Sada Tajvan traži nezavisnost uz pomoć SAD. SAD nastoje da obuzdaju Kinu preko Tajvana. Neće uspeti u tome - rekao je zvaničnik.

Li je takođe pomenuo nedavnu prekretnicu u američko-kineskim odnosima zbog posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu, koji Peking smatra integralnim delom zemlje, početkom avgusta. Američko rukovodstvo je „izdajnički ugodilo“ Pelosi njenim „provokativnim putovanjem“, dodao je zvaničnik.

- Ova grupa se meša u unutrašnje stvari Kine i ugrožava naš suverenitet - naglasio je Li.

Istovremeno, on je izrazio je zahvalnost Pekinga Valentini Matvijenko, ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i drugim „ruskim prijateljima“ na snažnoj podršci Moskve i njenoj „nepokolebljivoj poziciji“ o politici „Jedne Kine“.

Taiwan Presidential Office via AP
Poslednja poseta američke delegacije Tajvanu

Tajvan je samoupravan od 1949. godine, kada su kineski nacionalisti pobegli sa kopna nakon što su izgubili građanski rat od komunista. Tamo su secesionisti uspostavili svoju upravu

Iako zvanično priznaje suverenitet Pekinga nad ostrvom i princip „Jedne Kine“, Vašington održava bliske, ali nezvanične, veze sa ostrvom, a visoki zvaničnici stalno posećuju Tajvan.

Peking, međutim, sve ove akcije smatra mešanjem u njegove unutrašnje stvari, kao i odobravanjem secesionizma. Kina je više puta upozoravala da će svaki pokušaj da ostrvo zvanično proglasi nezavisnost rezultirati ratom.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike