Ruski rabini odbijaju da odu uprkos krizi: Politika definitivno nije naš posao - nismo bili pod pritiskom vlasti!

14.09.2022

20:33

0

Autor: I. P.

Njihova odluka doneta je u okviru prošlonedeljnog sastanka na kome se razgovaralo o ukrajinskoj krizi, što je dovelo do odlaska glavnog rabina Moskve Pinhasa Goldšmita

Ruski rabini odbijaju da odu uprkos krizi: Politika definitivno nije naš posao - nismo bili pod pritiskom vlasti!
profimedia-0443028235 - Copyright Profimedia

Ortodoksni jevrejski rabini iz Ruske federacije jevrejskih zajednica (FEOR) postigli su konsenzus, o nenapuštanju Rusije tokom aktuelne krize. Oni takođe,  kritikuju prethodnog glavnog rabina, koji je već napustio zemlju.

Berl Lazar, koji je sada glavni rabin Rusije, rekao je Interfaksu da oni neće otići, bez obzira na političku situaciju.

Njihova odluka doneta je u okviru prošlonedeljnog sastanka na kome se razgovaralo o ukrajinskoj krizi, što je dovelo do odlaska glavnog rabina Moskve Pinhasa Goldšmita i rabina Avigdora Nosikova.

Politika definitivno nije naš posao, rekao je Lazar Interfaksu.

- Napuštanje kongregacija zbog politike je, po mom mišljenju, za rabina samo izdaja, rekao je on i dodao:

- To znači da za je takvog vođu glavni lični interes a ne interesi našeg naroda.Ovo je direktno kršenje zapovesti „Ahavat Israel“ („Ljubav prema narodu Izraela").

Poziv da se osudi ruska "specijalna operacija"

Prema izveštaju Jevrejske telegrafske agencije JTA, odbor Moskovskog jevrejskog verskog društva zatražio je produženje Goldšmitovog ugovora, uprkos njegovom boravku u Izraelu u to vreme. Međutim, JTA je citirala izveštaj RBC-a da on više nije na funkciji i da mu je ugovor prestao.

Goldšmit je napustio Rusiju u martu, neposredno nakon što je izbio rat u Ukrajini. Od svog odlaska, pozvao je druge rabine da osude "rusku specijalnu operaciju" i rekao je JTA da su ruske vlasti vršile pritisak na njega da podrži rat. Istovremeno, Goldšmit je odbio da komentariše konkretne događaje koji su doveli do njegovog odlaska iz zemlje.

- Dok se opraštam od Moskve i Rusije, posebno mislim na jednog čoveka: Alberta Rajhmana, koji me je predložio za mesto glavnog rabina i koji je verovao u mene da ću moći da ispunim tu veliku odgovornost“, rekao je on tada za JTA.

- Napuštam zajednicu u nevolji. Ali spolja, daću sve od sebe da pomognem svojoj voljenoj zajednici, zaključio je sada već bivši vrhovni rabin. 

Uprkos Goldšmitovom naglom odlasku iz Rusije, Lazar i predsednik FEOR-a Aleksandar Boroda demantuju navode da je ikada bio pod pritiskom državnih vlasti.

- Verujemo da je Pinhas Goldšmit izmislio ovu priču jer niko osim njega nije bio pod pritiskom. Nikada. Niko drugi nije tako nešto tvrdio, rekao je Boroda Interfaksu i dodao:  

- Glavni rabin Rusije Berel Lazar nije doživeo ništa slično pritisku, a nisam ni ja.

Boroda je takođe rekao Izraelu Hajomu da postoje dve vrste rabina - oni koji dolaze da ulažu u svoje zajednice i oni koji dolaze samo po ugovoru o poslu.

On (Goldšmit) tvrdi da oni koji su ostali u Rusiji podržavaju rat i on se jedini protivi ratu, zato je otišao. Ovo je pogrešno i nepoštovanje prema Jevrejima. Ako pogledate šta je radio, šta je gradio, šta se dešavalo u njegovoj zajednici, postaje jasno da nije delovao u korist zajednice i Jevreja Moskve i Rusije, rekao je on u intervjuu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike