Putin obavio seriju bilateralnih sastanaka sa liderima nekoliko zemalja: Sastao se i sa Sijem i poslao snažnu poruku (VIDEO)

15.09.2022

12:22

0

U roku od sva sata pričao je sa pet lidera, a posle sedam meseci sastao se i sa predsednikom Kine

Putin obavio seriju bilateralnih sastanaka sa liderima nekoliko zemalja: Sastao se i sa Sijem i poslao snažnu poruku (VIDEO)
AP22258429142764 - Copyright Alexandr Demyanchuk, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski lider Vladimir Putin danas boravi u Uzbekistanu povodom samita Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS). On je u Samarkand došao nešto posle podneva, a na marginama tog događaja sastaje se sa liderima zemalja-članica ove organizacije.

 

 

Tamo je razgovarao sa predsednikom Kirgizije Sadirom Žaparovom, predsednikom Turkmenistana Serdarom Berdimuhamedovom, sa liderom Irana Ebrahimom Raisijem, kao i sa pakistanskim premijerom Šebazom Šarifom. Nakon njih sastao se sa predsednikom Kine Sijem Đinpingom, što je njihov prvi susret od februara ove godine.

Govoreći sa Žaparovim, Putin je istakao da Kirgizija i Rusija nastavljaju da povećavaju obim međusobne trgovine.

 

 

Žaparov je primetio da je u prvoj polovini ove godine zabeležen ozbiljan dvostruki rast međusobne trgovine u odnosu na prošlu godinu. Istovremeno je napomenuo da je Rusija „tradicionalno jedan od vodećih trgovinsko-ekonomskih partnera“ Kirgizije.

Sa Raisijem je razmenio mišljenja o aktuelnim međunarodnim i regionalnim pitanjima, uključujući rešavanje krize u Siriji, situaciju u Avganistanu i pitanja bezbednosti u Južnom Kavkazu, napominjući da se odnosi Rusije i Irana razvijaju u svim pravcima.

- Novi veliki sporazum Rusije i Irana je u završnoj fazi i on će obeležiti našu saradnju - rekao je Putin.

 

 

Ruski predsednik je naveo da Rusija čini sve kako bi Iran postao punopravni član Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) i dodao da su ostale samo neke formalnosti, kao i da je promet Rusije i Irana porastao za 81 odsto prošle godine i za još 30 odsto u prvih pet meseci ove godine.

„Pakistan je jedan od prioritetnih partnera Rusije"

Na sastanku sa pakistanskim premijerom Šebazom Šarifom Putin je izjavio da su isporuke gasa iz Rusije u Pakistan moguće i da je deo infrastrukture za to već stvoren.

- Postoje veoma interesantni i obimni projekti. To je takozvani „Pakistanski tok". Radi se o stvaranju neophodne infrastrukture za isporuke tečnog prirodnog gasa. Radi se o isporukama gasovodnog gasa iz Rusije u Pakistan - i to je takođe moguće, imajući u vidu da je deo infrastrukture već stvoren - Rusija, Kazahstan, Uzbekistan. Moramo da rešimo pitanje sa Avganistanom - objasnio je Putin.

 

 

On je istakao da u Avganistanu postoje problemi vezani za političku stabilnost.

- Ali, imajući u vidu naše obostrano dobre odnose sa avganistanskim narodom, nadam se da se i ovaj problem može rešiti - mislim na uticaj Pakistana na situaciju u ovoj zemlji - dodao je ruski lider.

Putin je istakao i da je Pakistan jedan od prioritetnih partnera Rusije i u Jugoistočnoj Aziji i Aziji uopšte.

Putin i Si razgovarali o međusobnoj podršci u raznim oblastima

Na sastanku sa liderom Kine ruski predsednik je istakao da je sada zadatak da se obezbedi jačanje ŠOS kao platforme za konstruktivnu saradnju.

Na početku sastanka Putin je rekao da Rusija osuđuje provokacije SAD i njihovih satelita u Tajvanskom moreuzu i da se čvrsto pridržava principa jedne Kine.

 

 

Ruski lider je dodao i da visoko ceni uravnoteženi stav Kine o ukrajinskoj krizi.

Predsednik Rusije ocenio je tokom sastanka s kineskim liderom da su pokušaji da se stvori jednopolarni svet u poslednje vreme poprimili obrise nakaznosti.

- Pokušaji stvaranja jednopolarnog sveta poprimili su o poslednje vreme apsolutno nakazne obrise i apsolutno su neprihvatljivi za ogromnu većinu država na planeti - rekao je Putin.

Sa svoje strane, predsednik Kine istakao je da je Peking spreman da zajedno sa Moskvom povede svet koji se menja na put održivog razvoja.

Alexandr Demyanchuk, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

- Spremni smo da zajedno sa našim ruskim kolegama damo primer odgovorne svetske sile i odigramo vodeću ulogu kako bismo izveli svet koji se ubrzano menja na put održivog i pozitivnog razvoja - rekao je Si.

On je takođe izrazio spremnost za razmenu mišljenja sa Putinom o međunarodnoj agendi i pitanjima od zajedničkog interesa.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike