Ursula fon der Lajen: Zapadni Balkan, Ukrajina i Moldavija su budućnost Unije

14.09.2022

08:23

0

Fon der Lajen je, u obraćanju Evropskom parlamentu, rekla da EU, kada je reč o spoljnopolitičkoj agendi, mora investirati u demokratiju

Ursula fon der Lajen: Zapadni Balkan, Ukrajina i Moldavija su budućnost Unije
Ursula fon der Lajen - Copyright Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen istakla je danas da EU ostaje posvećena proširenju, porukom da je put ka EU put ka snažnoj demokratiji, a da su Zapadni Balkan, Ukrajina i Moldavija budućnost Unije.

Fon der Lajen je, u obraćanju Evropskom parlamentu, rekla da EU, kada je reč o spoljnopolitičkoj agendi, mora investirati u demokratiju.

„Treba sa partnerima objediniti snage da proširimo demokratiju, a direktni put je jačanje naših odnosa i demokratije u našim državama“, poručila je ona.

Fon der Lajen je rekla da postoje zemlje koje su već na putu ka EU i da Unija mora da ih podrži tokom svakog njihovog koraka na tom putu, jer je put ka snažnijoj demokratiji isti kao i put u EU.

„Zato građanima na Zapadnom Balkanu, u Ukrajini i Moldaviji želim da kažem da su oni deo naše porodice, budućnost naše Unije. Bez njih naša EU ne bi bila potpuna“, podvukla je ona.

Fon der Lajen je kazala da je EU videla da postoji potreba da se ide i dalje od procesa proširenja, da je potrebna politička zajednica, u vezi sa čim će Evropska komisija predati svoje ideje Savetu Unije.

Prema njenim rečima, budućnost EU zavisi i od saradnje sa partnerima izvan Evrope.

„Ima zemalja koje žele da sarađuju sa nama u suočavanju sa velikim izazovima“, kazala je ona najavljujući sporazume sa više zemalja i napore u produbljivanju saradnje.

Ukazala je i da strane autokrate napadaju evropske vrednosti, kroz finansiranje institucija preko kojih žele da miniraju te vrednosti.

S tim u vezi je najavila mere koje treba da spreče takve aktivnosti.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike