Za mnoge šokantan obrt: Država u samom centru Amerike glasala za pravo na abortus!

03.08.2022

07:02

0

Na osnovu 98 odsto prebrojanih glasova, 59 odsto glasača se izjasnilo za očuvanje prava na abortus, a protiv je bilo 41 odsto

Za mnoge šokantan obrt: Država u samom centru Amerike glasala za pravo na abortus!
Ilustracija - Copyright Angie Ricono/KCTV5 via AP

Glasači u američkoj saveznoj državi Kanzas, na referendumu su odbili amandman republikanaca i odlučili da njihova država mora da nastavi da štiti pravo na abortus.

Američki predsednik Džozef Bajden pozdravio je rezultat referenduma.

- Ovo glasanje jasno pokazuje ono što znamo: većina Amerikanaca se slaže da žene treba da imaju pristup abortusu i da treba da imaju pravo da donose sopstvene odluke o zdravstvenoj zaštiti - naveo je Bajden u saopštenju.

Ovakvim ishodom referenduma zakonodavna vlast Kanzasa, na čelu sa republikancima, sprečena je da donese ozbiljna ograničenja u vezi sa abortusom u toj američkoj saveznoj državi, prenosi Rojters.

- Ovo bi trebalo da probudi protivnike abortusa - ocenio je Nil Alen, profesor političkih nauka na Državnom univerzitetu Vičita.

AP Photo/Charlie Riedel
 

Politički analitičari su očekivali da će amandman republikanaca Kanzasa biti usvojen, s obzirom na to da je odziv njihovih glasača obično veći, nego glasača demokrata i drugih.

Na osnovu istraživanja kompanije Edison risrč, na jučerašnji referendum izašlo je više glasača nego što se očekivalo.

Na osnovu 98 odsto prebrojanih glasova, 59 odsto glasača se izjasnilo za očuvanje prava na abortus, a protiv je bilo 41 odsto.

Ove godine će se i glasači država Kentaki, Kalifornija, Vermont i verovatno Mičigen referendumski izjašnjavati o zakonskim aktima u vezi sa abortusom.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike