Nova uredba vlade Viktora Orbana: Mađarice moraju da slušaju otkucaje bebinog srca pre abortusa

14.09.2022

21:05

0

Autor: I. P.

Oko dve trećine Mađara prvi otkucaj srca vidi kao početak života

Nova uredba vlade Viktora Orbana: Mađarice moraju da slušaju otkucaje bebinog srca pre abortusa
Ilustracija - Copyright Profimedia

Mađarice koje zatraže abortus moraće da slušaju otkucaje srca svog nerođenog fetusa pre nego što započnu proceduru prekida trudnoće. To je postalo obavezno novom uredbom vlade premijera Viktora Orbana.

Oko dve trećine Mađara prvi otkucaj srca vidi kao početak života, saopštilo je u ponedeljak Ministarstvo unutrašnjih poslova. To, između ostalih, prenosi i holandski emiter NOS.

Terajući žene da slušaju otkucaje srca svog nerođenog deteta, ginekolozi moraju da suoče žene sa „jasnim znakom vitalnih funkcija fetusa“, ​​tvrdi vlada. Nakon toga, žene moraju da predoče potvrdu od specijaliste koja dokazuje da su im na jasan način dovedeni faktori koji ukazuju na prisustvo vitalnih funkcija deteta, prenosi Kath.net. Novo pravilo stupa na snagu u četvrtak.

Već u maju je iznet predlog za uvođenje ovog zakona. Bila je to inicijativa desničarske stranke Mi Hazank (Naša domovina), izvestio je tada Ungarn Heute. Dora Duro, član stranke, rekao je da je mađarsko zakonodavstvo o abortusu laž, jer „život počinje u trenutku začeća i od tog trenutka ga treba zaštititi“. Zatim je nastavila da Mađarska treba da uvede obavezu da majka sluša otkucaje srca fetusa pre abortusa. Prema Durou, to bi smanjilo broj abortusa, piše Infostart.

Orbanova vlada je poznata po svojoj politici naklonjenoj tradicionlanim porodici, ali zemlja i dalje ima relativno liberalan zakon o abortusu. 

Ženama je dozvoljeno da prekinu trudnoću do 12 nedelja iz medicinskih ili socijalnih razloga. Svako ko traži abortus mora pokazati pismo od ginekologa koji potvrđuje trudnoću. Štaviše, ona mora da poseti porodične službe dva puta da bi dobila informacije o usvajanju i državnim beneficijama za majke, piše Gardijan. Posle 12 nedelja još uvek je moguće prekinuti trudnoću, ali samo kada fetus nije održiv.

Mađarska vlada je 2011. već napisala u Ustavu da će „život fetusa biti zaštićen od začeća“. Iako vlada do sada još nije promenila svoje zakone o abortusu, uvela je politiku prilagođenu porodici kako bi podstakla opadajući natalitet u zemlji. Porodice sa više dece mogu da dobiju subvencije za, na primer, veću kuću ili automobil.

AP Photo/Theresa Wey
 

 

Iako Orbanova vlada kaže da sledi hrišćansku tradiciju u svojoj porodičnoj politici, vlada nikada nije donela zakone protiv abortusa. Jedina stvar je kratka poster kampanja ubrzo nakon 2010. Stopa abortusa se malo smanjila sa 1 od 4 trudnoće na 1 od 5 trudnoća koje su prekinute. Ali cifre su i dalje visoke u poređenju sa mnogim drugim zemljama EU.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike