Sastali se Putin i Si, u Ukrajinu uskoro stiže oružje iz SAD, EU šalje još 5 milijardi evra pomoći Kijevu

15.09.2022

21:17

1

Pratite ste sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Sastali se Putin i Si, u Ukrajinu uskoro stiže oružje iz SAD, EU šalje još 5 milijardi evra pomoći Kijevu
Ukrajina Rusija1 1 - Copyright AP/Darko Bandic, Mikhail Klimentyev, Vadim Ghirda, File; Sputnik, Kremlin Pool

U toku je 204. dan rata u Ukrajini. Kijev optužuje Moskvu za masovno granatiranje Nikolajeva, dok je Evropska komisija odustala od ograničenja cena ruskog gasa, o čemu se pričalo danima unazad.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski tvrdi da su ukrajinske snage ovog meseca do sada oslobodile oko 8.000 kvadratnih kilometara teritorije u Harkovskoj oblasti. Iz ukrajinskih luka isplovilo još pet brodova sa žitaricama. Kremlj tvrdi da će potrebe za gasom zemalja u razvoju nadomestiti pad potražnje evropskih potoršača.

Šta znamo do sada?

U  toku je 204. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Putin poručio da je misija Rusije da okonča rat koji Kijev vodi protiv Donbasa i zaštiti sebe

- Rusija u SB UN: Svet na ivici nuklearne katastrofe

- Misija IAEA u Zaporožju

- Velike borbe i provokacije u okolini nuklearke Zaporožje

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

- Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Ponovo se uspostavlja izvoz žitarica iz ukrajinskih luka

- EU razmatra da se zabrani ulazak Rusima na godinu dana

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.15 Kadirov: Formirana još jedna jedinica specnaza

Šef Čečenije Ramzan Kadirov, da bi Stejt department „spavao kao na iglama”, govorio je o stvaranju još jedne jedinice OMON-a, Ahmat-1, sa 2.000 boraca.

-Da bi Stejt department danas “spavao na iglama”, reći ću vam dve dobre vesti. Prvo: stvorili smo još jednu jedinicu OMON-a, Ahmat-1, sa 2.000 obučenih, ideoloških i do zuba naoružanih boraca koji će zagrejati naciste i NATO plaćenike olovnom kišom. Drugo: nova jedinica još nije granica. Ima više nego dovoljno ljudi koji žele da stave zarobljeni HIMARS u svoje dvorište, napisao je Kadirov na svom Telegram kanalu.

Profimedia
 

 

22.40 „Planirano i žestoko“: MI6 obavestio Kijev o planovima Moskve da uništi energetsku infrastrukturu

Britanski obaveštajci MI-6 preneli su nove obaveštajne podatke Kancelariji predsednika Ukrajine – da „u Kremlju postoji plan za uništavanje celokupne energetske infrastrukture u zemlji“.

Prema rečima FAN-a, ruskog politikologa Bogdana Bezpalka, Rusija to treba da uradi kako bi Kijevu oduzela volju za otporom.

Britanski obaveštajni stručnjaci preporučili su režimu Zelenskog da „razradi hitnu strategiju u slučaju nedostatka gasa i struje u zimu 2023. godine“. Kako je s tim u vezi rekao Daniil Getmantsev, šef Komiteta za finansije Vrhovne rade, 7 miliona kubnih metara ogrevnog drveta je već pripremljeno za zimu u Ukrajini „za svaki slučaj“. Takođe u Kijevu očekuju da će 2 milijarde kubnih metara gasa Ukrajini zimi dati SAD.

 

21.45 Bajden se sastaje s porodicama Britni Grajner i Pola Vilana

Predsednik SAD Džozef Bajden namerava da se sastane sa članovima porodica dvoje Amerikanaca zatvorenih u Rusiji - košarkaške zvezde Britni Grajner i bivšeg američkog marinca Pola Vilana, rekao je visoki zvaničnik američke administracije.

On je istakao da će Bajden biti domaćin odvojenih sastanaka u petak u Beloj kući sa suprugom Grajnerove i Vilanovom sestrom, prenosi Rojters.

"Predsednik želi da se uveri da porodice znaju da država misli na njih dvoje i da njegov tim svakodnevno radi na tim slučajevima", rekao je visoki zvaničnik administracije.

21.10 NATO mora da kupuje novo oružje

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg priznao je da su se zalihe naoružanja u zemljama alijanse smanjile zbog isporuka Ukrajini.

-Ono što sada treba da uradimo je - da je podrška koju smo pružili Ukrajini uzeta iz naših trenutnih rezervi. Odnosno, one sada opadaju, što znači da treba da obnovimo zalihe, rekao je Stoltenberg na Si-En-Enu.

Profimedia
 

 

Prema njegovim rečima, NATO treba da radi sa odbrambenom industrijom na ubrzanju proizvodnje opreme i naoružanja.

20.13 - Fon der Lajen: Podrska UKR je skupa, ali sloboda nema cenu

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da podrška Ukrajini skupo košta, ali da je sloboda "neprocenjiva", komentarišući velike cene energenata i inflaciju u Evropi.

Ona je dodala za Rojters da "sankcije EU Rusiji imaju veliki i vidljiv uticaj".

AP Photo/Jean-Francois Badias


Fon der Lajen je treći put od početka rata boravila u Kijevu, a danas se susrela sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Ona je istakla da "sloboda, međunarodni mir, demokratija" nemaju cenu.

19.15 - Gutereš: Postoji velika potreba za ruskim đubrivom

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je da postoji velika potreba za ruskim đubrivom zbog krize na svetskom tržištu.

- Radimo sve, sarađujemo sa SAD, radimo sa Evropskom unijom, sa drugim partnerima, kako bismo osigurali da ono što je stalno iznova rečeno, a to je da se sankcije ne odnose na hranu i đubriva, pretoči u stvarnost. Nama su jako potrebna ruska đubriva u trenutku kada vidimo određena kršenja na tržištu dubriva - rekao je Gutereš za Anadoliju, uoči 77. zaseanja Generalne skupštine UN koje počinje 20. septembra.

18.05 Razbijen ukrajinski napad na Herson
 
Ukrajinska komanda pokušala je da sa četom od 128. OGSHR-a i tenkovskim vodom 17. OSBR probije položaje oružanih snaga RF-a iz područja Potemkino u pravcu Kostirskog i Novopetrovka.

Ruski padobranci koje drže odbranu u ovoj liniji, uz podršku artiljerije i VBR,  su odbile ukrajinske snage.

Napadni odredi oružanih snaga Ukrajine pretrpeli su značajne gubitke ubijene i ranjene i povukli se u originalne linije.

17.30 Lajen impresionirana brzinom kojom Ukrajina napreduje ka EU

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da je impresionirana brzinom kojom Ukrajina napreduje u nastojanju da postane članica Evropske unije.

"Proces pristupanja je na dobrom putu. Impresivno je videti brzinu, odlučnost, preciznost kojima napredujete", rekla je fon der Lajen na konferenciji za novinare u Kijevu sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

 

 

Fon der Lajen, koja je doputovala u Kijev kako bi se sastala sa Zelenskim, ocenila je da EU treba da učini što je više moguće da osigura Ukrajini "više posla i više prihoda".

17.05 - Kina spremna da podrži Rusiju

Kina je spremna da sarađuje sa Rusijom, da pruža uzajamnu podršku u pitanjima koja se tiču ključnih interesa obe zemlje, a takođe da produbljuje saradnju u trgovini, poljoprivredi i drugim pravcima, izjavio je predsednik Kine Si Đinping tokom sastanka sa ruskim liderom Vladimirom Putinom na marginama ŠOS-a u Samarkandu.

Kineski predsednik je takođe istakao da Kina i Rusija treba da štite interese regionalne bezbednosti, kao i interese zemalja i tržišta u razvoju. Kako je dodao Moskva i Peking treba da jačanju koordinaciju u okviru međunarodnih organizacija, prenela je Centralna kineska televizija.

Profimedia
 

- Strane treba da jačaju koordinaciju u okviru ŠOS-a, Konferencije o saradnji i merama za izgradnju poverenja u Aziji (SVMDA), BRIKS-a i drugim međunarodnih organizacija i mehanizama, da jačaju solidarnost i međusobno poverenje između svih strana, da proširuju praktičnu saradnju - rekao je Si Đinping.

16.42 - Lambreht: Šaljemo Ukrajini dva višecevna raketna bacača

Nemačka će Ukrajini isporučiti još dva višecevna raketna bacača, izjavila je danas ministarka odbrane Kristin Lambreht.

- Odlučili smo da Ukrajini isporučimo još dva višecevna raketna bacača MARS II, uključujući i 200 raketa - rekla je ona na konferenciji Bundesvera, dodajući da se očekuje da obuka ukrajinskih operatera počne u septembru, prenosi Rojters.

Lambreht je dodala da će u Ukrajinu poslati 50 oklopnih transportera Dingo, koje je nemačka vojska često koristila tokom operacije NATO u Avganistanu.

16.02 - Ukrajinska vojska koncentriše snage kod Zaporoške oblasti, savezničke snage jačaju liniju odbrane

Ukrajinska vojska nastavlja da koncentriše snage na liniji fronta u Zaporoškoj oblasti, situacija je i dalje napeta, saopštio je predstavnik lokalne administracije Vladimir Rogov.

Prema njegovim rečima, cilj ukrajinske vojske je da brojno nadjača savezničke snage.

Rogov je dodao da bi ukrajinske snage mogle da pokušaju da krenu u ofanzivu u svakom trenutku.

AP Photo/Evgeniy Maloletka
 

- Od režima Zelenskog može se očekivati svašta. Mi pojačavamo liniju odbrane i rezerve - rekao je Rogov.

14.32 - U Ukrajinu uskoro stiže američko oružje namenjeno borbi na istoku i jugu zemlje

Sjedinjene Američke Države nameravaju da uskoro dostave Kijevu naoružanje neophodno za borbe na jugu i istoku Ukrajine, uključujući napredne raketne sisteme, izjavio je koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi u intervjuu televizijskom kanalu MSNBC.

13.48 - Predstavnik Rusije pri OEBS: Kijevski režim vrši represiju nad civilima

Na teritorijama na kojima kijevski režim pokušava da zadrži vlast masovno se primenjuju represivne mere, kažnjavanje bez suda i mučenje, izjavio je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri OEBS Maksim Bujakevič na sednici Stalnog saveta OEBS u četvrtak.

Prema njegovim rečima, „upravo na teritorijama, na kojima kijevski režim pokušava da zadrži vlast, masovno se koriste represivne mere, vansudske kazne i mučenja“, a najavljuju se i „nove mere koje treba da zastraše civile“.

On je istakao da je reč o otvorenim pozivima kijevskog režima da se narušavaju prava civila na teritorijama istoka Ukrajine koje su pod kontrolom ukrajinskih snaga i da se sprovodi „žestoka ukrajinizacija“ tih regiona.

13.28 - Sastali se Putin i Si

Prvi put od februara ove godine kineski lider Si Đinping i Ruski predsednik sastali su se na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju.

13.26 - Putin od dolaska u Uzbekistan održao nekoliko bilateralnih sastanaka

 

 

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas boravi u Uzbekistanu. On je u Samarkand na samit Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) došao nešto posle podneva, a na marginama tog događaja sastaje se sa liderima zemalja-članica ove organizacije.

Do sada je razgovarao sa predsednikom Kirgizije Sadirom Žaparovom, predsednikom Turkmenistana Serdarom Bedimuhamedovom, sa liderom Irana Ebrahimom Raisijem, kao i sa pakistanskim premijerom Šebazom Šarifom.

13.22 - Više od pet snažnih eksplozija odjeknulo je u Hersonu

Pretpostavlja se da je aktiviran sistem protivvazdušne odbrane, prenosi dopisnik Sputnjika.

13.18 - Raketni napad na preduzeće u Krivom Rogu

Gradonačelnik Krivog Roga Aleksandar Vilkul saopštio je da je izvršen raketni napad na jedno industrijsko preduzeće u gradu. Prema njegovim rečima, razaranja su ozbiljna.

- Ponovo krstareća raketa. Pogodak u industrijsko preduzeće. Šteta je ozbiljna, posledice se preciziraju. Preliminarno - nema gubitaka - napisao je Vilkul na svom Telegram kanalu.

13.05 - Evropski parlament podržao izdvajanje pet milijardi evra pomoći za Ukrajinu

Evropski paralment je na današnjem zasedanju većinom glasova podržao izdvajanje makrofinansijske pomoći za Ukrajinu u vrednosti od pet milijardi evra od devet milijardi koje je Evropska komisija objavila u maju.

AP Photo/Jean-Francois Badias
Evropski parlament

Predlog je podržalo 534 poslanika, a njih 30 je bilo protiv.

10.25 - Predsednik GS UN poziva na demilitarizaciju nuklearne elektrane Zaporožje

Nuklearna elektrana Zaporožje mora da bude demilitarizovana i obe strane moraju da povuku svoje snage odatle, izjavio je danas predsednik 77. Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Čaba Korosi.

- Što se tiče nuklearne elektrane Zaporožje, hajde da nazovemo stvari pravim imenom. To je glavno pitanje nuklearne bezbednosti. Pozivamo obe strane da demilitarizuju zonu oko nuklearne elektrane, da povuku svoje snage, kako bismo bili sigurni da nema vojnih operacija na teritoriji nuklearke - izjavio je Korosi za TASS.

Korosi je dodao da bi takva odluka bila dobra i po Ukrajinu i po Rusiju, ali i po druge zemlje.

10.19 - Stremousov: Hersonska oblast nije ni u kakvoj opasnosti

Grad Herson i cela Hersonska oblast nisu ni u kakvoj opasnosti, svi pokušaji ukrajinske vojske da prodru na ovu teritoriju preko kopna ili mora su sprečeni, izjavio je zamenik šefa administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

- Bilo kakvi pokušaji prodiranja na teritoriju Hersonske oblasti preko kopna ili mora su osujećeni, zbog toga što su sve naše linije zaštite podignute profesionalno. Grad Herson i Hersonska oblast nisu ni u kakvoj opasnosti - rekao je Stremousov za ruski „Prvi kanal“.

9.40 - Ursula fon der Lajen stigla u Kijev

 

 

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen stigla je danas u posetu Kijevu.

Ona je na Tviteru napisala da će se susresti sa ukrajinskim predsednikom Vladomirom Zelenskim i premijerom Denisom Šmigalom.

9.30 - Habek: Ukrajini potrebno 350 milijardi dolara za obnovu

Nemački ministar ekonomije Robert Habek saopštio je danas da je, prema sopstvenim procenama Kijeva, Ukrajini za obnovu potrebno 350 milijardi dolara.

Nemački ministar ekonomije saopštio je nakon sastanka sa ukrajinskim ministrom trgovine da se sada vidi mogućnost za, pobedu Ukrajine u ratu sa Rusijom.

- Sada možete da vidite da bi to moglo da se završi pobedom slobode i demokratije - rekao je on novinarima.

9.23 - Marija Zaharova dobila vizu SAD

Profimedia
Marija Zaharova

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da je dobila američku vizu radi učešća u radu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ali da niz drugih članova ruske delegacije još nije dobio vize.

- Što se tiče viza, neki članovi delegacije su ih dobili – Sergej Viktorovič Lavrov i još nekoliko ljudi iz pratećeg osoblja. Ostalo još nije rešeno. Meni su vizu dali - rekla je Zaharova.

09.18 - Ukrajinci suzbijeni tokom napada na selo Jelizavetovka

Gubernator Kurske oblasti Rusije Roman Starovojt saopštio je da su vatrene pozicije ukrajinske vojske, koja je gađala pogranično selo Jelizavetovka, suzbijene uzvratnom vatrom.

- Noć u pograničnim područjima Kurske oblasti je protekla mirno, ali su juče tokom dana iz Ukrajine granatirane pozicije naših boraca nedaleko od sela Jelizavetovka u Gluškovskom rejonu. Uzvratili smo vatru i uništili vatrene položaje Ukrajinaca - napisao je Starovojt na svom Telegram kanalu.

AP Photo
 

8.24 - Odbijen napad ukrajinskih snaga sa Crnog mora na Herson

Napad ukrajinskih padobranaca preko teritorije Kinburnskog rta sa Crnog mora na Herson i oblast je odbijen, saopštio je zamenik šefa regionalne administracije Kiril Stremousov.

- Bukvalno rano ujutru neki padobranci, oni sebe nazivaju marincima, pokušali su da prodru na teritoriju Kinburnskog rta, to je sa strane Crnog mora i prođu (u Hersonsku oblast), ali je napad zaustavljen, a nacisti su uništeni - rekao je Stermusov.

7.30 - EU produžava individualne sankcije Rusiji na šest meseci

Evropska unija produžila je za još šest meseci individualne sankcije protiv 1.206 ruskih državljana i 108 ruskih kompanija, saopšteno je iz Evropskog saveta.

- Savet je danas odlučio da produži trajanje restriktivnih mera usmerenih na one koji su odgovorni za podrivanje ili pretnju teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine za još šest meseci, do 15. marta 2023. godine - navodi se u saopštenju, preneo je TASS.

- Sankcije koje će i dalje važiti za 1.206 lica i 108 kompanija dolaze kao odgovor na rusku neopravdanu i ničim izazvanu vojnu agresiju na Ukrajinu - navodi se u dokumentu.

Sankcije uključuju ograničenja putovanja za ljude, zamrzavanje imovine i zabranu davanja sredstava ili drugih ekonomskih resursa navedenim licima i preduzećima.

Profimedia
 

Pomenute sankcije su uvedene zbog situacije sa Krimom 2014. i nakon početka specijalnih vojnih operacija u Ukrajini 24. februara.

7.15 - Kijev: Rusija gađala vodno postrojenje da izazove paniku

Rusija je izvela osam raketnih napada na Krivi Rih, a voda preti da ugrozi ovaj ukrajinski grad, saopštio je zvaničnik iz kabineta predsednika Ukrajine Kiril Timošenko.

- Danas je Krivi Rih pogođen, prema preliminarnim podacima, sa osam ruskih krstarećih raketa. To je teroristički napad na naš narod, na određeni grad. Rakete su ciljale infrstrukturu koja je od vitalne važnosti za stanovnike - napisao je Timošenko na Telegramu, prenosi Ukrinform.

Krivi Rih, grad u južnoj Ukrajini, suocava se s porastom nivoa vode nakon vazdušnog napada juče oko 17 časova, pošto je osam krstarecih projektila iz aviona ispaljeno na lokalnu infrastrukturu, konkretno na hidraulična postrojenja, saopštio je ukrajinski zvaničnik.

Timošenko, zamenik šefa kabineta predsednika Volodimira Zelenskog, ranije je naveo da u napadu nije bilo civilnih žrtava i optužio je Rusiju da na ovaj način pokušava da izazove paniku kod stanovništva.

On je još rekao da je situacija u gradu pod kontrolom i da hitne službe već otklanjaju posledice raketnih udara, uz koordinaciju vojske na licu mesta, navodi Ukrinform.

7.10 - Zelenski imao saobraćajnu nesreću, nije povređen

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski doživeo je tokom noći saobraćajnu nesrećnu, ali nije ozbiljnije povređen, saopštio je njegov portparol Sergij Nikiforov.

Zelenski se vraćao u Kijev iz Harkovskog regiona gde je posetio vojnike u Izjumu, prenosi AP.

Nikiforov je rekao je da se automobil u kojem je bio Zelenski sudario sa jednim privatnim vozilom.

- Predsednika je pregledao doktor, i nisu utvrđene ozbiljnije povrede - rekao je Nikiforov u objavi na Fejsbuku i dodao da je vozača drugog vozila odvezla hitna pomoć. Policija istražuje uzrok nesreće.

Zelenski se ipak kasnije obratio u video-obraćanju kao i svake noći.

7.00 - Ima mtvih u Nikolejevu

Lokalne vlasti saopštile su da su u masovnom grantiranju Nikolajeva stradale dve osobe. Oko 4.000 kvaradtnih kilometara teritorije oslobodile su ukrajinske snage a na još toliko se rade na "stabilizaciji situacije", kaže ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike